Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Higiénia és tisztaság napjainkban olyannyira előtérbe került, hogy olyan szigorú intézkedéseket állítottunk fel magunknak, amit pár éve még nehezen képzeltünk volna el. A takarítási rutinban egyre markánsabb szerepet kaptak a fertőtlenítő hatású szerek a napi takarítás során is. A személy higiénia terén pedig mondanunk sem kell, hogy a kézfertőtlenítők, gumikesztyűk és szájmaszkok használata vált hangsúlyossá. A vírus elleni védekezés mindenkitől fegyelmet és odafigyelést kívánt, aminek eredményeként a napi takarítási, személy higiéniai rutin is jelentősen megváltozott. Új fertőtlenítő hatású termékek léptek a piacra, melyekből már biztonsággal választhatunk és folyamatosan elérhetők a kereskedelmi forgalomban.

A személyi higiénia fontossága, a tisztaságra és higiéniára való igényünk az egészségünk fenntartásából ered alapvetően és egyszerűen lelkileg is jobban, nyugodtabban érezzük magunkat egy tiszta környezetben.

A szokásainkat megfelelő módon alakítva, néhány praktikus higiéniai szabály betartásával elérhetjük, hogy otthonunk vagy munka környezetünk folyamatosan kellemes és tiszta maradjon.

Mi is pontosan a higiénia fogalma?

A higiénia egy tudomány ág, mely a fertőzések és fertőző betegségek megjelenésének megelőzését segítő intézkedéseket szorgalmazza. Követelményeket támaszt a lakóhelyen, munkahelyen, élelmezés során és életmódbeli tevékenységek során. Az egészségre, tisztaságra kedvező hatást gyakorol, és csökkenti vagy megszünteti az egészségre esetlegesen kedvezőtlen, ártalmas következményeket.

A testi higiénia részeként a kézmosás mindig is szokásunk volt, de az igen alapos, legalább 20 másodpercig tartó kézmosás szabályai és fontossága csak a koronavírus járvánnyal került reflektorfénybe életünkben. Kevesen tudják, hogy a kézmosás világnapját október 15-én tartják 2008 óta. Érdekesség, hogy a  kézmosás “feltalálója” magyar,  pontosabban a klinikai kézfertőtlenítés fontosságára Semmelweis Ignác figyelt fel a az 1800-as évek közepén.

Higiéniai szabályok

  1. Állítsunk fel napi, heti és havi takarítási rutint. Takarítsunk úgy mint a profik! A személyes higiénia fenntartása érdekében betartjuk a rutint, tartsuk be tehát a takarításban is! (Olvassa el kapcsolódó cikkünket: A szobalány feladatai és a szállodai takarítás menete)  A rutinszerű takarítással elkerülhetjük a feladatok felhalmozódását és a környezetünk folyamatosan tiszta lesz. Mentesül a piszok, atkák, gombák elszaporodásától, ami ártalmas lehet az egészségre és elősegítheti a fertőzések terjedését. Munkahelyi takarításnál vizsgáljuk felül a takarítási feladatok ütemezését, a feladatsort és esetlegesen az alkalmazott szereket is.
  2. A napi takarítási rutinba vegyük bele azokat a felületeknek a fertőtlenítését, amely sokak által gyakran érintett vagyis közvetett kapcsolat révén lehetőséget adnak a vírusok terjedésére: kilincsek, kapaszkodók, ügyfélszolgálati eszközök, tollak, székek stb.
  3. Az alkalmazott tisztítószerekhez válasszunk fertőtlenítő hatású szereket is. A takarító eszközöket színkódoljuk, és az egyes színeket csak az arra szánt helyiségben alkalmazzuk. Fertőtlenítő hatású tisztítószerek és személyi higiéniai fertőtlenítők rendelhetők webshopunkból. 
  4. Rendszeresítsünk úti fertőtlenítő szereket táskánkba, autónkba. Legyen nálunk mindig kézfertőtlenítő, fertőtlenítő törlőkendő, gumikesztyű és pót szájmaszk.
  5. Tartsuk és tartassuk be az érkezési óvintézkedéseket otthon is. Alakítsunk ki műanyag fedeles tárolót, ahová érkezéskor a maszkot vagy  bevásárlásnál vagy a tömegközlekedési eszközökön alkalmazott gumikesztyűt el tudjuk helyezni fertőtlenítésre, illetve hulladékként.
  6. Rendszeresítsünk kézfertőtlenítőt is a bejárathoz, illetve munkahelyi környezetben tiszta szájmaszkot és gumikesztyűt is.
  7. Otthonunkba érkezés után javasolt a teljes átöltözés és tusolás is. 
higiénia és kézfertőtlenítés

kéz és felületfertőtlenítés

A higiénia kulcsa

Clean desk:

Sok munkahelyen ismert a “clean desk” fogalma. Ez annyit jelent, hogy a munkaasztalon ne tartsunk felesleges, vagy személyes tárgyakat, csak azok az eszközök lehetnek az asztalon, amelyek fontosak a munkavégzéshez. Ez nem csak a munkahelyi higiénia miatt javasolt, hanem az irodakép, vagy az egyéb munkahelyi környezet is sokkal rendezettebbé válik és könnyebben, gyorsabban is takarítható, fertőtleníthető lesz.

Mint munkavállaló általában nem kedveljük a clean desk-et, hiszen személytelenné teszi a munkakörnyezetet, azonban lássuk be, hogy a clean desk előnyei sokkal mérvadóbbak aggályainknál. A clean desk fogalma szerint fontos, hogy a munka befejeztével az asztalnak, munkafelületnek teljesen üressé kell válnia, tehát minden munkaeszközt el kell tenni a fiókba, vagy más tárolóhelyre.

Otthonainkban is érdemes, ahol csak mód van rá, de a konyhában, fürdőszobában kiemelten clean desk felületek kialakítására törekedni, annak érdekében, hogy a napi fertőtlenítő takarítás könnyen és gyorsan végezhető legyen.

clean desk és a munkahelyi higiénia

clean desk

Tájékoztató információk a higiéniai szabályok betartásáért:

A higiéniai szabályok sokszor nem kedveltek, de a bizonytalanságot még kevésbé. Több odafigyelésre van szükség mindenkitől, ezért érdemes rövid, egyértelmű tájékoztatókat kihelyezni a munkaterületeken vagy egyéb módon elküldeni a munkatársaknak, hogy aszerint járjanak el. Az előzetes tájékoztatás elengedhetetlen, ha a munkaterületen ózonos fertőtlenítést vagy egyéb erős hatóanyagú veszerrel végzett fertőtlenítést végeznek. Hívjuk fel a figyelmet a munkatársak esetleges teendőire is, például a növények tárolásának helyére, mikor léphetnek be újra a területre.

A korlátozások mindenkitől plusz odafigyelést igényelnek, de egyben megnyugtató hatásuk is lehet, hiszen ezek az intézkedések mindannyiunk biztonságát szolgálják.

Higiénia Online kedvezményes csomagok

Higiéniai webshopunkkal az a célt tűztük ki magunk elé, hogy mindenki számára könnyen elérhetővé tegyük a mindennapi rutinhoz szükséges tisztítószerek és higiéniai anyagok beszerzését. Termékein online rendelhetők házhoszállítással megbízható minőségben. Munkatársaink kérésére szívesen segítenek akár munkahelyi higiéniai anyag csomagok, akár lakossági felhasználásra történő összeválogatásában is. Keressen minket bizalommal, vagy válogasson akciós termék ajánlatunkból, webshop kínálatunkból.