Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

konyha takarítás

Konyha takarítási tippek

Konyha takarítása elsőre egyszerűnek tűnhet, azonban ha jobban belegondolunk veszélyes üzem még otthon, a saját háztartásban is. Miért? A konyhában számos olyan berendezés és konyhai eszköz található, aminek a takarítása körültekintést igényel. Mint például a hűtőszekrény, sütő, mosogatógép, de az egyszerű vízforraló is. 

És persze itt nem csak arról van szó, hogy ne tegyünk kárt bennük a takarításkor, hanem az is fontos, hogy mi magunk se sérüljünk meg. Emiatt az egyes konyhai berendezéseket mindig csak kikapcsolt állapotban tisztítsuk és koncentráljunk kizárólag arra a feladatra. A takarítás előtt mindig alaposan pakoljunk el, ne hagyjunk élelmiszert szabadon a konyhában a takarítás idejére. 

Gondoskodjunk előre megfelelő takarító eszközökről és védőeszközökről. A hideg zsíroldók könnyen kárt tehetnek bennünk, maró hatásúak, ezért kizárólag gumikesztyűben használjuk.  A tisztítószerek leírását alaposan olvassa át, gondolunk itt például a hatóidőre, mielőtt használni kezdené.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket: Zsíroldás felsőfokon a konyhában

Üzemi konyha takarítás

Üzemi konyha takarítása esetén jóval körültekintőbbnek kell lenni mint otthon vagy egy kisebb teakonyhában. A HACCP vagy az ÉBIR vagyis élelmiszerbiztonsági előírásokat betartva kell végezni a takarítást. Bevizsgált és kizárólag biztonsági adatlappal rendelkező tisztítószereket lehet használni az ilyen konyhákban és ezeket a dokumentumokat mindig a helyszínen kell tartani.

Miért van szükség a tisztítószerek biztonsági adatlapjaira a helyszínen? 

A biztonsági adatlapok rengeteg fontos információt tartalmaznak. Például azt is, hogy balaeset vagy nem megfelelő használat esetén hogyan kell eljárni és mit okozhat az adott tisztítószer. Éppen ezért a nagykonyhákban mindig csak az előre meghatározott tisztítószereket szabad használni és nem szabad pótolni mással, ha valami éppen elfogyott. Az alkalmazott tisztítószerek gyúlékonyak is lehetnek vagy egymással reakcióba is léphetnek. Vészhelyzet esetén a kiérkező segítség a biztonsági adatlapok útján tud tájékozódni, hogy milyen reakciók léphettek fel, mire kell készülniük. 

Konyha takarítás szabályai

A konyha takarítás szabályait, különösen a nagykonyhákon nagyon szigorúan be kell tartani. Mindent az előírás szerint kell végezni, amit jól láthatóan kis is kell írni a megfelelő helyeken. Például az egyes mosogatók felett részletesen és piktogramokkal is jelölve fel kell tüntetni a helyes, előírt mosogatás lépéseit.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket: Sütő tisztítása egyszerűen

A nagykonyhákban általában a műszakok végén szokás elvégezni a helyiségek teljes körű takarítását. A konyhát kizárólag kitakarított állapotban lehet bezárni. A műszak közben csak az előírt takarítási lépések végezhetők el. Amíg az előkészítés, főzés vagy a tálalás zajlik, addig nem kezdhető meg a teljeskörű takarítás. Elhárító tisztítás és egyéb szükséges műveletek végezhetők előírás szerint. Ez a szabály azt szorgalmazza, hogy véletlenül se kerüljön tisztítószer vegyszer az élelmiszerekbe. Továbbá fontos szabály, hogy amennyiben a konyhai személyzet végzi a műszak végi takarítást, akkor át kell öltözniük takarító munkaruhába és semmilyen a főzéshez, konyhai műveletekhez használt eszköz nem használható a takarításhoz és fordítva. Például szivacsok, kesztyűk, törlőruhák. 

Egyes üzemi nagykonyhákban például az ipari mosogatás külön helyiségben zajlik, ahová kizárólag a védőruhában a kijelölt személyzet léphet be. A konyhai útvonalaknak éppen ezért nagy szerepük van, hogy nem legyen átjárás, ott ahol az nem indokolt. 

Olvassa el kapcsolódó cikkünket: Ipari mosogatógép tisztítása

A Kiehl tisztítószerekkel az üzemi konyha takarítás is magas színvonalon végezhető és minden termékhez rendelkezésre áll az érvényes biztonsági adatlap is. Ezekhez a nagykonyhai takarítási műveletekhez igyekszünk hasznos tanácsokat adni cikkeinkben, valamint a megfelelő terméket ajánlani az adott takarítási művelethez. 

Hatalmas termékpaletta kiváló vevőszolgálattal!

A nagy áruválaszték mellett több éves szakmai tapasztalatunkkal segítünk Önnek a vásárlásban. Szakmai támogatásra van szüksége az Önnek legjobban megfelelő higiéniai termékek kiválasztásához?

Keressen bennünket! Vevőszolgálatunk készséggel áll az Ön rendelkezésére!

Adatvédelmi tájékoztató

2 + 9 =