Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Járólap tisztítás: nem egyszerű művelet. És gyakran úgy tűnik, hogy értelmetlen is. Hiszen sokszor hiába minden erőfeszítés, a tisztítás után néhány órával újra olyan felület, mintha nem is csináltunk volna semmit. Ráadásul idővel még a felület fénye is eltűnik, ami főként a magasfényű járólapoknál tud a legbosszantóbb lenni.

Kapcsolódó cikkünk: Magasfényű konyhabútor tisztítása

Nem csoda tehát, ha azt érezzük, felesleges művelet a járólap tisztítás. Persze ennek ellenére azért rendszeresen belefogunk… De azért az általában várható csekély siker nem éppen csinál kedvet a feladathoz. Legalábbis alapesetben ez a helyzet. Szerencsére azonban adott felületekhez kapcsoló praktikák segíthetnek kicsit abban, hogy többet várhassunk a tisztítástól, mint néhány órányi tisztaság. Ha ismerjük a technikát és még a megfelelő tisztítószer, illetve eszköz is rendelkezésre áll, a siker se marad el.

Szóval a felület: mit tegyünk az érdesebb felülettel, milyen módszer vezet sikerre a matt járólap esetén és mit javasolnak a szakemberek magasfényű járólap tisztításakor? Menjünk sorban!

Kezdjük az érdes járólapokkal! Mivel érdemes ezeket tisztítani?

Az érdes felületű járólap tisztítása esetén nem kérdés, hogy az apró rések okozzák a legnagyobb fejtörést. Ezekbe ugyanis beleül a por és makacs módon ott is marad. A kő, beton, és egyéb érdesebb felület esetén ezért aligha elegendő a nedves áttörlés. A speciális tisztítószerre minimum szükség van. De a felmosó eszköz esetén is célszerű olyat választani, ami a résekből is képes kitessékelni a port. A lapos felmosók nem biztos, hogy ideálisak. Sokkal hatásosabb lehet a szálas pamut felmosó mop.

Válasszunk ideális felmosó szert is… Válasszunk jó szenny elválasztó, gyorsan ható, nem habzó tisztítószert. Olyat, ami megőrzi a mopok, felmosókendők és textilszálas felmosók nedvszívó képességét és jól használhatók más tisztítószerekkel együtt is.

Mi a feladat matt járólap tisztítása esetén?

Mindenképpen válasszunk olyan tisztítót, ami jól és gyorsan oldja a szennyeződést és megőrzi a felmosók nedvszívó képességét. Viszont a matt járólap tisztításakor még fontosabb szem előtt tartani a felület védelmet is. Ezért a tisztítószer kiválasztásánál legyen szempont az ápolóréteg-képző tulajdonság.

Illetve az sem árt, ha a tisztítószer a felmosást követően csíkmentesen szárad. Valamint ne okozzon túlrétegeződést, és még csúszásgátló filmet is képez.

Elsőre talán túlzásnak tűnhet ennyi fajta elvárás egy tisztítószertől… De valójában ezek alap elvárások. A Kiehl termékei legalábbis tudják ezeket.

Sőt, még arra is képesek, hogy megőrizzék a felület eredeti fényét is. Ami a magasfényű járólapok esetén egészen lényeges szempont. Ahogy az is, hogy a járólapunk kicsit se legyen csíkos a felmosás után, és vízkőfátyol se képződjön rajta. Illetve ugyanúgy, ahogy a matt típusnál szempont még, hogy a felmosási folyamat során a tisztítószer cserélje az ápolóréteget – a Kiehl tisztítószerei erre is képesek. Mindamellett, hogy jó illatúak.  Nézzük azért a egy kicsit részletesebben is, hogy mi a teendő fényes padló tisztítása esetén!

Mire kell ügyelni magasfényű járólap tisztítása esetén?

Magasfényű járólapok tisztítása során néhány dologra kell ügyelni, hogy ne veszítse el a fényességét a takarítások során:

  1. Használjon puha kefét vagy puha sörtével ellátott seprűt a portól és száraz szennyeződésektől való megtisztításhoz. Kerüljük a durva partvis vagy súroló eszközök használatát, mert megsérthetik a felületet.
  2. Először távolítsa el az esetleges foltokat és szennyeződéseket. Ehhez használhatunk enyhe háztartási tisztítószert, amelyet hígítson vízzel. A túl erős, maró tisztítószerek károsíthatják a magasfényű felületet, ezért ügyeljen a megfelelő termék kiválasztására.
  3. A tisztító oldatot vagyis felmosószert vigyük fel a járólapra, majd használjunk puha rongyot vagy mopot a felület áttörléséhez. Ügyelj arra, hogy ne maradjanak vízcseppek vagy foltok a felületen. A Keardet-aktív alkoholos felmosószer alkalmas a magasfényű felületek tisztítására. A koncentrátumot hígítva alkalmazza a megfelelő arányban. A használatával csíkmentesen szárad majd a felület és hosszasan, finom illatot hagy maga után! 
  4. Miután megtisztította a járólapot, öblítse le vízzel, hogy eltávolítsa a tisztítószer maradványait. Használjon tiszta rongyot vagy mopot a nedves felület áttörléséhez.
  5. Szárítsa meg a járólapot alaposan puha ronggyal vagy papírtörlővel. Ez segít elkerülni a foltok kialakulását.

Fontos megjegyezni, hogy mindig olvassa el a járólap gyártójának ajánlásait a tisztításra vonatkozóan, mert lehetnek speciális útmutatók vagy korlátozások a magasfényű felületek esetében.

Természetesen egy általános tisztítószer is hozhat szép eredményt… De az kétségtelen, hogy a hosszú távú hatás érdekében nem célszerű mellőzni a speciális tisztító szereket. No, meg az ideális eszközöket se feledjük. Ahogy az érdesebb felületeknél a pamutszálas mop a jó választás, úgy a matt és a fényes, egyenletesebb járólapoknál a zsebes, lapos pamut mop lesz a megfelelő. 

Nem utolsó szempontként ezeket a mopokat akár mosógépben is moshatjuk, így könnyen tisztán tarthatók. A lapos kialakításuk révén még az oldalsó falakon, csempe felületeken is használhatjuk, például a fürdőszoba takarítása sokkal hatékonyabbá válik egy ilyen eszközzel akkor is ha vízzel takarítunk, de már szárazon is szép eredményt hoz a mikroszálas felület kialakításának köszönhetően. És ennek tudatában talán szívesebben is állunk neki a takarításnak.

Ha a várható eredmény még a pillanatnyi hatáson is túlmutat, talán nem lesz olyan nagy teher a járólapok felmosása, megtisztítása. Sőt, talán még a gyakrabban koszolódó világos burkolatok esetén sem kell bosszankodunk azon, hogy anno miért választottunk ilyen árnyalatot. 

Járólap fényesítése

Tartsuk szem előtt azt is, hogy a speciális tisztítószerek esetén nem csak takarítunk és a szennyeződést távolítjuk el. A felület állapotát is megőrizzük, óvjuk. Ami azért – lássuk be –  egy meglehetősen lényeges szempont. Ha megfelelő szerekkel, alapossággal és rendszerességgel takarítunk, akkor extra fényesítő bevonatok felhordása nem feltétlenül szükséges. Kivéve, ha nagy terheltségű az adott járófelület vagyis nagy a napi átjáró forgalom. Ilyenkor a bevonatolás beütemezése például a nagytakarítások alkalmával hasznos lesz. A bevonatolást gépekkel és profi takarítókkal érdemes végeztetni. Az eljáráshoz szükséges bevonatok megrendelhetők webshopunkból mindenféle felületre. 

Végül még egy fontos dolog: ideális tisztítószerrel a járólapok közötti fuga is hatékonyan tisztítható. Ha a felmosószerek, konyhai tisztítószerek mellett a fugatisztítók között is körülnéznie, akkor kattintson ide.

Amennyiben további kérdése merült fel vagy segítségre lenne szüksége a rendelése leadása kapcsán, keressen minket bizalommal a kapcsolat menüpontban, minden kérdésre szívesen válaszolunk!

Olvasson több takarítási tippet blogunkon: