Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Elterjedt vélekedés, hogy az akril tisztítása speciális technikát igényel, továbbá az ilyen kádak sokkal kényesebbek, mint a más anyagból készültek. Ez nem feltétlenül igaz. Az akril kád tisztítása is lehet egyszerű. Ha jó a technika és megfelelő szert használunk, a tisztítás hatékonyan, könnyen és gyorsan elvégezhető.
A fürdőkád tisztításakor különösen fontos odafigyelni arra, hogy ne sérüljön a felülete a tisztítás során. A dörzsi szivacsok használatát minden esetben kerülni kell, ugyanis ezek a szivacsok karcolják a felületet, így idővel tompítják a kád fényét. Ráadásul a nem megfelelő szivacs megsértheti a bevonatot, aminek a karcolásaiban megragad a kosz, emiatt az idők során nagyobb eséllyel tapadnak meg a baktériumok a felületen. 

Akril kád tisztítása ecettel…

A másik gyakori probléma, hogy egyesek savas tisztítószereket használnak. Ezeket a vegyszereket is érdemes mellőzni. Sajnos még az enyhe maró hatású anyagok is kikezdik az akrilt, idővel lassan lebontják a bevonatot. Kevesen tudják, de még az ecet is kerülendő. Bár azt gondolhatjuk elsőre, hogy a kád tisztítása ecettel jó ötlet, ha környezetkímélő módon szeretnénk elvégezni a takarítást, ámde a sérülékeny, akril felületnek ezzel sem teszünk jót, ezért inkább hanyagoljuk ezt a módszert akril kád tisztítása esetén.
Maró hatású szerekkel tehát nem érdemes belefogni az akril kád tisztításába. Ellenkező esetben esztétikai károsodás következhet be. Egyszerűbb megelőzni a bajt! Első lépésben nézzük hogyan és mitől nem lesz erősen szennyezett a kádunk!

Napi szinten érdemes például minden fürdés után forró vízzel kiöblíteni és egy puha ruhával szárazra törölni a kádat. Ha makacsabb szennyeződést találunk, akkor használjunk sima szappanos folyékony tisztítószert, ami ugyanúgy zsíroldó, kosz eltávolító hatású.  Ezzel a szokással, napi rutinnal megspóroljuk magunknak, hogy később komolyabb kádtisztítási műveletre legyen szükség.

De mit tehetünk abban az esetben, ha már megtörtént a baj és sárga elszíneződések látszanak a kád felületén?

Van egy trükk, amivel visszahozható az akril fürdőkádak régi fénye. Kapható egy speciális akril- vagy fürdőkád lakk, amivel egy új, vékony réteget lehet felvinni a régi, megsárgult felületre. Ez nemcsak új fényt ad a régi, megkopott kádnak, de annak a tisztításban is nagy segítséget nyújthat.

Mivel lehet akril kádat tisztítani?

Ha itt még nem tartunk és természetes, a legtöbb háztartásban előforduló szerekkel próbálnánk meg az akril kádat megtisztítani, ezekre érdemes gondolni: Mosószóda és a citrom kiváló akril kád tisztító. Mindkettő segíthet a kádat tisztává varázsolni és a sárga vízkő foltokat eltüntetni egy sima szivaccsal.
A mosószóda nem csak a ruhákkal művel csodát, hanem a fürdőkádak számára is csodaszer lehet. A víz elszíneződéseit és a kozmetikai termékek maradványait egyaránt hatékonyan távolítja el. Egy nedves, non-scratch puha szivacsra tegyünk mosószódát és dörzsöljük át vele a kád belsejét. Miután végeztünk, ezután mossuk azt át meleg vízzel pár percig és töröljük teljesen szárazra a kádat.

 

A citrom friss illatot is ad. Illetve hozzájárul ahhoz, hogy fehér legyen a fürdőkádunk, mivel kiválóan oldja a vízkő lerakódásokat. A használata rendkívül egyszerű: egy citromot vágjunk ketté és dörzsöljük át vele a kád belsejét, majd miután végeztünk, öblítsük le a felületet meleg vízzel és puha törlőkendő ruhával töröljük szárazra. Ezeknél a módszereknél kiemelnénk, hogy meleg vízes öblítésre lesz szükség, a hideg víz itt kevésbé lenne hatásos.
A fürdőszoba éke általában a szép tiszta akril kád, pláne ha különleges, letisztult formája van. Éppen ezért megéri nagyon odafigyelni rá és megtenni a szükséges lépéseket a tisztántartása érdekében.

Amikor az ecet, a mosószóda és a citrom nem segít…

Sajnos van az a pont, amikor nem segítenek a házi praktikák, bármennyire is bevált módszerek. A makacs, odatapadt szennyeződések, melyek megülnek a finom karcokban, sokszor megfelelő tisztítószerekért kiáltanak. Ilyenkor megéri körülnézni a minőségi szaniter tisztítószerek között. Hasznos és hatékony segítség hagyományos szaniterek és akril felületek tisztítása esetén is a Kiehl termékei közül az Avenis Foam vagy például a Sanikal-Eco klórmentes tisztítószer.

A kád tisztítás lépései

A kádunk takarítása során a következő sorrendet érdemes követni tapasztalatunk szerint, ha makacsabb szennyeződésekkel van dolgunk:

  1. Vízzel áztatás: Töltsön meleg vizet a kádba, és hagyja ázni néhány percig. Ez segít feloldani a szennyeződéseket és felpuhítani a lerakódásokat.
  2. Tisztítószer használata: Válasszon ki egy megfelelő kádtisztítószert a fentiekben ajánlottak közül, amely hatékonyan eltávolítja a szappanlerakódásokat és a vízkövet. Kövesse az adott termék utasításait, és vigyázzon, hogy ne használjon erős, marószereket, amelyek károsíthatják a kád felületét.
  3. Súrolás: Használjon egy puha szivacsot, hogy alaposan átdörzsölje a kád felületét. Koncentráljon a makacs foltokra és a nehezen eltávolítható szennyeződésekre. Ne felejtse el a kád csapjait, lefolyóját és csempéjét is megtisztítani.
  4. Hatóidő és öblítés: Hagyja hatni a tisztítószert a kádon néhány percig, majd öblítse le bő vízzel. Ügyeljen arra, hogy alaposan öblítse le a tisztítószert, hogy ne maradjon semmi a kádon. Ha úgy ítéljük meg, hogy még nem tökéletes az eredmény, akkor végezzük el újra a műveletet vagyis újra spricceljük be a felületet és ismét dörzsöljük át, majd hagyjuk újra hatni a szert és végül alaposan öblítsük le.
  5. Utókezelés, karcmentesítés: Ha szükséges, alkalmazzon egy kád-polírozó vagy kád-védő anyagot a felületre. Ez segít megőrizni a kád állapotát és megakadályozza a szennyeződések lerakódását.

A fentiekben már kiemeltük, de valóban az a legfontosabb, hogy rendszeresen tisztítsa meg a kádat, hogy megelőzze a lerakódások és a szennyeződések felhalmozódását. Így a takarítás során kevesebb súrolásra és görnyedésre lesz szükség. Ezenkívül ügyeljen arra, hogy ne használjon durva súrolószereket vagy karcoló eszközöket, mert ezek károsíthatják a kád felületét. A megfelelő szaniter tisztítószerek és eszközök használata szintén csökkenti a súrolási köröket!

Ön melyik módszert próbálja meg? Döntsön a természetes megoldás vagy a speciális tisztítószeres takarítás mellett, a fent bemutatott technikákkal nem marad el a siker.
Természetesen az ideális tisztítószer beszerzésében segítünk! A kapcsolat menüpontban állunk rendelkezésére, amennyiben további tanácsadásra lenne szüksége.

Olvasson további hasznos fürdőszoba tisztítási tanácsokat blogunkon: