Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Elterjedt vélekedés, hogy az akril tisztítása speciális technikát igényel, továbbá az ilyen kádak sokkal kényesebbek, mint a más anyagból készültek. Ez nem feltétlenül igaz. Az akril kád tisztítása is lehet egyszerű. Ha jó a technika és megfelelő szert használunk, a tisztítás hatékonyan, könnyen és gyorsan elvégezhető.
A fürdőkád tisztításakor különösen fontos odafigyelni arra, hogy ne sérüljön a felülete a tisztítás során. A dörzsi szivacsok használatát minden esetben kerülni kell, ugyanis ezek a szivacsok karcolják a felületet, így idővel tompítják a kád fényét. Ráadásul a nem megfelelő szivacs megsértheti a bevonatot, aminek a karcolásaiban megragad a kosz, emiatt az idők során nagyobb eséllyel tapadnak meg a baktériumok a felületen. 

A másik gyakori probléma, hogy egyesek savas tisztítószereket használnak. Ezeket a vegyszereket is érdemes mellőzni. Sajnos még az enyhe maró hatású anyagok is kikezdik az akrilt, idővel lassan lebontják a bevonatot. Kevesen tudják, de még az ecet is kerülendő. Bár azt gondolhatjuk elsőre, hogy a kád tisztítása ecettel jó ötlet, ha környezetkímélő módon szeretnénk elvégezni a takarítást, ámde a sérülékeny, akril felületnek ezzel sem teszünk jót, ezért inkább hanyagoljuk ezt a módszert akril kád tisztítása esetén.
Maró hatású szerekkel tehát nem érdemes belefogni az akril kád tisztításába. Ellenkező esetben esztétikai károsodás következhet be. Egyszerűbb megelőzni a bajt! Első lépésben nézzük hogyan és mitől nem lesz erősen szennyezett a kádunk!

Napi szinten érdemes például minden fürdés után forró vízzel kiöblíteni és egy puha ruhával szárazra törölni a kádat. Ha makacsabb szennyeződést találunk, akkor használjunk sima szappanos folyékony tisztítószert, ami ugyanúgy zsíroldó, kosz eltávolító hatású.  Ezzel a szokással, napi rutinnal megspóroljuk magunknak, hogy később komolyabb kádtisztítási műveletre legyen szükség.

De mit tehetünk abban az esetben, ha már megtörtént a baj és sárga elszíneződések látszanak a kád felületén?

Van egy trükk, amivel visszahozható az akril fürdőkádak régi fénye. Kapható egy speciális akril- vagy fürdőkád lakk, amivel egy új, vékony réteget lehet felvinni a régi, megsárgult felületre. Ez nemcsak új fényt ad a régi, megkopott kádnak, de annak a tisztításban is nagy segítséget nyújthat.
Ha itt még nem tartunk és természetes, a legtöbb háztartásban előforduló szerekkel próbálnánk meg az akril kádat megtisztítani, ezekre érdemes gondolni: Mosószóda és citrom. Mindkettő segíthet a kádat tisztává varázsolni és a sárga vízkő foltokat eltüntetni egy sima szivaccsal.
A mosószóda nem csak a ruhákkal művel csodát, hanem a fürdőkádak számára is csodaszer lehet. A víz elszíneződéseit és a kozmetikai termékek maradványait egyaránt hatékonyan távolítja el. Egy nedves, non-scratch puha szivacsra tegyünk mosószódát és dörzsöljük át vele a kád belsejét. Miután végeztünk, ezután mossuk azt át meleg vízzel pár percig és töröljük teljesen szárazra a kádat.

 

A citrom friss illatot is ad. Illetve hozzájárul ahhoz, hogy fehér legyen a fürdőkádunk, mivel kiválóan oldja a vízkő lerakódásokat. A használata rendkívül egyszerű: egy citromot vágjunk ketté és dörzsöljük át vele a kád belsejét, majd miután végeztünk, öblítsük le a felületet meleg vízzel és puha törlőkendő ruhával töröljük szárazra. Ezeknél a módszereknél kiemelnénk, hogy meleg vízes öblítésre lesz szükség, a hideg víz itt kevésbé lenne hatásos.
A fürdőszoba éke általában a szép tiszta akril kád, pláne ha különleges, letisztult formája van. Éppen ezért megéri nagyon odafigyelni rá és megtenni a szükséges lépéseket a tisztántartása érdekében.

Amikor az ecet, a mosószóda és a citrom nem segít…

Sajnos van az a pont, amikor nem segítenek a házi praktikák, bármennyire is bevált módszerek. A makacs, odatapadt szennyeződések, melyek megülnek a finom karcokban, sokszor megfelelő tisztítószerekért kiáltanak. Ilyenkor megéri körülnézni a minőségi szaniter tisztítószerek között. Hasznos és hatékony segítség hagyományos szaniterek és akril felületek tisztítása esetén is a Kiehl termékei közül az Avenis Foam vagy például a Sanikal-Eco klórmentes tisztítószer.

Ön melyik módszert próbálja meg? Döntsön a természetes megoldás vagy a speciális tisztítószeres takarítás mellett, a fent bemutatott technikákkal nem marad el a siker.
Természetesen az ideális tisztítószer beszerzésében segítünk! A kapcsolat menüpontban állunk rendelkezésére, amennyiben további tanácsadásra lenne szüksége.

Olvasson további hasznos fürdőszoba tisztítási tanácsokat blogunkon: