Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Szálloda takarítás

Minden vendég a szállodai szobájába lépve jogosan várja el, hogy minden tökéletesen rendezett és makulátlanul tiszta legyen. Azonban, ahhoz hogy ez tényleg így lehessen, a takarító személyzet vagyis a szobalányok komoly takarítási teljesítményére van szükség.

Szállodai takarítás fajtái

A szállodai takarítás egyik legnagyobb kihívása, hogy rövid szintidő alatt kell elvégezni egy nagyon komplex takarítási feladatot. Az egy szobára jutó idő alatt mindennel végezni kell, akkor is, ha nagyobb fokú rendetlenséget találunk. Ez azonban csak úgy érhető el, ha felkészült a takarító személyzet, követi a szállodai takarítás protokollját és profi eszközökkel és tisztítószerekkel van ellátva.

Miért fontos a takarítási szintidő tartása a takarításnál?

A szállodaipari szolgáltatások terméke az “eladott tartózkodási idő”. Vagyis az üresen álló hotelszoba nem termel hasznot. Ezért fontos, hogy egy kijelentkezés és az újabb bejelentkezés közötti időben a szoba tökéletesen felkészítsék az újabb vendég fogadására. Ha a takarítás elmaradása vagy elégtelen mivolta miatt nem lehetséges egy szoba kiadása, az bizony veszteség a szállodának. 

A szintidő tartása a lakott szobák esetében is fontos. Hiszen egyik Vendég sem akar a saját szobájára túl sokat várni a takarítás miatt vagy a szobájában hosszadalmas takarítást végignézni. Ezért általánosan egy 8 órás munkaidő alatt egy takarítónak 20 szobát kell tudni rendezni. Egy szobára így átlagosan kb. 15-20 perc takarítási idő jut.

Szállodai takarítás menete

A takarítás felvételekor egy listát szokás átadni a takarítóknak, mely tartalmazza azon szobák adatait, melyeket a munkanapja során rendbe kell tennie. A listán szerepeltetve, hogy a szobák lakottak vagy utazó, esetleg már üresen állók. Így a takarítás sorrendjét egyszerű felállítani, kezdve az üre és az utazó szobákkal. 

A lakott szoba és az utazó szoba takarítási feladatai eltérnek. Míg az utazó szobát teljesen fel kell készíteni az új Vendég fogadására vagyis teljes körű takarítást és az ágynemű, textiliák cseréje, valamint a higiéniai bekészítés is feladat, addig a lakott szobáknál egy szűkebb rendezés történik igény szerinti törölköző cserével. 

Utazó szoba takarítása

  • A szobába lépve a szellőztetés megkezdése, az ablaknyitás után a szemét összeszedés, a kukák kiürítése a második feladat. 
  • A piszkos ágynemű lehúzása és a szennyes textíliák eltávolítása a következő lépés, majd a tiszta ágynemű felhúzása.
  • Takarítási feladatok: porszívózás, portörlés, fürdőszoba kitakarítása.
  • Higiéniai anyagok kihelyezése és egyéb üdvözlő csokoládék elhelyezése.

A lakott szobák takarításának lépéseire és az egyes takarítási mozzanatokra itt nem térünk ki, de a kapcsolódó témájú cikkekben további hasznos tanácsokat talál tisztítószer és higiéniai töltőanyag ajánlásokkal.