Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A főzőlapok egyre népszerűbbek az otthonokban. Köszönhető mindez az elegáns kialakításuknak, az egyszerű használhatóságuknak és a könnyű tisztántarthatóságuknak. Persze ez utóbbi esetében azért nem árt néhány tudnivalóval tisztában lenni. Ahhoz, hogy a készülék sokáig használható és a konyhában mutatós is legyen, pár tisztítási trükköt érdemes elsajátítani.

Annak érdekében, hogy a főzőlapok kiváló állapotban maradjanak és hatékonyan működjenek, fontos, hogy rendszeresen szánjon időt azok tisztítására. A felületen előforduló ételmaradékok, zsiradékok a baktériumok elszaporodását okozhatják, ami közvetve hatással lehet az egészségre. Sőt, még akár az étel ízét is befolyásolhatja az, ha a főzőlap használata után mellőzzük a takarítást. Ilyen esetekben kellemetlen, “égett” ízű is lehet az étel.

Elektromos főzőlap tisztítása

A kerámia főzőlapok tisztítása hagyományos súroló szivaccsal nem ajánlott. És nem csak azért, mert időigényes. Hanem azért is, mert a súrolással kárt tehetünk a főzőlapban. Hatékony alternatíva a kerámia főzőlap kaparó használata, amit kifejezetten arra terveztek, hogy gyorsan és hatékonyan távolítsa el a felületről az ételmaradványokat. A kaparó masszív pengéje könnyedén lebontja a felgyülemlett szennyeződéseket, köztük a zsiradékot – természetesen karcolás nélkül. Saját tapasztalatunk, hogy még a kerámialap tisztító kijuttatása előtt érdemes egyszer átkaparni ezzel az eszközzel a felületet. Szerintünk ez sokat segít, hogy a nagyját a szennyeződéseknek eltávolítjuk. Arra mindig figyelünk, hogy a kaparót kihűt főzőlapon használjuk. Vagyis akkor, amikor már egy ideje a konyhai főzőlap már nincs használatban.

Milyen tisztító termékeket használjunk a legjobb eredmény eléréséhez?

A kerámia főzőlap takarítása előtt rendkívül fontos a megfelelő tisztítószer kiválasztása. Általában egy kíméletes általános tisztítószer, zsíroldó mosogatószer vagy egy szimpla ablaktisztítószer is jól működhet, amennyiben napi rutin takarításról van szó. Ha makacsabb a szennyeződés, már más a helyzet. Ilyenkor zsíroldásra képes, speciális főzőlap tisztítószerre lehet szükség. Természetesen a súrolókendők, a durva szivacsok használatát minden esetben mellőzni kell. Ahogy a túlságosan nedves tisztítást is. Főleg a forró főzőlap esetén. Ez ugyanis buborékosodást okozhat, vagy víznyomokat hagyhat felületen. A tisztítás előtt jobb megvárni, míg kihűl a főzőlap, de erre már a fentiekben is fehívtuk a figyelmet.

Kerámia főzőlap tisztítás karcolásmentesen, hogyan?

A súroláshoz a főzőlap kaparó – vagy másnéven penge – mellett tapasztalatból ajánlom a Vileda Non-scratch karcolásmentes mosogatószivacs modelljeit, melyekkel könnyen és aggodalom nélkül oldhatjuk fel a makacs ételmaradványokat a felületről, amíg az tiszta nem lesz! A főzőlapunk tisztaságának megőrzése érdekében tehát fontos, hogy a tisztítás során különös gondossággal járjunk el. A maradandó károsodások elkerülése érdekében végig kíméletes termékeket és anyagokat kell használni. Például a súrolás után a lemosáskor a mikroszálas törlőkendők segítségével szedjük össze a felkapart, finoman felsúrolt szennyeződéseket. Azonban arra feltétlenül ügyeljen, hogy semmilyen fémes anyag, például súroló, dörzsi ne érintkezzen a felülettel, mivel ezek karcolásokat okozhatnak. Ha makacs a szennyeződés, csakis speciális, kerámialapra is használható zsíroldót használjon. És ezt se hagyjuk sokáig a felületen. Ha megtörtént a zsíroldás, nedves ruhával távolítsa el a tisztítószerek maradványait, és hagyja a főzőlapot a levegőn megszáradni.

 

A kulcs egyébként sok esetben az, ha rendszeres a villanytűzhely tisztítása. Ha minden használat után letörli a készülék felületét az ajánlott mikroszálas törlőkendővel, azzal minimálissá válik a felhalmozódás esélye. Vagyis a helytelen takarítás előfordulásának is kisebb a valószínűsége. Szerintünk igazából ez a legjobb kerámia főzőlap tisztító, legalábbis nekünk ez vált be! Egy kaparó penge, puha szivacs és egy jó zsíroldó mosogatószer megoldja a problémát, és így semmilyen extra csodaszer nem szükséges, ha nem extrém esetről beszélünk.

Összefoglalva: a kerámialapos tűzhely tisztítása

A tűzhely tisztítása, különösen a főzőlapok takarítása odafigyelést igényel. Annak érdekében, hogy a legjobb állapotban maradjon a készülék, ne használjon olyan tisztítószereket, amik szemcsések vagy túlságosan erős maró hatásúak. A makacs, odaégett ételmaradékok eltávolításához pedig vesse be a főzőlap kaparót. A durva szivacsokat pedig felejtsük el. Tartsa szem előtt, hogy mindig olyan tisztítószert vásároljon, ami ideális az üveg kerámia főzőlapokhoz és semmi esetre se legyen erősen lúgos vagy savas az erre a célra választott tisztítószer.

Pro takarítási tipp: Ha azt szeretné, hogy makulátlan állapotban maradjon a tűzhelye, akkor szánjon rá elég időt a az elektromos főzőlap tisztítása során . Mindenképpen tervezzen előre, és vásárolja meg az igényeinek megfelelő tisztítószert! Érdemes a főzőlapot a sütő résszel párhuzamosan takarítani. Egyrészt általában a konyhában, közel egymáshoz található a két eszköz, így oda tudunk figyelni mindkettőre és ugyanazokra az eszközökre lesz szükségünk a tisztításhoz. A hatóidőket pedig nagyon jól ki tudjuk használni. Amíg például a sütőben éppen hagyjuk dolgozni a tisztítószert, addig a főzőlapon elvégezhetjük az előzetes kaparást a pengével.

Amennyiben további tanácsadásra lenne szüksége a termék választáshoz vagy a rendelése összeállítása kapcsán, akkor keressen meg minket bizalommal, mi szívesen segítünk! A kapcsolat menüpont alatt megtalálja az elérhetőségeinket!

További információk olvashatók konyhai takarítás témában blogunkon: