Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Penész a lakásban… Eléggé rosszul hangzik. Sokan kétségbe is esnek, ha azt tapasztalják, hogy megjelenik a penész a környezetükben, hiszen akkor kevesebb feladatunk akad majd az eltüntetése okán.. Pedig nem feltétlenül kell végzetes problémára gondolni. Mivel egyáltalán nem egyedi jelenség sajnos a lakásban, így annak eltüntetésére is számos megoldás létezik. Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy legyinteni kell arra, ha megjelenik. Inkább azt, hogy ha időben lépünk, a probléma nem hatalmasodhat el és egészségügyi panaszt, penész allergia tüneteket nem okoz.

Penész eltávolítása hatékonyan és fertőtlenítés

Az első lépés egyébként a megelőzésre figyeljünk, ami egyben a legfontosabb a penész elleni megoldások terén. Ha penész elleni festék van a falon, akkor könnyebb dolgunk van, de a legfontosabb, hogy rendszeresen szellőztessünk a lakásban. Engedjük ki a párát…

Penészesedés ugyanis akkor keletkezik, amikor a nedves levegő nem tud távozni. Hőhíd keletkezik, és a pára lecsapódik a leghidegebb falrészen, a víz összegyűlik a sarkokban, a mennyezeten, a bútorok mögött vagy a fürdőszoba rejtett zugaiban és megjelennek a penészes foltok. Nem hangzik valami jól… Különösen gyorsan végbemegy a folyamat, ha a külső vagy a belső szigetelése a háznak nem megfelelő. Egy belső szigetelés is sokat segíthet penész ellen és egyszerűbb kivitelezni mint a ház teljes külső szigetelését.

Mi a legjobb penész elleni szer?

Mi az alábbiakat ajánljuk! Nézzen körül készletünkön!

-> Fertőtlenítő tisztítószerek

Penészes fal kezelése házilag

De szerencsére a penészfolt nem jelenti azt, hogy megoldhatatlan a probléma. Illetve azt, hogy komolyabb “építőipari munka” szükséges ahhoz, hogy újra penészmentes legyen a helyiség. A legtöbb esetben a penészes fal kezelése terén már segítenek a speciális szerek. 

Ha időben lépünk, akkor könnyen orvosolható a probléma. Természetesen azt meg kell jegyezni, hogy ha nem foglalkozunk a penésszel, jelentősen romolhat a helyiség levegőjének minősége. Ilyen esetben a penész hatása az emberi szervezetre nagyon komoly is lehet: asztma, a penész allergia és a penészmérgezés is kialakulhat. De okozhat viszonylag általános panaszokat is. Úgy, mint orrfolyás, köhögés vagy torokfájás. Esetleg bőrirritáció, de folyamatos terhelés esetén gyomor problémákhoz is vezethet. Nem várjuk meg, amíg durva fehér, fekete penész rétegek vagy egyéb penész fajták megtelepednek a lakás különböző pontjain!

Mit tegyünk akkor, ha megjelent a penész a lakásban?

A fekete penész eltávolítása házilag a falról elővigyázatosságot igényel. A legfontosabb, hogy semmi esetre se kezdjük el törölgetni a penészt. A törölgetéssel ugyanis szétszórjuk a helyiségben a spórákat. Vagyis még jobban segítünk elterjedni a spóráknak. Sokkal hatásosabb megoldás, ha speciális tisztítószereket vetünk be a probléma ellen. Baktériumölő, penészirtó tisztítószerek a legtöbb tisztítószer áruházban beszerezhetők. Illetve kaphatók olyan festékek, amik megakadályozzák azt, hogy a penész megtelepedjen az adott felületen. Azokon a helyeken, ahol van esély erre, érdemes lehet ilyen festéket használni. A másik jótanács, hogy a takarítások alkalmával mindig érdemes benézni a bútorok mögé is, mert sajnos gyakran előfordul, hogy későn ismerjük fel a problémát, amikor a szekrények mögött sokáig rejtve marad. Ilyenkor biztosan komolyabb penész elleni szer jelenti majd a megoldást.

Persze a penész nem csak a szoba falán jelenhet meg. Sajnos olykor a konyhai, fürdőszobai fugákban telepedik meg. Ilyenkor használhatunk hypo -t a kiirtására, de kaphatók direkt adott helyiségek tisztítására alkalmas, megfelelő fertőtlenítőszerek, penész elleni szer. Speciálisan konyhában és fürdőben alkalmazható tisztítószerek. A konyhában a hypo penész ellen például nem a legjobb megoldás.

Teafaolaj használata penészre

De olykor a természetes megoldások is segíthetnek. Sokan esküsznek például a teafaolajra vagy a vizes, citromos oldatra. Az illóolaj penész ellen szintén egy régóta bevett szer, ami kisebb probléma esetén beválhat és akár minden helyiségben is nyugodtan használható. Vagy például az ecet szintén működhet penész ellen házilag, de ezt például inkább csak mosógép átöblítésére szokták használni.

Mosógép penész eltávolítása hogyan?

Ha nem tisztítjuk ki néhány havonta a mosógépet, akkor sajnos ez előfordul. Amikor megjelenik a penész a mosógépben, nem tanácsos sokat várni. Célszerű azonnal penészirtásba fogni. Az árulkodó jelek egyébként a mosógép ajtaján láthatók először. Főleg a gumitömítés, az öblítőnyílás az, ahol megjelenhetnek a nagy penészfoltok. Szerencsére innen még könnyen eltávolítható a szennyeződés. 

Kifejezetten mosógép tisztítására alkalmas tisztítószerekkel lehet pillanatok alatt újjá varázsolni a mosógépet. A gép átöblítésére használható a teafaolaj vagy ecetes oldat is, ha ezt rendszeresen vagyis rutin szerűen végezzük. Azonban ha rég nem került rá sor, akkor érdemesebb biztosabb megoldást, hatékony fertőlenítő tisztítószert keresni a penész ellen, aminek a kívánt hatása nem marad el.

-> Fürdőszobai tisztítószerek

 

Szóval ez a probléma nem játék, de nem is feltétlenül jelenti azt, hogy komoly probléma van kibontakozóban a lakásban. Ha időben észleljük a penészfoltokat, speciális szerekkel eltüntethetjük azokat, amikor a hypo és a illóolaj már feladta a harcot. Viszont fontos, hogy a jelenséget figyelmeztetésnek vegyük. Ahol ugyanis egyszer megjelent a penész, ott többször is előfordulhat. Vagyis ezek után ügyeljünk az alapos szellőztetésre és igyekezzünk rendszeresen fertőtlenítő takarítást végezni. A penész eltávolítása a falról házilag sem várhat! 

-> Fertőtlenítő tisztítószerek

Ha penész elleni szer vagy takarítóeszköz rendelésén gondolkodik, akkor nézzen körül webáruházunkban! Számos fertőtlenítő hatású lemosószert kínálunk és gumikesztyűt, valamint Vileda súrolókat is rendelhet a takarításhoz. 

Amennyiben kérdése merülne fel, vagy segítségre lenne szüksége a rendelése összeállításában, keresse bizalommal elérhetőségeinken kollégáinkat, akik segítenek eligazodni a német Kiehl tisztítószerek választékában. Rendelését kérheti kiszállítással vagy személyesen is átveheti Budapest üzletünkben, nyitvatartási időben: Kapcsolat

Olvassa el további takarítás témájú cikkeinket blogunkon:

A német Kiehl tisztítószergyártóról további információkat olvashat a gyártó weboldalán: Kiehl Group