Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Műkő sírkő tisztítása: A sírkő tisztítása Mindenszentek napja előtt időszerű, akár az őszi nagytakarítási feladatok sorába is felvehető. A régi sírkő tisztítása házilag megoldható és a márvány sírkő megtisztítására is vannak megoldásaink! A sírkövek anyaga alapjában véve ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben és ez nem csak a márvány sírkő esetében igaz. Mégse mondhatjuk azt, hogy nem igényel gondoskodást. Ha többször nem is, de évente kétszer azért célszerű megtisztítani a sírkövet. Különösen azokat, amik mellett lombos fák, bokrok, sűrűbb növényzet található. Ezekről a növényekről ugyanis folyamatosan hullik a sírra a levél, a termés. Vagyis jobban koszolódik. 

Ugyanakkor a kevesebb napfény is ronthatja a sírkő állagát. Ennek főként a mohásodásban van jelentősége. És különösen a mészkő, a műkő sírok esetén. Számít továbbá, hogy mennyi eső hullik és annak milyen a savtartalma. Ahogy az is, hogy mekkora a hőingadozás egy adott időszakban. Szóval sok minden befolyásolja, hogy milyen rendszerességgel kell takarítani a sírt. Az biztos, az állagmegóvás érdekében évente kétszer mindenképpen célszerű megtisztítani a síremléket.

Mi az a minimális karbantartás a sírkövek esetében, amire szükség van?

Először is minden, nem oda illő dolgot seperjünk le a sírról. Puha szálú kefével célszerű ezt megtenni. Olyan nyeles kézi kefét válasszunk, ami azért a letapadt faleveleket is valamilyen szinten eltávolítja. Ezt követően jöhet a mosás. Fontos, hogy savas, lúgos tisztítószert semmi esetre se használjunk a sírkő tisztítására, egyébként elszíneződhet.

 

Sokszor elég csak egy nedves pamut rongyot fogni, és azzal letakarítani a felületet. A gránit esetében ez elegendő. De a márványnál sincs igény sokkal többre. Csak egy alapos áttörlésre… Esetleg még speciális kőviasszal vagy kőimpregnáló bevonattal ápolhatjuk a felületet. Ez ad egy kis plusz védelmet az anyagnak. A KIEHL Impran kőimpregnáló bevonat beton felületre alkalmas ápoló.

Egyesek ablaktisztító folyadékot is használnak. Ez se rossz megoldás. Kétségtelen, hogy plusz fényességet ad a felületnek. Nagyon lényeges, hogy az ecetes víz, a különféle citromos oldatok, mindenféle házi – nem sírkő tisztításra való – tisztítószer használata tilos.

A koszorúk elhelyezése Mindenszentekre elterjedt szokás, azonban a Halottak napja után néhány héttel érdemes eltávolítani a sírkőről, ugyanis a koszorú fém váza rozsdásodhat a nedves időjárás következtében és nyomot hagyhat a gránit vagy egyéb sírkő anyag felületen. A rozsdafolt eltávolítása nem könnyű feladat, de a webshopunkban rendelhető kifejezetten rozsdaeltávolító tisztítószer is.

A műkő sírkő tisztítása házilag azaz hogyan tüntessük el a mohát, a madárürüléket?

A legjobb módszer egyértelműen a magasnyomású gőztisztítás. Így se a sírban nem teszünk kárt, se a biológiai egyensúly nem zavarjuk meg. A rendszeres magasnyomású tisztítással jelentősen növelhetjük a sírkő élettartamát. Ha már alkalmazzuk ezt a módszert például a térkő tisztításnál, akkor itt sem fog nehézséget okozni. Azért ehhez hozzá kell tenni, hogy elektromos áramhálózat hiányában ls vízvételi lehetőség hiányában ez nem feltétlenül egyszerű feladat, még ha rendelkezik is magasnyomású mosóval. Ezért a tisztítás a legtöbb esetben speciális tisztítószerek segítségével végezhető a helyszínen hatékonyan. Sokakban felmerül a kérdés, hogy a sírkő tisztítás hipóval lehetséges-e? Nos a válasz gyakorlati síkon: igen, azonban a hipó használatát a sírokon kegyeleti okból nem tudjuk javasolni. 

Sírkőtisztító szer házilag

A sírkőtisztító szerek házilag történő elkészítése némi előkészületet igényel, és figyelembe kell venni a sírkő anyagát, állapotát és tisztításának módját. Az alábbiakban hoztunk egy általános és egyszerű receptet, amelyet műkő sírkövek tisztítására lehet használni:

Hozzávalók:

 • 1 csésze szódabikarbóna
 • 1/2 csésze folyékony mosogatószer
 • 1 csésze hidrogén-peroxid
 • Meleg víz

Elkészítés és használat:

 1. Keverjük össze a szódabikarbónát és a folyékony mosogatószert egy tálban, hogy egy pasztát kapjunk.
 2. Adjunk hozzá lassan hidrogén-peroxidot a keverékhez, és alaposan keverjük össze, amíg egy homogén pasztát nem kapunk. A hidrogén-peroxid segít a foltok és elszíneződések eltávolításában. Ezt az anyagot használják például a fogfehérítők esetében is és sok tisztítószerben is megtalálható. Gyógyszertárban beszerezhető.
 3. Ha a pasztánk túl sűrűnek tűnik, adjunk hozzá egy kis mennyiségű meleg vizet, hogy könnyebb legyen felvinni.
 4. Nedvesítse be a sírkövet tiszta vízzel.
 5. Vigyünk fel a pasztából a sírkőre egy vékony réteget. Használjunk ecsetet vagy puha kefét, hogy finoman bedörzsöljük a pasztát a felületbe. Ügyeljünk arra, hogy alaposan befeddjük a foltokat és elszíneződéseket.
 6. Hagyjuk hatni a pasztát a sírkőn 10-15 percig.
 7. Ezután mossuk le a sírkőről bőséges mennyiségű meleg vízzel. Használjunk egy kefét vagy szivacsot a maradék paszta eltávolítására. Ha szükséges, ismételje meg a folyamatot a makacs foltok eltávolításához.
 8. Végül töröljük szárazra a sírkövet puha ronggyal vagy papírtörölközővel.

Fontos megjegyzés: Mindig próbálja ki egy kis területen a sírkőn a tisztító szerrel, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem okoz károkat vagy elszíneződést. Ha a sírkő már korábban kezelt vagy speciális bevonattal rendelkezik, konzultáljon egy szakemberrel vagy a sírkövessel a megfelelő tisztítási módszerrel kapcsolatban. 

Sajnos a házi módszer a temetőkben nehezen kivitelezhető, ezért érdemes a profi, kész tisztító és ápolószerekben gondolkodni.

Ha igazán makacs a szennyeződés a sírkövön

Természetesen sírkő ápolására alkalmas tisztítószerek is kaphatók. Így ha nem bajlódnánk házi módszerekkel, illetve szeretnénk leegyszerűsíteni a műveletet, érdemes lehet feltérképezni a kínálatot.

Fontos, hogy a választás előtt tudja pontosan a síremlék anyagát pontosan, mert csak úgy lehet megfelelő tisztítószert választani.

Ami viszont még nagyon lényeges, hogy az adott szer kiválasztásakor is mindenképpen nézzük meg, hogy az gránit, műkő, mészkő tisztítására alkalmas-e vagy sem. Például a Kiehl Clarida Care univerzális ápolószer alkalmas márvány felületekre is. A Clarida Uni pedig kézi felmosásra és lemosásra alkalmas alkoholos tisztítószer.

 

Legyen tehát szó rendszeres karbantartásról vagy régi sirkő megtisztításáról, moha eltávolításáról, esetleg állagmegóvó impregnálásról, van megoldás. Mind technikai oldalról, mind a tisztítószerek tekintetében.

Egy dolgot azonban tartsunk szem előtt: minél tovább halogatjuk a tisztítást, annál nehezebb dolgunk lesz vele. Ahogy arra fent is utaltunk: ahhoz, hogy kellően meg tudjuk óvni a sírkő állagát, minőségét, évente legalább kétszer ajánlott karbantartást végezni és ennek most Mindenszentek előtt jött el igazán az ideje. A szépen megtisztított felületre a sírdíszek mindenszentekre is szebben fognak mutatni, ami talán megnyugtatóbb hatással lesz a lelkünkre és családtagjaink békéjére, amikor elhunyt szeretteinkre emlékezünk.

 

Mit jelent a Mindenszentek napja és mikor van Mindenszentek?

Minden évben november 1-jén van Mindenszentek vagy ahogy sokan hívják Halottak Napja. 2022-ben keddi napra esik, 2023-ban pedig szerda lesz. Munkaszüneti nap, és általában ilyenkor keresik fel a legtöbben a temetőket, ezért érdemes egy-két hétvégével korábban beidőzíteni a sírkő tisztítását és talán a megemlékezést is, amikor még nincs akkora látogatói tömeg.

Mindenszentek napja

Ilyenkor az elhunyt vagyis a megüdvözült lelkekről emlékezünk meg. Korábban úgy vélték, hogy ilyenkor az elhunyt lelkek vissza látogatnak, majd már megnyugvással térnek vissza égi otthonukba.
Bár közel van a Halloween napjához, de a különböző ünnepek.

Amennyiben segítségre lenne szüksége a tisztítószer választással vagy a rendelés leadásával kapcsolatban, keressen minket bizalommal a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségeken.

Olvasson blogunkon további takarítási tanácsokat: