Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Mi is a valódi cél, amikor az őszi nagytakarítás feladataiba kezdünk? Milyen feladatokat kell ilyenkor elvégezni, ami már régóta halogatva volt? Milyen eszközöket használjunk és milyen praktikákat vessünk be annak érdekében, hogy ragyogjon a lakás?

Az őszi takarítás alapvető célja, hogy felkészítsük az otthonunkat a téli időszakra. Azokra a hónapokra, amikor szinte minden pillanatunkat a beltérben töltjük. Ez munka pedig nem két perc. Azaz ahogy a tavaszira, úgy az őszi nagytakarításra is rá kell szánni az időt. Ha szeretnénk alaposak lenni, két napunk szinte biztosan elmegy.

Itt van az ősz, itt van újra …

Első lépés a rendrakás és a függönyök mosása

Hogyan takarítsunk gyorsan? Gondoljunk csak bele, már önmagában az mennyi idő, hogy rendet rakunk a lakásban…  Ami egyébként az első lépés. Először ugyanis össze kell szedni azokat a szezonális dolgokat, amikre ősszel és télen nincs szükség. Majd a szortírozás után mindent a helyére kell tenni. Hiszen ha nincs rend, a takarítás közben kerülgetni kell a dolgainkat. Ami nem csak a szükséges ráfordítás idejét növeli meg, hanem a minőségi munka elvégzését is akadályozza.

Aztán ha már rend van, akkor szedjük le a függönyöket, és arra alkalmas tisztítószerekkel mossuk ki azokat. Ha a függönyök már nincsenek a helyükön, jöhet az ablakpucolás és a portalanítás.

Először használjunk mikroszálas törlőkendőt, majd bútorápolót. Természetesen nézzünk be a bútorok mögé is! Amikor a szekrények, polcok ragyognak, mehetünk tovább a padlóra. Porszívózzunk és tisztítsuk meg a felületet arra alkalmas tisztítószerekkel. Mást használjunk a hideg és a meleg burkolatra!

 

Ablaktisztítás nélkül nincs nagytakarítás

Ne feledjük továbbá az ablakokat. És már csak azért is érdemes ilyenkor ősszel túllenni az ablaktisztítás teendőin, mert az ablakpucolás télen nem egy kellemes feladat, de ilyenkor amkor még jó az idő és nincs nagyon hideg, sokkal könnyebben elvégezhető.

A csíkmentes tisztítás érdekében használj lehúzót, illetve direkt ablaktisztításra való tisztítószert. Az üvegfelület mellett az ablakkereteket se hagyjuk ki. Általános tisztítószerrel azokat is ragyogóvá varázsolhatjuk. A nedves tisztítás után ne maradjon ki a szárazra törlés se. Ha további trükköket szeretne még tudni arról, hogyan lesz ragyogó és csíkmentesen tiszta az ablaküveg, akkor arról kapcsolódó blogcikkünkben olvashat: Ablaktisztítás lehúzóval csíkmentesen

Amikor tiszták az ablakok, visszakerülhetnek a függönyök. A szalagfüggönyök tisztítása külön gondosságot igényel! Olvassa el kapcsolódó írásunkat, ha az Ön irodájában is szalagfüggöny van: Szalagfüggönyök tisztítása

 

Őszi nagytakarítás része a hűtő leolvasztása is

Az őszi nagytakarításnak a fürdő és a konyha tisztítása is a része. A tűzhelyet és a sütőt tisztítsuk meg direkt azt adott eszközre kifejlesztett zsíroldó, makacs szennyeződések eltávolítására való szerekkel. Ezeket nem valószínű, hogy megspórolhatjuk.

Olvasssa el kapcsolódó konyha takarítási cikkünket is: Zsíroldás felsőfokon a konyhában

Hűtő takarítás

Na hagyja ki a sorból továbbá a hűtő leolvasztását és annak kitakarítását, valamint a kávéfőző és a vízforraló rendbetételét se! Ez utóbbiakat célszerű vízkőteleníteni. És ha már vízkő, tisztítsuk meg vízkőoldóval a csaptelepeket és a csempéről is távolítsuk el a vízkő-foltokat. Természetesen erre alkalmas fürdőszobai és konyhai tisztítószerekkel tegyük ezt. Fontos, hogy vigyázzunk a maró hatású vízkőoldókkal. Azokat nem ajánlott hosszú időn át az adott felületen hagyni. A hűtő leolvasztása és kitakarítása nem csak a hűtő hosszabb élettartama miatt fontos. Sokat tehetünk az egészségünkért is, ha erre legalább félévente időt szánunk. Nyáron a sok gyümölcs és pácolt grill húsok tárolása után mindenképpen érdemes a hűtőt fertőtleníteni, valamint a nyári meleg is mindig melegágya a baktériumok elszaporodásának. Gondoljunk erre az ünnepi menük elkészítése előtt, várjuk a decembert inkáb patyolat tiszta hűtővel. 

A konyha takarítás tippek egész sorát gyűjtöttük össze blogunkon, ahol a feladatokhoz konkrét leírást és termékajánlókat is talál. 

 

Fordítsunk figyelmet a fürdőszoba, vizesblokkok minden zugára

A fürdőben ne feledjük a zuhany és a kád alapos takarítását. Illetve a csempék közötti fugákat is tisztítsuk meg alaposan fentről lefelé haladva. Ideális szaniter tisztítószer ehhez is kapható – szerencsére. Végül a hálószoba Itt ugyanúgy végezzünk mindent, mint a lakás többi például a nappali helyiségében. Törölgessünk, portalanítsunk, porszívózzunk, tisztítsunk ablakot, mossunk függönyt… Ami különbözik, hogy itt van az ágy. Mossuk ki a huzatot, porszívózzuk át a matracot és huzatoljunk át a téli ágyneműre.

Nagyon megkönnyíti és lerövidíti a takarítást, ha csoportokba szervezzük a feladatokat. Például a rendrakást, függöny mosását, ablaktisztítást, vagy a a padlótakarítást. Vegyük sorra azokat a feladatokat, amelyeket minden helyiségben el kell végeznünk. Ezeket osszuk fel és közé illesszük a helyiség specifikus feladatokat. Ha szűkös az időnk vagy az energiánk otthon, akkor egy-egy részfeladatot érdemes kiszervezni és például az ablakpucolásra és a csapetisztításra hívni egy takarítónőt, aki csak arra koncentrál, míg mi haladhatunk a többi feladattal. Lehet, hogy társaságban könnyebben is fog menni! Vagy ha kollégákkal hivatásszerűen végezzük a feladatot, akkor velük egyeztetve érdemes ezeket a feladatokat felosztani, így kevesebb eszköz is kell, és hatékonyabban halad majd a nagytakarítás is. A fürdőszobát és az előszobát, lépcsőházat érintő takarítási feladatokat akár a végére is hagyhatjuk. Hiszen a nagytakarítás alatt számtalanszor fogunk vizet cserélni, ki-be járkálni, így nem dolgoznunk kétszer ezeken a területeken. A nagytakarítás alatt nem baj, ha ezek szennyeződnek, a végén úgyis sort kerítünk rájuk. 

Olvassa el kapcsolódó cikkünket: Durva vízkő eltávolítása

 

Nagytakarítás menete azaz agenda 100 m2 alapterületen

1. nap: Rendrakás, függönyök leszedése, ablakpucolás, csempe tisztítás porszívózás, padló tisztítás, portalanítás

2. nap: Hűtő leolvasztása és takarítása, konyha teljeskörű kitakarítása, nappali hálószoba takarítás specifikus feladatok

3. nap: Fürdőszoba és vizesblokkok kitakarítása, lépcsőház és előszoba specifikusabb takarítása

Hogy látja, ön is belefog az őszi nagytakarításba?

Ha az elhatározás megvan, már csak megfelelő tisztítószerek kellenek. Szerencsére ezek beszerzésében tudunk segíteni. Nézzen körbe a webáruházunkban, és szerezzen be minden, az őszi nagytakarításhoz szükséges szert egy helyről, amit kedvező áron kínálunk!

Ne feleddje a Higiénia Online blog további takarítási, tisztítási tippekkel várja, olvassa el kapcsolódó cikkeinket is:

Erőteljes zsír-, szenny- és nikotinoldó tisztítószer, Kiehl Tornado

Általános tisztítószer

Szaniter tisztítószer KIEHL Avenis Foam 750ml

Szórófejes szaniter tisztító

Ablak és üvegtisztító KIEHL Clar-glas 500ml, szórófejes

Szórófejes ablaktisztító

Olvasson további hasznos tanácsokat takarítás témában: