MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Mi is a valódi célja az őszi nagytakarításnak? Milyen feladatokat kell ilyenkor elvégezni, milyen eszközöket használjunk és milyen praktikákat vessünk be annak érdekében, hogy ragyogjon a lakás?

Az őszi nagytakarítás alapvető célja, hogy felkészítsük az otthonunkat a téli időszakra. Azokra a hónapokra, amikor szinte minden pillanatunkat a beltérben töltjük. Ez munka pedig nem két perc. Azaz ahogy a tavaszira, úgy az őszi nagytakarításra is rá kell szánni az időt. Ha szeretnénk alaposak lenni, két napunk szinte biztosan elmegy.

 

Első lépés a rendrakás és a függönyök mosása

Gondoljunk csak bele, már önmagában az mennyi idő, hogy rendet rakunk a lakásban…  Ami egyébként az első lépés. Először ugyanis össze kell szedni azokat a szezonális dolgokat, amikre ősszel és télen nincs szükség. Majd a szortírozás után mindent a helyére kell tenni. Hiszen ha nincs rend, a takarítás közben kerülgetni kell a dolgainkat. Ami nem csak a szükséges ráfordítás idejét növeli meg, hanem a minőségi munka elvégzését is akadályozza.

Aztán ha már rend van, akkor szedjük le a függönyöket, és arra alkalmas tisztítószerekkel mossuk ki azokat. Ha a függönyök már nincsenek a helyükön, jöhet az ablakpucolás és a portalanítás.

Először használjunk mikroszálas törlőkendőt, majd bútorápolót. Természetesen nézzünk be a bútorok mögé is! Amikor a szekrények, polcok ragyognak, mehetünk tovább a padlóra. Porszívózzunk és tisztítsuk meg a felületet arra alkalmas tisztítószerekkel. Mást használjunk a hideg és a meleg burkolatra!

 

Ablaktisztítás nélkül nincs nagytakarítás

Ne feledjük továbbá az ablakokat. A csíkmentes tisztítás érdekében használj lehúzót, illetve direkt ablaktisztításra való tisztítószert. Az üvegfelület mellett az ablakkereteket se hagyjuk ki. Általános tisztítószerrel azokat is ragyogóvá varázsolhatjuk. A nedves tisztítás után ne maradjon ki a szárazra törlés se. Ha további trükköket szeretne még tudni arról, hogyan lesz ragyogó és csíkmentesen tiszta az ablaküveg, akkor arról kapcsolódó blogcikkünkben olvashat: Ablaktisztítás lehúzóval csíkmentesen

Amikor tiszták az ablakok, visszakerülhetnek a függönyök

Őszi nagytakarítás része a hűtő leolvasztása is

Az őszi nagytakarításnak a fürdő és a konyha tisztítása is a része. A tűzhelyet és a sütőt tisztítsuk meg direkt azt adott eszközre kifejlesztett zsíroldó, makacs szennyeződések eltávolítására való szerekkel. Ezeket nem valószínű, hogy megspórolhatjuk.

Olvasssa el kapcsolódó konyha takarítási cikkünket is: Zsíroldás felsőfokon a konyhában

Na hagyja ki a sorból továbbá a hűtő leolvasztását és annak kitakarítását, valamint a kávéfőző és a vízforraló rendbetételét se! Ez utóbbiakat célszerű vízkőteleníteni. És ha már vízkő, tisztítsuk meg vízkőoldóval a csaptelepeket és a csempéről is távolítsuk el a vízkő-foltokat. Természetesen erre alkalmas fürdőszobai és konyhai tisztítószerekkel tegyük ezt. Fontos, hogy vigyázzunk a maró hatású vízkőoldókkal. Azokat nem ajánlott hosszú időn át az adott felületen hagyni. A hűtő leolvasztása és kitakarítása nem csak a hűtő hosszabb élettartama miatt fontos. Sokat tehetünk az egészségünkért is, ha erre legalább félévente időt szánunk. Nyáron a sok gyümölcs és pácolt grill húsok tárolása után mindenképpen érdemes a hűtőt fertőtleníteni, valamint a nyári meleg is mindig melegágya a baktériumok elszaporodásának. Gondoljunk erre az ünnepi menük elkészítése előtt, várjuk a decembert inkáb patyolat tiszta hűtővel.

Fordítsunk figyelmet a fürdőszoba, vizesblokkok minden zugára

A fürdőben ne feledjük a zuhany és a kád alapos takarítását. Illetve a csempék közötti fugákat is tisztítsuk meg alaposan. Ideális szaniter tisztítószer ehhez is kapható – szerencsére. Végül a hálószoba Itt ugyanúgy végezzünk mindent, mint a lakás többi például a nappali helyiségében. Törölgessünk, portalanítsunk, porszívózzunk, tisztítsunk ablakot, mossunk függönyt… Ami különbözik, hogy itt van az ágy. Mossuk ki a huzatot, porszívózzuk át a matracot és huzatoljunk át a téli ágyneműre.

Nagyon megkönnyíti és lerövidíti a takarítást, ha csoportokba szervezzük a feladatokat. Például a rendrakást, függöny mosását, ablaktisztítást, vagy a a padlótakarítást. Vegyük sorra azokat a feladatokat, amelyeket minden helyiségben el kell végeznünk. Ezeket osszuk fel és közé illesszük a helyiség specifikus feladatokat. Ha szűkös az időnk vagy az energiánk otthon, akkor egy-egy részfeladatot érdemes kiszervezni és például az ablakpucolásra és a csapetisztításra hívni egy takarítónőt, aki csak arra koncentrál, míg mi haladhatunk a többi feladattal. Lehet, hogy társaságban könnyebben is fog menni! Vagy ha kollégákkal hivatásszerűen végezzük a feladatot, akkor velük egyeztetve érdemes ezeket a feladatokat felosztani, így kevesebb eszköz is kell, és hatékonyabban halad majd a nagytakarítás is. A fürdőszobát és az előszobát, lépcsőházat érintő takarítási feladatokat akár a végére is hagyhatjuk. Hiszen a nagytakarítás alatt számtalanszor fogunk vizet cserélni, ki-be járkálni, így nem dolgoznunk kétszer ezeken a területeken. A nagytakarítás alatt nem baj, ha ezek szennyeződnek, a végén úgyis sort kerítünk rájuk. 

Olvassa el kapcsolódó cikkünket: Durva vízkő eltávolítása

Nagytakarítás agenda 100 m2 alapterületen

1. nap: Rendrakás, függönyök leszedése, ablakpucolás, csempe tisztítás porszívózás, padló tisztítás, portalanítás

2. nap: Hűtő leolvasztása és takarítása, konyha teljeskörű kitakarítása, nappali hálószoba takarítás specifikus feladatok

3. nap: Fürdőszoba és vizesblokkok kitakarítása, lépcsőház és előszoba specifikusabb takarítása

Hogy látja, ön is belefog az őszi nagytakarításba?

Ha az elhatározás megvan, már csak megfelelő tisztítószerek kellenek. Szerencsére ezek beszerzésében tudunk segíteni. Nézzen körbe a webáruházunkban, és szerezzen be minden, az őszi nagytakarításhoz szükséges szert egy helyről, amit kedvező áron kínálunk!

Erőteljes zsír-, szenny- és nikotinoldó tisztítószer, Kiehl Tornado

Általános tisztítószer

Szaniter tisztítószer KIEHL Avenis Foam 750ml

Szórófejes szaniter tisztító 

Ablak és üvegtisztító KIEHL Clar-glas 500ml, szórófejes

Szórófejes ablaktisztító 

Olvasson további hasznos tanácsokat takarítás témában:

Durva vízkő eltávolítása

Durva vízkő eltávolítása

Durva vízkő eltávolítása szaniterekről könnyen megoldható profi vízkőoldókkal. Vastag vízkő eltávolítása sikerülhet, ha megfelelő foszforsav tartalmú tisztítószert választunk!

bővebben
A napi irodatakarítás eszközei

A napi irodatakarítás eszközei

A napi irodatakarítás eszközei révén lesz minden ragyogó. A takarítás kulcsa az eszközökben rejlik: ezekkel lehet gyorsan kitakarítani az irodát, hogy az inspiráló környezet maradjon a dolgozók számára!

bővebben