MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A szalagfüggöny tisztítása sajnos nem a legjobb szabadidős program. Időigényes és még némi szakértelmet is igényel. Vagy ha szakértelmre nem is, de legalább valamennyi tapasztalatra azért szükség van a siker elérése érdekében. Főleg a klasszikus típustól eltérő függönyök esetében. Mint például a szalagfüggönyöknél. A lamellák megtisztítása ugyanis nem éppen a legegyszerűbb, leggyorsabb művelet… 

A modern szalagfüggönyök már nem csak az irodákban hódítanak. Gyakran alkalmazzuk otthonainkban is, hiszen kész szalagfüggöny már sok barkácsáruházban vagy lakberendezési áruházban is beszerezhető különféle alapanyagokból mint textília, bambusz, műanyag, egyszínű és mintás kivitelben is. Általában jó az árnyékoló tulajdonságuk, fényzárók, ezért is kedveljük őket annyira például a nappaliba is.

Ha önnél is szalagfüggönyök mosása van soron, a következő tippek a segítségére lehetnek, hogy a házilagos vagy az otthoni tisztítás eredményes és gyűrődésmentes legyen.

Hogyan tisztíthatók meg a szalagfüggöny lamellái?

Fontos tudni, hogy nem minden esetben szükséges azokat levenni a karnisról. A szalagfüggöny lamellái felakasztva is megtisztíthatók. Legalábbis általános szennyeződés esetén nem feltétlenül van szükség alaposabb mosásra. Ha csak a port távolítanánk el, nincs más teendő, csak tisztítószeres ruhával kell áttörölnünk a karnist, majd a lamellákat. Ugyanígy kell eljárnunk akkor is, ha valamilyen makacsabb szennyeződés került a függönyre. A legtöbb folt is kiszedhető úgy, ha nem vesszük le a helyéről a függönyt.

Viszont. ha nagytakarítás van soron, kicsit több idővel kell készülnünk.

Mosható a szalagfüggöny házilag?

A válasz természetesen igen. És most nem csak a nedves áttörlésre gondolunk. A szalagfüggönyt egy az egyben, leszedett állapotban is átöblíthetjük. Ha biztosra mennénk a szennyeződés eltávolítása tekintetében, amennyiben alaposan kimosnánk a függönyt, próbálkozzunk meg azzal, hogy a kádban vagy mondjuk egy nagyobb lavórban, edényben áztatjuk. Oldjunk fel mosószert vagy szerezzünk be valamilyen erre a célra alkalmas tisztítószert, és merítsük abba a szalagfüggönyök lamelláit. Néhány óra elteltével öblítsük le és a kicsepegtetés után akasszuk vissza a helyére azokat.

Ez már egy alaposabb otthoni tisztítási módszer. Viszont sajnos eléggé helyigényes. Akárhogyis nézzük, kádra vagy valamilyen nagyobb lavórra szükség van… Meg aztán ahhoz is helyre lesz szükségünk, hogy kiöblítsük és lecsepegtessük a már kimosott függönyt.

Mi a helyzet a mosógéppel? 

Mosható mosógépben a szalagfüggöny?

Szerencsére igen, lehet erre a célra használni a mosógépet is! Persze nem úgy, ahogy azt a ruhák esetében megszoktuk. Attól azért tartózkodjunk, hogy begyűrjük a függönyt a dobba. A szalagfüggöny mosógépben történő mosása némi előkészületet azért igényel. De cserébe nincs szükség öblítésre, és még a csepegtetést is megoldja helyettünk a gép. Ha mosógépben mosnánk a szalagfüggönyt, annyi előkészületre szánjunk időt és energiát, hogy a karnisról leakasztott lamellákat gyűrődés nélkül sorba rendezzük és feltekerjük, majd egy erősebb befőttes gumival összefogjuk. Az így előkészített függönyt végül kímélő programon tisztára mossuk.

Ha a szalagfüggöny nagyjából megszáradt, érdemes a lamellákat átvasalni. Így gyakorlatilag újként helyezhetjük vissz azokat a karnisra. Ugyanezt természetesen a kézi öblítés esetén is megtehetjük.

Látható tehát, hogy szalagfüggöny tisztítása nem egy ördöngős feladat, de időigényes. Persze ha ismerjük a praktikákat és van némi gyakorlat, azért gyorsabban megy a mosás. De akárhogy is, a szalagfüggöny otthoni tisztítását érdemes olyan napra időzíteni, amikor nem nagyon van más dolgunk.

Egyébként a portalanítást érdemes viszonylag sürűn megtenni például mikroszálas törlőkendővel. Mivel ha gyakrabban áttöröljük a lamellákat, az energiaigényesebb mosásra is csak később lesz szükség.

 

Tiszta függöny

 

Önnél is aktuális a szalagfüggöny tisztítás?

Ha hatékony portalanító szert keres, esetleg ilyen, a szalagfüggöny mosáshoz is ideális tisztítószert, érdemes körbenéznie a webáruházunkban. Ahogy akkor is, ha a lakás más pontjain is aktuálissá vált a nagytakarítás. A tisztítószerek, takarító eszközök nagy választéka várja itt a higienia-online.hu webshop kínálatában. Rendeljen tisztítószert házhoz! Kattintson!

Irodatakarítás témában olvasna hasonló hasznos tanácsokat? Kattintson az alábbi cikkeinkre: