Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A szalagfüggöny tisztítása sajnos nem a legjobb szabadidős program. Időigényes és még némi szakértelmet is igényel. Vagy ha szakértelmre nem is, de legalább valamennyi tapasztalatra azért szükség van a siker elérése érdekében. Főleg a klasszikus típustól eltérő függönyök esetében. Mint például a szalagfüggönyöknél. A lamellák megtisztítása ugyanis nem éppen a legegyszerűbb, leggyorsabb művelet… 

A modern szalagfüggönyök már nem csak az irodákban hódítanak. Gyakran alkalmazzuk otthonainkban is, hiszen kész szalagfüggöny már sok barkácsáruházban vagy lakberendezési áruházban is beszerezhető különféle alapanyagokból mint textília, bambusz, műanyag, egyszínű és mintás kivitelben is. Általában jó az árnyékoló tulajdonságuk, fényzárók, ezért is kedveljük őket annyira például a nappaliba is.

Ha önnél is szalagfüggönyök mosása van soron, a következő tippek a segítségére lehetnek, hogy a házilagos vagy az otthoni tisztítás eredményes és gyűrődésmentes legyen.

Hogyan tisztíthatók meg a szalagfüggöny lamellái?

Fontos tudni, hogy nem minden esetben szükséges azokat levenni a karnisról. A szalagfüggöny lamellái felakasztva is megtisztíthatók. Legalábbis általános szennyeződés esetén nem feltétlenül van szükség alaposabb mosásra. Ha csak a port távolítanánk el, nincs más teendő, csak tisztítószeres ruhával kell áttörölnünk a karnist, majd a lamellákat. Ugyanígy kell eljárnunk akkor is, ha valamilyen makacsabb szennyeződés került a függönyre. A legtöbb folt is kiszedhető úgy, ha nem vesszük le a helyéről a függönyt. Viszont. ha nagytakarítás van soron, kicsit több idővel kell készülnünk és a leszerelést sem ússzuk meg, ehhez adunk első lépésben néhány tanácsot. A leszerelés előtt ugyanis figyelni kell néhány dologra, hogy a későbbiekben könnyedén vissza lehessen akasztani:

  • Ne húzza vagy szakítsa le a szalagfüggönyt, hanem csavarja ki a tetejéről a reteszt, hogy a szalagfüggönyt könnyen vissza lehessen később akasztani.
  • Tárolja a szalagfüggönyt egy zsákban amíg nem kerül sor a tisztítására, hogy ne szennyeződjön, és a szalagok ne karcolódjanak meg.
  • Portalanítsa a szalagfüggönyt mielőtt leszereli.
  • Az érintett szalagokat jelölje meg, hogy könnyen vissza lehessen akasztani.
  • Ha a szalagfüggönyt huzalokkal tartják, akkor a huzalokat is jelölje meg, hogy azokat is könnyedén vissza lehessen akasztani.
  • Tárolja a szalagfüggönyt egy olyan helyen, ahol nem éri napfény és nem szennyeződik, ázik, hogy a későbbiekben is jó állapotban maradjon.

Mosható a szalagfüggöny házilag?

A válasz természetesen igen: a szalagfüggöny mosása megoldható. És most nem csak a nedves áttörlésre gondolunk. A szalagfüggönyt egy az egyben, leszedett állapotban is átöblíthetjük. Ha biztosra mennénk a szennyeződés eltávolítása tekintetében, amennyiben alaposan kimosnánk a függönyt, próbálkozzunk meg azzal, hogy a kádban vagy mondjuk egy nagyobb lavórban, edényben áztatjuk. Oldjunk fel mosószert vagy szerezzünk be valamilyen erre a célra alkalmas tisztítószert, és merítsük abba a szalagfüggönyök lamelláit. Néhány óra elteltével öblítsük le és a kicsepegtetés után akasszuk vissza a helyére azokat. 

Ez már egy alaposabb otthoni tisztítási módszer. Viszont sajnos eléggé helyigényes. Meg kell említsük azt is, hogy a szalagfüggönyök tisztítása házilag nehéz fizikai munka, de kivitelezhető. Akárhogyis nézzük, kádra vagy valamilyen nagyobb lavórra szükség van… Meg aztán ahhoz is helyre lesz szükségünk, hogy kiöblítsük és lecsepegtessük a már kimosott függönyt.

Mi a helyzet a mosógéppel? 

Mosható mosógépben a szalagfüggöny?

Szerencsére igen, lehet erre a célra használni a mosógépet is! Persze nem úgy, ahogy azt a ruhák esetében megszoktuk. Attól azért tartózkodjunk, hogy begyűrjük a függönyt a dobba. A szalagfüggöny mosógépben történő mosása némi előkészületet azért igényel. De cserébe nincs szükség öblítésre, és még a csepegtetést is megoldja helyettünk a gép. Ha mosógépben mosnánk a szalagfüggönyt, annyi előkészületre szánjunk időt és energiát, hogy a karnisról leakasztott lamellákat gyűrődés nélkül sorba rendezzük és feltekerjük, majd egy erősebb befőttes gumival összefogjuk. Az így előkészített függönyt végül kímélő programon tisztára mossuk.

Ha a szalagfüggöny nagyjából megszáradt, érdemes a lamellákat átvasalni. Így gyakorlatilag újként helyezhetjük vissz azokat a karnisra. Ugyanezt természetesen a kézi öblítés esetén is megtehetjük.

Látható tehát, hogy szalagfüggöny tisztítása nem egy ördöngős feladat, de időigényes. Persze ha ismerjük a praktikákat és van némi gyakorlat, azért gyorsabban megy a mosás. De akárhogy is, a szalagfüggöny otthoni tisztítását érdemes olyan napra időzíteni, amikor nem nagyon van más dolgunk.

Egyébként a portalanítást érdemes viszonylag sürűn megtenni például mikroszálas törlőkendővel. Mivel ha gyakrabban áttöröljük a lamellákat, az energiaigényesebb mosásra is csak később lesz szükség.

 

Tiszta függöny

Hogyan javítható a szalagfüggöny a tisztítás előtt?

 A szalagfüggöny javítása házilagosan sem nehéz feladat, és néhány alap eszköz birtokában sikeresen megtehető. Az alábbiakban néhány javaslatot adunk a javításához:

  • Csomók kioldása: ha csomókban van vagy összekuszálódott, egyenesítse ki a lamellákat, és oldja ki a csomókat egyesével. Ugyanezt végezze el a lamella vezető szálak esetében is.
  • Szegély javítása: ha a szegélye sérült, az egy szegélyvarrógéppel vagy kézzel javítható.
  • Rongálódott, leszakadt függönypánt javítása: ha a függönypánt rongálódott, akkor cserélje ki újra, ez egyszerűbb megoldás mint megjavítani általában.

Ezek a legáltalánosabb problémák, amik a szalagfüggöny tisztítás előtt fel szoktak merülni. Mindenképpen javított állapotban kezdje el a mosást!

A javaslatok segíthetnek a szalagfüggöny javításában, de ha bizonytalan a javítás folyamatában, vagy ha a szalagfüggöny súlyosan sérült, abban az esetben jobb lehet szakemberhez fordulnia.

Önnél is aktuális a szalagfüggöny tisztítás?

Ha hatékony portalanító szert keres, esetleg ilyen, a szalagfüggöny mosáshoz is ideális tisztítószert, érdemes körbenéznie a webáruházunkban. Ahogy akkor is, ha a lakás más pontjain is aktuálissá vált a nagytakarítás. A tisztítószerek, takarító eszközök nagy választéka várja itt a higienia-online.hu webshop kínálatában. Rendeljen tisztítószert házhoz! Kattintson!

Irodatakarítás témában olvasna hasonló hasznos tanácsokat? Kattintson az alábbi cikkeinkre: