Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A rozsdamentes acél, azaz az inox az egyik legnépszerűbb, elegáns konyhagépek gyártásához használt alapanyag. Viszont az inox vagyis a rozsdamentes acél felület tisztítása sajnos nem mindig egyszerű feladat. Hamar meglátszanak rajta az ujjlenyomatok és minden szennyeződés, ami csak előfordulhat a konyhában. A tisztításuk után sokszor minden igyekezet ellenére zsírfoltos, csíkos marad a felületük. Persze ha ismerjük a trükköket és megfelelő tisztítószert használunk, ez is elkerülhető. Mutatjuk, mire érdemes figyelni például egy inox gáztűzhely tisztítása esetén.

Mindenekelőtt arra, hogy ha inox felületről van szó, feltétlenül enyhe tisztítószereket, illetve kimondottan ezekre a felületekre kifejlesztett vegyszereket használjuk mint például a Kiehl termékek környezetkímélő kézi tisztítószer családja. Olyan készítményeket, amik nem tartalmaznak erős csiszolószemcséket vagy maró hatású összetevőket. Ez egyaránt érvényes a inox tűzhely tisztítása és az inox hűtőszekrények esetén is, valamint minden rozsdamentes acél felületre ugyanúgy igaz.

A speciális ipari tisztítószerek előtt…

A háztartásban fellelhető természetes anyagok is segíthetnek az inox felületek megtisztításában. A keményebb zsírfoltok esetén a hígított szódabikarbóna vagy a fehér ecet csodákra képes. Az erős növényi alapú savasságuknak köszönhetően ezek még a legmakacsabb foltokkal is könnyen elbánnak. A két összetevő együtt nagyon hatékony! De mennyi az annyi, vagyis hogyan áll össze házilag a keverék? Elég lesz egy deci ecet és kelleni fog fél liter víz.

Speciális inox fémtisztító szerek >

Hogyan történik az inox tűzhely tisztítása ecettel és szódabikarbónával házilag?

A rozsdamentes acél felületek tisztításának egyik legjobb és legrégebbi módja az ecet és a szódabikarbóna kombinálása. Ez a keverék segít eltávolítani a felületről a zsírt, a szennyeződéseket, a koszt és még csíkot sem hagy. Kezdje a tisztítást azzal, hogy bőséges mennyiségű ecetet permetez a tisztítani kívánt felületre. Ezután szórja a szódabikarbónát az ecetre és jól keverje össze, amíg az pasztává nem áll össze. A kapott keveréket körkörös mozdulatokkal, egy puha szivacs segítségével dolgozza el a felületen. Végül öblítse le meleg vízzel és nedvszívó ruhával például egy mikroszálas törlőkendő alkalmazásával vagy papírtörlővel szárítsa azt meg.

Az inox felületeket mosogatószerrel is tisztíthatjuk.

Az inox felületek tisztításának másik hatékony módja a mosogatószer és meleg víz keveréke. Ez természetesen nem csak a konyhákban, hanem például fém öltözőszekrények és üzemi munkapadok esetében is alkalmazható. A tisztítást első lépése, hogy egy tálat vagy vödröt megtölt meleg vízzel és hozzáad néhány csepp folyékony mosogatószert. Mártson egy nem súrolószeres ruhát a tisztítószeres vízbe, csavarja ki belőle a felesleges folyadékot és törölje át vele közvetlenül a tisztítandó felületet, hogy felvigye a mosogatószert a felületre. Ezután kis körökben, enyhe nyomással dörzsölje át a felületet. Folytassa ezt mindaddig, amíg az összes szennyeződést és koszt sikerül eltávolítani a felületről. Utolsó lépésként a megtisztított felületet melegvizes ruhával át kell törölni, majd végezetül egy puha, száraz papírtörlővel jöhet a csíkmentesítés.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen mosogatószert választ. Ha makacsabb a szennyeződés, szüksége lehet zsíroldásban erősebb, speciális mosogatószerre is mint például a Kiehl termékek közül a Disoman kézi mosogatószer, mely 5 literes kiszerelésben is kapható.

Ecet vagy mosogatószer, esetleg speciális inox tisztító?

Bármelyik megoldást is választja, fontos, hogy erősen maró hatású anyagot ne alkalmazzon. Illetve ügyeljen arra is, hogy puha törlőkendőt, szivacsot használjon. Így a karcolások is elkerülhetők. Illetve a csíkmentes száradás érdekében ugyancsak puha törlőkendőt érdemes bevetni. A pamut vagy papír ideális lehet az inox tűzhely tisztítása esetén is és nem csak az ablakpucolás elhagyhatatlan kelléke.

Hasznos lehet egyben a konyhai zsíroldó csomag megrendelése is a feladathoz, hiszen ebben a csomagban már minden össze van válogatva a konyha takarításhoz. Valamint itt a konyhai tisztítószerek teljes választékát is érdemes megtekinteni.

Amennyiben további termék tanácsadásra lenne szüksége, vagy csak segítségre a rendelése összeállításában, keressen minket bizalommal a Kapcsolat menüpontban. Szívesen segítünk!

Olvasson további hasznos tanácsokat konyha takarítás témában blogunkon: