Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Fugatisztítás: nem egyszerű művelet, emiatt sokan csak halogatják. Pedig megfelelő tisztítószerrel gyerekjáték. És ez érvényes a fürdőszobai fuga tisztítására, a konyhai fugára, a csempefuga és a járólapok tisztítására egyaránt. Sőt a penészes fuga tisztítása sem lehetetlenség! Nem ígérjük, hogy könnyű feladat lesz, de néhány praktikával egyszerűbbé teheti. Elmondjuk hogyan csinálja! 

Mi a fugatisztítás titka? 

Mondhatnánk, hogy a kitartás. Hiszen alapesetben meglehetősen időigényes teendőről van szó. De valójában nincs különösebb titok. Megfelelő tisztítószerrel és eszközökkel még az elszíneződött fuga is újra tiszta lesz. 

És a megfelelő tisztítószerek alatt nem feltétlenül a mesterségesen előállított tisztítószereket értjük. A fugán megtapadt vízkő otthon, vagy kis felületen akár ecettel is eltávolítható. Csak annyi a teendő, hogy forró vízhez hozzáadva egy szórófejes flakonba töltjük és a csempére permetezzük. Hagyjuk néhány percig dolgozni, majd dörzsöljük át a felületet súrolós felületű szivaccsal. Ebben az esetben természetesen nem kell izzasztó sikálásra gondolni. Elvileg az ecet oldja annyira szennyeződést, hogy teljesen lazán megtisztítható a felület. Ha kész a súrolás, ecettel még egyszer átmoshatjuk a felületet.  

Mi segíthet még? Például a gőz és a gépi fugatisztítás?

Ha fugatisztítás előtt a fürdőszobában gőzt képezünk, még könnyebb lesz majd a tisztítás. De  végezhető a fugatisztítás gőzzel is direkt módon. Már amennyiben van erre lehetőségünk és eszközünk. Például gőztisztító. Ezzel nem csak gyorsan, hanem rendkívül hatékonyan megtisztítható a fuga. Csupán a felületre irányítjuk a szórófejet, és már tisztul is. A gőzborotvás tisztítás hatékonyabb és gyorsabb is mint a tisztítószeres víz kézi felhordása.

Egyébként, ha a fugatisztítás ecettel történik, akkor az ecetből a 20 százalékos a legideálisabb. Természetesen hígítás nélkül használjuk. A felületre való felhordáshoz pedig legalkalmasabb eszköz az ecset. De a törölgetésre használt kendőt alaposan belemártva is felviheti a fugára.

Fontos tudni, hogy a színes fuga esetében az ecetnek fakító hatása van!

A színes fugákra a fakító hatás miatt ezért nem az ecet a legjobb fugatisztító… Persze nem csupán az ecet lehet hatékony. Akár szódabikarbóna keverékkel is megtisztíthatjuk a fugákat. A teendő: egy evőkanál szódabikarbónához kell tenni annyi vizet, hogy az anyagunk pépes állagú legyen. Ezt kell aztán egy nem használt fogkefével felvinni a fugára. Nagyjából tíz perc után vizes kefével átsúrolható a felület, illetve vizes ruhával eltávolítható a házi tisztítószer maradványa. A szárazra törlés után ragyogni fog a felület. Egyébként a konyhai zsíros fuga tisztítása során érdemes választani otthonra a szódabikarbónát vagy a sütőport, általában ott jó megoldás lehet.

A házi praktikákon túl profi fugatisztító megoldások

 Természetesen a fuga tisztítására nem csak házi módszerek és eszközök léteznek. Ha biztosra menne vagy nagyobb felületen kell tökéletesen tisztán tartania a fugákat, akkor vásárolhat profi fugatisztítókat is. Sokszor a házi módszereknél speciálisabb eljárás szükséges. A zsíros, teljesen besárgult fuga esetén például már jobban tesszük, ha vásárolunk fugatisztítót. Illetve azt is megfontoljuk, hogy a gépi fugatisztítást vállasztjuk. Akár fúróra szerelhető súroló kefét is vásárolhatunk. De egyébként a gőztisztítás a makacs szennyeződések esetén is hatásos.

A professzionális fugatisztítók esetében nem kell hosszú hatóidőre várni. Kimondottan fontos, hpgy például a fürdőszobai csempék esetében gyakran alkalmazott gyorsan ható vízkőoldó hatású fugatísztítóval gyorsan töröljük át a fugát akár kézzel akár géppel végezzük a tisztítást. Majd tiszta vízzel mossuk át és töröljük le az maradék tisztítószert a fugáról, hogy csak a szennyeződést szedje le és ne károsítsa a fugákat. Ez csempe és a járólap fuga tisztítás esetén is egyaránt fontos. A gépi súrolók minden felületen nagy segítséget nyújtanak. A fugatisztítás nem működik alapos súrolás nélkül és ha például egy edzőterem mosdóit, öltözőit kell akár napi rendszerességgel rendben tartani, akkor az kézi súrolással nem csak időigényes, hanem nagyon fárasztó is. Azonban ha a megfelelő méretű tárcsás súrológéppel és a fugák tisztítására alkalmas szaniter tisztítókkal dolgozunk, akkor a feladat nem lesz több mint a szokásos napi súroló felmosás.

És ha már fuga és vízkő, valamint fürdőszobai tisztítás… Ha olyan tisztítószert keres, amivel hatékonyan kitakarítható a fürdőszoba, megtisztíthatók a vízkőtől a szaniterek, kattintson ide: szaniter tisztítók

A webáruházunkban nagy választékban talál ideális szaniter és zsíroldó hatású tisztítószereket.

További hasznos takarítási tanácsokat talál blogunkon: