Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Fugatisztítás: nem egyszerű művelet, emiatt sokan csak halogatják. Pedig megfelelő tisztítószerrel gyerekjáték. És ez érvényes a fürdőszobai fuga tisztítására, a konyhai fugára, a csempefuga és a járólapok tisztítására egyaránt. Sőt a penészes fuga tisztítása sem lehetetlenség! Nem ígérjük, hogy könnyű feladat lesz, de néhány praktikával egyszerűbbé teheti. Elmondjuk hogyan csinálja! 

Mi a fugatisztítás titka? 

Mondhatnánk, hogy a kitartás. Hiszen alapesetben meglehetősen időigényes teendőről van szó. De valójában nincs különösebb titok. Megfelelő tisztítószerrel és eszközökkel még az elszíneződött fuga is újra tiszta lesz. 

És a megfelelő tisztítószerek alatt nem feltétlenül a mesterségesen előállított tisztítószereket értjük. A fugán megtapadt vízkő otthon, vagy kis felületen akár ecettel is eltávolítható. Csak annyi a teendő, hogy forró vízhez hozzáadva egy szórófejes flakonba töltjük és a csempére permetezzük. Hagyjuk néhány percig dolgozni, majd dörzsöljük át a felületet súrolós felületű szivaccsal. Ebben az esetben természetesen nem kell izzasztó sikálásra gondolni. Elvileg az ecet oldja annyira szennyeződést, hogy teljesen lazán megtisztítható a felület. Ha kész a súrolás, ecettel még egyszer átmoshatjuk a felületet.  

Mi segíthet még? Például a gőz és a gépi fugatisztítás?

Ha fugatisztítás előtt a fürdőszobában gőzt képezünk, még könnyebb lesz majd a tisztítás. De  végezhető a fugatisztítás gőzzel is direkt módon. Már amennyiben van erre lehetőségünk és eszközünk. Például gőztisztító. Ezzel nem csak gyorsan, hanem rendkívül hatékonyan megtisztítható a fuga. Csupán a felületre irányítjuk a szórófejet, és már tisztul is. A gőzborotvás tisztítás hatékonyabb és gyorsabb is mint a tisztítószeres víz kézi felhordása.

Egyébként, ha a fugatisztítás ecettel történik, akkor az ecetből a 20 százalékos a legideálisabb. Természetesen hígítás nélkül használjuk. A felületre való felhordáshoz pedig legalkalmasabb eszköz az ecset. De a törölgetésre használt kendőt alaposan belemártva is felviheti a fugára.

Fontos tudni, hogy a színes fuga esetében az ecetnek fakító hatása van!

A színes fugákra a fakító hatás miatt ezért nem az ecet a legjobb fugatisztító… Persze nem csupán az ecet lehet hatékony. Akár szódabikarbóna keverékkel is megtisztíthatjuk a fugákat. A teendő: egy evőkanál szódabikarbónához kell tenni annyi vizet, hogy az anyagunk pépes állagú legyen. Ezt kell aztán egy nem használt fogkefével felvinni a fugára. Nagyjából tíz perc után vizes kefével átsúrolható a felület, illetve vizes ruhával eltávolítható a házi tisztítószer maradványa. A szárazra törlés után ragyogni fog a felület. Egyébként a konyhai zsíros fuga tisztítása során érdemes választani otthonra a szódabikarbónát vagy a sütőport, általában ott jó megoldás lehet.

A házi praktikákon túl profi fugatisztító megoldások

 Természetesen a fuga tisztítására nem csak házi módszerek és eszközök léteznek. Ha biztosra menne vagy nagyobb felületen kell tökéletesen tisztán tartania a fugákat, akkor vásárolhat profi fugatisztítókat is. Sokszor a házi módszereknél speciálisabb eljárás szükséges. A zsíros, teljesen besárgult fuga esetén például már jobban tesszük, ha vásárolunk fugatisztítót. Illetve azt is megfontoljuk, hogy a gépi fugatisztítást választjuk. Akár fúróra szerelhető súroló kefét is vásárolhatunk. De egyébként a gőztisztítás a makacs szennyeződések esetén is hatásos.

A professzionális fugatisztítók esetében nem kell hosszú hatóidőre várni. Kimondottan fontos, hogy például a fürdőszobai csempék esetében gyakran alkalmazott gyorsan ható vízkőoldó hatású fugatisztítóval gyorsan töröljük át a fugát akár kézzel akár géppel végezzük a tisztítást. Majd tiszta vízzel mossuk át és töröljük le az maradék tisztítószert a fugáról, hogy csak a szennyeződést szedje le és ne károsítsa a fugákat. Ez csempe és a járólap fuga tisztítás esetén is egyaránt fontos. A gépi súrolók minden felületen nagy segítséget nyújtanak. A fugatisztítás nem működik alapos súrolás nélkül és ha például egy edzőterem mosdóit, öltözőit kell akár napi rendszerességgel rendben tartani, akkor az kézi súrolással nem csak időigényes, hanem nagyon fárasztó is. Azonban ha a megfelelő méretű tárcsás súrológéppel és a fugák tisztítására alkalmas szaniter tisztítókkal dolgozunk, akkor a feladat nem lesz több mint a szokásos napi súroló felmosás.

És ha már fuga és vízkő, valamint fürdőszobai tisztítás… Ha olyan tisztítószert keres, amivel hatékonyan kitakarítható a fürdőszoba, megtisztíthatók a vízkőtől a szaniterek, kattintson ide: szaniter tisztítók

Fuga penész eltávolítása

Ahogy bejön a hűvösebb idő hamar megjelennek a penészfoltok a fugán. Ami elég visszataszító és csak rosszabb lesz, ha nem cselekszünk gyorsan. A nedves helyiségek ideálisak a penészgombák számára, és ősszel, illetve télen, amikor nem tudunk annyit szellőztetni, vagy kint is nyirkos az idő, akkor elkerülhetetlen a megjelenésük. Na de nézzük, hogy mit tehetünk a penészes fuga eltávolítása kapcsán. 

A fugatisztító szert a penész foltokon állni hagyjuk 10-15 percig vagy ajánlás szerint. A szer el fogja halványítani vagyis fehéríti a penészfoltokat, ilyenkor már le is lehet törölni. Alaposan öblítse le. A takarítást mindig nyitott ajtónál és ablaknál végezze, hogy se a tisztítószer gőzét, se a penész spórákat se lélegezze be. A tisztításhoz érdemes maszkot is felvenni.

Fugázás utáni takarítás

A fugázás utáni csempetisztítás vagy járólap tisztítás során pár alapvető szabályt érdemes betartani, azért hogy kevesebb erőfeszítést kelljen végezni a tisztaság érdekében és azért is, hogy nem sérüljön meg az új fuga. Mielőtt nekiesnénk a nem kívánatos cementfátyol és a fuga maradványok eltávolításának mindenképpen ellenőrizni érdemes, hogy teljesen megkötött, megszáradt-e a fuga. Biztosra mehetünk, ha az ujjunkkal végig simítunk rajta és egy kevésbé látható helyen megnyomjuk. Ha kemény és nem tudtunk nyomot hagyni rajta, akkor megszáradt, kezdhetünk takarítani. 

Szükség lesz egy sűrű és erős dörzsi szivacsra és kelleni fog tisztítószer is, ami fel tudja oldani a megszáradt cement fátyolt és fugafoltokat. Ezeken kívül még egy gumi vízlehúzó is nagy segítség lesz, mert most nem csak a fugákat tisztítjuk, hanem a teljes burkolatot. Első lépésben vizes szivaccsal mossuk át a csempét vagy a járólapot. Ilyenkor úgy tűnhet, hogy már ettől eltűnt a cementfátyol, de ez csak azért van, mert a burkolat vizes, Miután megszárad ismét látszódni fog. Így mindenképpen kelleni fog a tisztítószeres súrolás is. A súrolás a fugáknál ne legyen túl erős, nehogy kárt tegyen benne. Laponként dörzsölje át a burkolatot. Például egy fújás Avenis Foam elég lesz 1-2 járólapra. 

Miután át lett súrolva, azonnal következzen a tiszta vizes lemosás. Semmiképpen ne hagyjuk a szert tovább hatni a felületen. Attól függően, hogy milyen gyorsan dolgozunk egyszerre lehet, hogy 1-4 csempét vagy járólapot tudunk áttörölni.  A felesleges fuga eltávolítása a járólapról így tökéletesen elvégezhető, igaz aprólékos feladat, de szép lesz a végeredmény. Miután a teljes felületet átdörzsöltük és leöblítettük, érdemes tiszta vízzel még egyszer leöblíteni és a vízlehúzóval lehúzni a vizet a felületről. Így biztosak lehetünk benne, hogy nem maradt tisztítószer a felületen. Régi fuga eltávolítása esetén ugyanígy eljárhatunk.

A webáruházunkban nagy választékban talál ideális szaniter és zsíroldó hatású tisztítószereket.

További hasznos takarítási tanácsokat talál blogunkon: