Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A térkő más néven a viacolor szép és praktikus burkolási megoldás. Viszont ha nincs karbantartva ez a kerti burkolat, akkor sajnos könnyen elcsúnyíthatja a környezetet. Főleg, ha hagyjuk elhatalmasodni a kezdetben még egyszerűen orvosolható esztétikai hibákat. Mire gondolunk?  Például megjelenik a hézagok között a gaz. Olykor a moha. Illetve az időjárás is megteszi a hatását, ha nincs ami meggátolja a szennyeződések felszívódását. A Nap és az eső is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egy idő után minden térkő elveszítse a ragyogását.

Olajos térkő tisztítás

És sajnos gyakoriak az olajfoltok, a makacsabb kémiai szennyeződések is. Ezekbe azonban nem kell beletörődni. Az élénk szín visszahozható és a hézagok eredeti állapotáról sem kell lemondani.

 Már amennyiben ismerjük a technikákat, illetve tudjuk azt, hogy milyen tisztítószerek szükségesek ahhoz, hogy újra ragyogó legyen a térkő. A kulcs egyébként az, hogy mindig olyan tisztítószert válasszunk, ami direkt az adott szennyeződésre való. Például a Kiehl Corvett 1 literes vagy 10 literes kiszerelésben ilyen lúgos tisztítószer, ami nagy szennyhordó képességgel rendelkezik.  Mondjuk a víz által feloldott, a térkőből terjedő sókivirágzás vagy a cementfátyol savas tisztítószerrel remekül eltüntethető. Az olaj foltokra pedig klasszikus olaj tisztító szer az ideális.  Ezek kémiai szennyeződések, amik viszonylag könnyen eltávolíthatók.

Mohás térkő tisztítása és impregnálása

A biológiai szennyeződésekkel viszont nehezebb a dolgunk. Látszólag ugyan eredményes lehet a kiírtásuk. De mivel a gyomok szabad szemmel nem látható maradványokból, gyökérdarabokból is képesek újra kifejlődni, ezért sokszor örökös harc mondjuk a gyomtalanítás vagy a moha eltávolítása.

Zöld moha eltávolítása házilag, gyomos térkő

Sajnos ha a gyomok életkörülményei továbbra is optimálisak a fejlődéshez, nagy valószínűséggel a kiírtás után is visszatérnek. Van azonban egy eljárás, ami segíthet. A szilikongyantás impregnálószer hosszan tartó sikert hozhat. Köszönhető ez annak, hogy lepergeti a vizet a felületről, így a gaz, a moha nem tud miben meggyökeresedni. Természetesen a szer alkalmazása a rések alapos kitisztítása után ajánlott.

Persze mindezekhez hozzá kell tenni, hogy minél előbb kezdünk a probléma megoldásába, annál jobb eredményre számíthatunk. Illetve maga a művelet is gyorsabb, ha időben felismerjük a problémát, és inkább megelőzzük, mint később orvosoljuk.

Egyes szakemberek például a térkő impregnálását elsődlegesen a lerakás után javasolják. Még azelőtt jó impregnáló folyadékkal kezelni, mielőtt a közöket feltöltenénk homokkal. Természetesen utólag is lehet használni a módszert, de ebben az esetben – ahogy arra fent utaltunk – alaposan ki kell tisztítani a közöket. A Kiehl Impran 2.5 literes kiszerelésben alkalmas a külső beton és porózus térkő imprenálására is.

KIEHL Impran 2,5L kőimpregnáló

Kiehl kőimpregnáló

Erősen lúgos tisztítószer mikroporózus padlólapok tisztítására, KIEHL Corvett 1L

Kiehl kő, és padlótisztító 1L

Erősen lúgos tisztítószer mikroporózus padlólapok tisztítására, KIEHL Corvett 10L

Kiehl kő, és padlótisztító 10L

Érdemes magasnyomású tisztítóval letakarítani a térkövet?

 A válasz egyértelműen igen. Időközönként nem árt. A magasnyomású vizes takarítás a felület megóvására alkalmas, viszont a makacs szennyeződések eltávolítására már nem biztos, hogy elég. Arra mindenképpen jó, hogy ökologikus módszerrel toljuk ki azt az időt, amikor már nem spórolhatjuk meg a vegyi tisztítást.

 Egyébként a magasnyomású és a kémiai tisztítószerek akár együtt is alkalmazhatók. Ilyenkor előbb a tisztítószert kell felvinni a térkőre, majd erős nyomással kell forró vízzel leöblíteni azt. Amennyiben nincs magasnyomású mósója, akár bérelhet is. Így nem kell egész évben tárolnia, ha csak tavasszal használná.

Milyen gyakran végezzük el a térkő tisztítását?

 Az általános karbantartásra legalább évente áldozzunk időt. Viszont az olajfoltokat, az ilyen-olyan szennyeződéseket tanácsos a keletkezésük után rövid időn belül eltüntetni. Jobb megelőzni, hogy esetleg mélyebben beivódjanak a térkőbe. Általában egyébként a tavasz kezdetén szokás az éves térkő és a beton tisztításra sort keríteni.

Léteznek házi, környezetbarát módszerek a térkő tisztításra?

 Természetesen igen, több ilyen vegyszermentes, házi praktika is bevethető, csak a hatékonyságuk azonban nem mindig olyan, mint az erre a célra való készítményeké. Egy próbát ugyanakkor megérnek. Mondjuk a moha víz és valamilyen erősebb kefe segítségével eltávolítható. Legalábbis ideiglenesen. A rozsdafoltra citromot vagy sütőport szokás tenni. De olykor egy “kólás takarítás” is segít.

Térkő tisztítás ecettel

A zöldes lerakódások ellen az ecet lehet az ideális házi “tisztítószer”. Az olaj és a korom okozta makacs szennyeződésekre viszont nehezen találni hatékony házi megoldást. Olykor a homok és a fűrészpor segít. De sajnos az ilyen szennyeződéseknél nehezen spórolhatók meg a speciális tisztítószerek. Amikből egyébként természetes növényi kivonattal készült válozat is kapható.

 A térkő tisztítás tehát nem olyan ördöngős feladat. Legalábbis ha évente karbantartjuk a felületet, nem hatalmasodik el a probléma. Mi azt javasoljuk, mindig legyen kéznél megfelelő tisztítószer. Ha erősen szennyezett garázsban, parkolóban, benzinkútnál vagy szerelőcsarnokban, műhelyben van beton vagy térkő, akkor a Kiehl Dopomat SNF is jó választás.

Ha megjelenik a folt, tüntessük el azonnal, így később elegendő lesz az általános karbantartás. A tisztítás megkezdése előtt a portalanításra ügyeljünk. A felületre a tisztítószert vagy az egyéb házi módszer szerinti citromot, sütőport, ecetet, stb. mindig nagyon alaposan portalanítot felületre juttassuk ki. Így a szennyeződés fogja felvenni azt és nem a megtelepedet port fogja beinni. A behatási idő elteltével, ha nem tűnne el teljesen a szennyeződés, akkor ismételjük meg a műveletet.

Vegyszeres tisztítószer használata esetén pedig minden esetben viseljünk megfelelő védőfelszerelést, például gumikesztyűt és védőmaszkot is.

Gumikesztyű, Vileda latex Multipurpose kék, S

Vileda latex gumikesztyű

Partvis VILEDA Superior, kemény sörtéjű, 50 cm

Kemény sörtéjű partvis

Gumikesztyű, 3 rétegű, vegyszeres takarításhoz, vileda Heavyweight, L-es méret

Tartós Vileda gumikesztyű

Az alábbi sorrendet kövessük a viacolor vagy térkő megtisztításakor:

  1. Portalanítás: seperjük fe kemény sörtéjű partvissal a burkolatot és szükség szerint locsoljuk fel, majd ismét alaposan söpörjünk fel. Ha kéznél van a magasnyomású mosó, akkor előzetesen tisztítsuk meg a felületet. 
  2. Tisztítószer kijuttatása: szóróflakonból egyenletesen juttassuk kis a felületre a szert és a korábban alkalmazott seprűvel dörzsöljük bele a felületbe, majd hagyjuk hatni.
  3. Tiszta vizes lemosás: tiszta vízzel mossuk le a szert a burkolatról a feloldott szennyeződéssel együtt. A seprűvel húzzuk le a piszkos vizet. Az öblítést ismételjük meg.

 Nézzen körül a webáruházunkban, és szerezze be egyszerűen a legideálisabb, térkő tisztításra alkalmas tisztítószereket! Kérdés esetén forduljon bizalommal kollégáinkhoz a Kapcsolat menüpontban, készséggel állunk rendelkezésére!

Olvassa el kapcsolódó takarítás témájú cikkeinket is:

Szalagfüggöny tisztítása hatékonyan

Durva vízkő eltávolítása

Zsíroldás felsőfokon a konyhában

Bevált tavaszi nagytakarítási tippek

Festés utáni takarítás tippek

Olvasson további hasznos tanácsokat takarítás témában: