Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

2023-ban mikor van pontosan a takarítás világnapja? A takarítási világnap szokásosan minden szeptember 3. szombatján kerül a naptárba minden évben. Idén vagyis 2023-ban pontosan szeptember 16-ra tűzték ki a világnapot, amit angolul Word Cleanup Day néven és magyarul más néven Világtisztítási napként is szoktak emlegetni. Ez a jeles nap közösségeket hoz össze egy közös cél érdekében, amely nem más mint a környezetünk tisztántartása. 

A világnap üzenete: Gondolkodj globálisan, és cselekedj lokálisan! Vagyis arra hívják fel a figyelmet, hogy egyénenként tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a közvetlen környezetünkben a tisztaság érdekében.

A takarítási világnap története és jelentősége

Az első Takarítás Világnap esemény 1992-ben került megrendezésre, azaz az ENSZ első alkalommal ebben az évben hirdette meg egy korábbi ausztrál kezdeményezés mintája alapján. Az ötlet hátterében röviden az áll, hogy egy apró cselekedet is hatalmas változást hozhat a környezetünkben. Az első világnap óta egyre több országban csatlakoznak, és Magyarországon is egyre népszerűbb ilyenkor szemeteszsákot és takarító eszközöket ragadni. Ilyenkor sokan elindulnak szemetet szedni, szelektálni, fákat ültetni vagy egyszerűen otthon rendet tesznek a garázsban, a gardróbban, esetleg belekezdenek az őszi nagytakarítás feladataiba. Akár a közösségi takarítást választjuk vagy akár otthon többek között például a páraelszívó takarítása lesz a célunk, mindenképpen teszünk valamit a környezetünkért. A hulladékmentesítés és az újrahasznosítás mellett az energiatakarékosság is fontos üzenete lett a világnapnak. A háztartási eszközök tiszta állapotban kevesebb energiát fogyasztanak, így érdemes a hűtőgép leengedését vagy a mosógép vízkőtelenítését is a tennivalók közé felvenni.

Hol kezdjem a takarítást?

Szeptemberben időszerű beltéren és a ház körül is egy nagytakarítást beiktatni mielőtt hidegebbre fordul az idő. A takarítási világnap alkalmából pedig ebbe a tevékenységbe vonjuk be a családunkat, barátainkat, akár a szomszédokat és a munkatársainkat is, ha a munkahelyünkön tűzzük ki a feladatokat. Közösségben mindent szívesebben csinálunk, és ha jó hangulatban töltjük el ezt a pár órát, akkor hamar elszáll. 

Több résztvevővel azonban nem árt, ha készülünk a takarítási trükkök és tippek ismertetésével is, mert biztosan hasznos lesz azok számára, akik nem sűrűn ragadnak gumikesztyűt és súroló szivacsot, hogy tisztaságot varázsoljanak. A takarítási tippek követésével azonban nekik is sikerélményük lesz a nap végén, és az eredménnyel mindenki elégedett lehet.

Ha egy családban vagyis az otthonunkban szervezzük meg a nagytakarítást a takarítási világnap alkalmából, akkor érdemes személyekre vagy párokra osztani a részfeladatokat. Törekedjünk rá, hogy egyenlő arányban kapjon mindenki feladatot, amit játékossá is tehetünk. Például nálunk a konyha és a fürdőszoba egyértelműen a lányoké, így az övék lesz a sütő és hűtőszekrény takarítása és mosógép, illetve még a szárítógép takarítása is. A fiúkra bízzuk a garázs rendrakását és kitakarítását, de rájuk bízhatjuk az ablakpucolást. Ügyeljünk rá, hogy ne csak takarítási tanácsok garmadájával lássuk el őket, hanem megfelelő takarító eszközökkel is. Csekkoljuk előzetesen az eszközeinket: legyen működőképes felmosó mop kéznél, seprű, lapát, hideg zsíroldó, vízkőoldó és ablaktisztító szett is. Webshopunkból szerencsére kényelmesen mindent meg tud rendelni a takarításhoz beleértve a minőségi, ökocímkés Kielh tisztítószereket is.

Termékajánló:

Játékos takarítási trükkök

Játékot vagy versenyt is csinálhatunk az eseményből. Listázzuk a résztvevőket és a feladatokat, illetve mérhetjük a teljesítményt is időben és jutalmazhatjuk a legjobb részidőket. A szemétszedés akcióknál is az összegyűjtött hulladék mennyisége alapján rangsorolják a résztvevőket. Ezt mi is egyszerűen megtehetjük akár fagyival vagy más motiváló finomsággal. Így nem csak a hűtőszekrény lesz tiszta, hanem a jó hangulat is garantált. Biztosan örök emlék marad, ha az esemény végén a Sütőtakarítás Bajnoka vagy a Család Leggyorsabb Ablakpucolója címeket is kiosztjuk. Fényképen vagy videón meg is örökíthetjük, ahogy a bajnokok és a takarító eszközök utolsó simításaikat végzik. 

És ezt céges környezetben is megtehetjük. Nem kell sok minden sem hozzá, a trükk inkább a szervezésben van. Szánjunk hát egy kis időt az előkészítésre, a takarítási trükkök, résztvevők, feladatok összegyűjtésére! És talán nem is végezzük el a teljes nagytakarítást ez alatt az egy esemény alatt, de az biztos, hogy rengeteg részfeladatot kipipálhatunk a nagytakarítási listánkról, ami könnyebbség lesz, amikor majd újra belevetjük magunkat a nagytakarításba.

Reméljük sikerült kedvet csinálnunk az őszi nagytakarításhoz vagy egy közösségi programon való részvételhez. Szeptember 16-a már nincs messze, de talán ez a néhány tipp segít benne, hogy a közeledő takarítási világnap alkalmával összefogja és cselekvésre buzdítsakollégit, családját, ismerőseit, hogy tegyenek közösen a tisztább környezetért. És ne feleddje webshopunkban mindig megtalál minden szükséges tisztítószert és a takarító eszközt, amire szükségük lesz.

Amennyiben segítségre lenne szüksége a rendelése összeállításában keressen minket bizalommal elérhetőségeinken. További takarítási tanácsokért pedig olvasson tovább blogunkon, ami hasznos lehet a versenyfeladatok kitűzéséhez is: