Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A kávéfőző és vízforraló vízkőtlenítése a rendszeres használat mellett ismétlődő feladat. Idővel a vízköves lerakódások befolyásolhatják az eszközök hatékonyságát és élettartamát. Szerencsére van néhány egyszerű és hatékony házi módszer is arra, hogy megtisztítsuk ezeket az eszközöket anélkül, hogy vegyszereket kellene használnunk. Ebben a cikkben bemutatunk néhány praktikus tisztítási módszert és tippeket a kávéfőző és vízforraló gondozásához, hogy mindig friss és ízletes italokat készíthessünk. Illetve kitérünk arra is, hogy mit tehetünk, amikor a háztartási praktikák már nem segítenek.

Miért fontos a kávéfőző és vízforraló tisztítása rendszeresen?

A kávéfőző és vízforraló rendszeres tisztítása elengedhetetlen a higiénia és az optimális működés fenntartása szempontjából. A kávéfőző belsejében idővel lerakódott kávéolajok és kávémaradványok kellemetlen ízt és szagot eredményezhetnek a készített italokban. Ugyanígy a vízforralóban felgyülemlő vízkő csökkentheti a fűtési hatékonyságot, ami hosszabb főzési időt és több energiát igényel. Tehát a vízkő eltávolítása nem csak a fürdőszobában jelent kihívást!

Hogyan tisztítsuk meg a kávéfőzőt és vízforralót?

A házi szerek a citromsav, ecet és a szódabikarbóna az amihez segítségül fordulhatunk, abban az esetben, ha még nem vastag a lerakódás. A kávéfőző tisztítása ecettel elég elterjedt megoldás, de mégsem ajánljuk. A vízköves kávéfőző tisztításához azért ne használjon azonban ecetet, mert az a később készített kávék élvezeti értékét csökkenti vagyis nem tudunk az ecetes tisztítás után sokáig finom kávét főzni. A kávéfőző vízkőtelenítése során inkább a citromsavat javasoljuk, ha házi módszert szeretne kipróbálni,

Citromsavas tisztítás

 • Hozzávalók: víz, citromlé vagy citromsav
 • A kávégép vízkőtlenítése: Készítsünk keveréket vízből és citromléből és öntsük az üres tartályba, majd indítsuk el a főzési programot. Citromsavval is működik, ebben az esetben egy evőkanállal tegyünk a víztartályba és azt félig vagy háromnegyed részig töltsük fel vízzel. A citromsav segít feloldani a lerakódásokat és a kávéolajokat. Ezután főzzünk tiszta vízzel is indítsunk el főzési programot, hogy átöblítsük a kávéfőzőt. Automata kávéfőző tisztítása esetén is használhatjuk tehát ezt a módszert.
 • A vízforraló tisztítása: Nagyjából ugyanaz a módszer mint amit a kávéfőzőnél javasoltunk. A citromleves vizet öntsük a vízforralóba, majd forraljuk fel. Hagyjuk állni egy ideig, majd öntsük ki a tartalmát, majd tiszta vízzel főzzük át a vízforralót akár 2-3 alkalommal. 

Ecetes tisztítás 

 • Hozzávalók: ecet, víz
 • Vízforraló vízkőoldása: Keverjünk össze egyenlő arányban vizet és ecetet. Ha 20%-os ecet van kéznél, akkor 1 liter vízhez 3 deciliter ecet fog kelleni. Az ecet savas hatása szintén segít eltávolítani a vízkövet és a lerakódásokat. Indítsuk el a forralási folyamatot, majd főzzünk le többször csak tiszta vízzel, ami szükséges az ecetszag eltüntetéséhez.
 • Kávégép esetén nem javasoljuk az ecetes tisztítást! Az automata kávéfőző vízkőtlenítése ecettel szintén nem javasolt szerintünk!

Szódabikarbóna használata

 • Hozzávalók: szódabikarbóna, víz
 • A kávéfőző és vízforraló tisztítása: Keverjünk össze egy kevés vizet és szódabikarbónát, majd a kapott pasztát vigyük fel a kávéfőzőnk vagy vízforralónk belső felületére. Hagyjuk hatni néhány percig, majd dörzsöljük át alaposan. Végül öblítsük le tiszta vízzel. Itt nem indítunk el főzési vagy forralási programot, hanem ezt a pasztát csak a kézi tisztításhoz használjuk, ha nagyon makacs lerakódásokkal kell leszámolni. 

Ultrahangos tisztítás

 • Ultrahangos tisztító berendezés és tisztító folyadék
 • Egy kotyogós kávéfőző például jól megtisztítható az ultrahangos tisztítás eljárással is. Így megspórolható a kellemetlen ecetszag és a súrolás. Meglepő, hogy az eszközt elektronikus háztartási gépek tisztítására is lehet alkalmazni, ha a berendezés űrtartalma akkor, hogy a megtisztítandó tárgy belefér. Az ultrahangos tisztítók nagy előnye, hogy olyan kis résekből is szépen eltávolítja a piszkot, amihez nehezen férnénk más módon hozzá. Ha van kéznél a ultrahangos tisztító berendezés, akkor érdemes kipróbálni a kisebb konyhai eszközök vízkőtelenítésére is.

Amikor már a házi praktikák nem segítenek…

Sajnos van az a pont, amikor már a házi trükkök nem működnek. Amikor már minden ecetes, citromsavas praktikát bevetettünk, de a vízkő még mindig meg sem mozdul. Mit lehet ilyenkor tenni? Hogy lesz így tiszta újra a kávéfőzőnk? Nézzünk milyen lehetőségeink vannak még és mire lesz hozzá szükségünk.

Ilyenkor a professzionális konyhai tisztítószerek nélkül kicsi az esélyünk a vízkő ellen. Azonban szerencsére már találunk alkalmas tisztítószereket kereskedelmi forgalomban erre a célra is. Fontos tudni, hogy ezekkel a szereket csak kikapcsolt állapotban alkalmazzuk általában, ha az adott szer használati utasítása mást nem javasol. A választásnál mindig figyelmesen olvassa át a termékek leírását és figyelmeztetéseit. A savas tisztítóserek ugyanis nem használhatók savra érzékeny felületeken. Például egy ilyen szer esetén vegye figyelembe, hogy a vízforralóban vagy a kávéfőzőben érintkezhet-e műanyag alkatrészekkel vagy szilikon gyűrűvel, mert ezeket károsíthatja.

Termékajánló:

Tippek a karbantartásához

A megelőzés sokat segíthet a konyhai eszközök és kisgépek tisztán tartásában. Az alábbiakat betartva elkerülhetjük a hosszas súrolást és a tisztítási bonyodalmakat.  

 • Rendszeres tisztítás: Végezzük el a fent említett tisztítási módszereket legalább havonta egyszer, hogy megelőzzük a lerakódások felhalmozódását.
 • Vízszűrő használata: A vízforralóban használjunk vízkő szűrő hálót, amely csökkenti a vízkőképződést és meghosszabbítja az eszköz élettartamát. Ez általában alaptartozék.
 • Szűrt vízzel: A csapvízben található kemény ásványi anyagok felgyorsíthatják a vízkő képződését. Használjunk szűrt vizet, hogy csökkentsük ezeket az anyagokat.
 • Rendszeres vízcserék: Ha hosszabb ideig nem használjuk a kávéfőzőt, vízforralót, akkor érdemes kiönteni a tartalmát, hogy elkerüljük a pangó vízmennyiség okozta lerakódásokat.

Összefoglalva a rendszeres tisztítás és karbantartás elengedhetetlen az ízletes és friss tea, kávé, illetve egyéb italok élvezetéhez. A citromsavas, ecetes és szódabikarbónás tisztítási módszerek segítenek megszabadulni a lerakódásoktól és vízkövektől, így az eszközök hosszabb ideig megőrzik hatékonyságukat. Azonban ha ezekkel nem jár sikerrel, vagy nincs ideje kivárni ezeknek a házi praktikáknak a hatóidejét, akkor válasszon a professzionális konyhai vízkőoldók közük. Természetesen kínálatunkban a fürdőszobai szaniter vízkőoldók széles választékát is megtalálja. 

Gyakori kérdések

 • Hogyan tudom elkerülni a vízkőképződést a vízforralóban?

Használjon vízkőszűrőt a vízforralóban, hogy meggátolja a vízkő lerakódását. Az ilyen szűrők eltávolítják a kemény ásványi anyagokat a vízből, így csökkentik a vízkőképződést. Fontos azonban időről időre cserélni vagy tisztítani ezeket a szűrőket a hatékony működés érdekében. A vízforraló vízkőtelenítése úgy a legegyszerűbb, ha megelőzzük azt, így érdemes rá odafigyelni. 

 • Meddig kell hagyni hatni a citromsavas keveréket a kávéfőzőben a főzés után?

A citromsavas keveréket érdemes legalább 15-20 percig hagyni hatni a kávéfőzőben. Ez idő alatt a citromsav feloldja a kávéolajokat és a lerakódásokat. A hatás fokozása érdekében néha meg lehet próbálni hosszabb ideig állni hagyni a keveréket, majd a folyamatot újra megismételni.

 • Lehet-e a szódabikarbónát és ecettel egyszerre használni a készülék tisztításához?

Nem ajánljuk a szódabikarbónát ecettel egyszerre használni a tisztításhoz. Amikor ezeket a termékeket együtt alkalmazzuk, reakció lép fel, amely könnyen habzó és túlnyomást okozhat a készülékben. Ehelyett válasszunk más tisztítási módszert profi konyhai tisztítószerkkel, és azt következetesen alkalmazzuk.

 • Milyen gyakran kell cserélni a vízszűrőt a vízforralóban?

A vízszűrő cseréjének gyakorisága függ a használat gyakoriságától és a víz keménységétől. Általában érdemes havonta ellenőrizni a szűrő állapotát. Ha jelentős mennyiségű vízkő van rajta, akkor cseréljük ki újra. Ha a víz keménysége magas, akkor gyakrabban szükséges cserélni a szűrőt.

További hasznos tanácsokat konyha takarítás témában olvashat blogunkon: