Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Az olajfolt kiszedése, eltávolítása a kedvenc ruhánkról előbb utóbb mindenkinek feladja a leckét. Lehet, hogy a sokat hordott munkaruhát kell alaposan kitisztítani, vagy otthon a főzés, étkezés közben cseppent étolaj vagy olíva olaj a blúzunkra, esetleg az olajos testápoló vagy napolaj miatt lett foltos a ruhadarab, mindegy is, mert a feladat adott, amit egy egyszerű mosás nem fog valószínűleg megoldani. Most lássuk, hogy mit tehetünk ezek után!

A folteltávolítás alapszabályai

A legtöbb folt esetében hasznos, ha betartunk pár alapszabályt és ez nem csak az olajfoltok esetében lesz hasznos. Például, hogy soha nem várunk vele, hanem azonnal megpróbáljuk kezelni a problémát. A másik fontos dolog, hogy dörzsölés nélkül próbáljuk meg eltávolítani a foltot. A dörzsöléssel ugyanis csak szétkenjük és még nagyobb felületet fog érinteni a probléma. Szerencsére az olaj kijön a ruhából, nem olyan mint a vörösbor és a vér, de az azonnali beavatkozás itt is sokat számít. Ezért jó felkészülni az ilyen esetekre. Érdemes tartani otthon folteltávolítót, amit szükség esetén elő tudunk venni, ha megtörténik a baj. És természetesen nem elég egyféle szer. A foltot képező anyag összetétele fogja meghatározni, hogy mi működik és mi nem. Például egy rozsda és egy penészfolt ellen is más lesz a megoldás.

Profi folteltávolító az Exet 1!

A német Kiehl tisztítószerek között kiváló folttisztító szereket találunk. Az Arenas Exet sorozat termékei mint folteltávolítók, melyek különböző folttípusokra kínálnak hatékony megoldást. Az olajfolt kiszedése házilag megoldható a Kiehl Exet 1 folteltávolító használatával. Ez a folteltávolító egyaránt alkalmazható fehér és színes ruhadarabokra is, akár a vendéglátásban az erősen szennyezett munka ruhákon vagy egyéb textíliákon is. A legjobb hatás érdekében minél hamarabb permetezzük rá a foltra a tisztítószert. Ezt könnyen meg is tehetjük, mert szórófejes flakonban is rendelhető. Kb. 5-10 percig kell várni, míg hat, majd a megszokott módon mossuk ki gépi mosással. Egyetlen fontos dolgot érdemes betartani, hogy csakis száraz textíliára fújjuk rá a szert és ne hagyjuk, hogy megszáradjon, hanem a hatóidő letelte után tegyük be gépi mosásra. Az olajfoltok eltávolítása szerintünk ezzel a módszerrel a legegyszerűbb, és nekünk bevált, de persze erre is vannak házi praktikák, amit bevethetünk, ha éppen nincs kéznél Kiehl Arenas Exet 1!

Házi módszerek az olajfoltok ellen

Több házi praktika is létezik, amivel még próbálkozhatunk kiszedni az olajfoltot. Ha a ruha nem is lesz teljesen foltmentes általuk, de legalább enyhíthetjük vele a problémát, és közben beszerezhetjük a megfelelő folttisztító szert. Nagyanyáink használtak mindenféle por állagú dolgot, amivel a foltot tamponálni tudták. Ezeknél mindig az a cél, hogy amennyire csak lehet magukba szívják az olajos, zsíros szennyeződést. Azt szórták a foltokra, ami éppen otthon volt. Alkalmas például a hintőpor, a krétapor, de még egy kis kukoricakeményítő is szóba jöhetett, na meg természetesen a szódabikarbóna. Ez utóbbi két anyagból előzetesen vizes pasztát kell készíteni és úgy a foltokra kenni. A hatóidejük más és már. A hintőport legalább egy napig érdemes a folton hagyni, míg a krétapornak csak pár óra kell. A pasztává kevert kukoricakeményítőt vagy szódabikarbónát viszont csak fél óráig hagyjuk az anyagon. Ha letelt a hatóidő, akkor következhet a mosás mosószer hozzáadásával. A műveletet érdemes megismételni, ha a kimosott textílián még mindig látványos a folt.

Vasalással a folt ellen

Szintén régi trükk, vasalással eltávolítani a zsíros vagy olajos foltokat. Ez a módszer meglepően hatásos szerintünk is. Itatós papír kell hozzá, amit a foltra tehetünk, és ezen keresztül kezdjük el vasalni az anyagot. Ezzel a módszerrel még beszáradt olajfoltok is kezelhetők valamennyire. A vasalás közben újra és újra érdemes egy tiszta itatós papírt tenni a makacs foltra, amíg az ott van. Igaz nagyon lassan és óvatosan, de így ki lehet vele szedni az olajat az anyagból.

A házi módszereket csak olyan esetben ajánljuk, amikor van rá idő és nem a kedvenc textíliákat akarjuk megmenteni vele. Amikor gyorsan és hatékonyan kell foltot eltávolítani, például a vendéglátásban vagy mosodákban, arra pedig megoldást a Kiehl Arenas Exet folteltávolítói nyújtanak!

Reméljük, hogy írásunkkal és bevált módszereinek tudtunk segíteni megszabadulni a makacs olajfoltoktól. Termékeinkkel kapcsolatos kérdések esetén, forduljon hozzánk bizalommal. Szívesen segítünk tanácsadással vagy akár a rendelése összeállításában is. Bízunk benne, hogy a Kiehl termékekkel sikeres lesz az olajfolt eltávolítása ruhából!

Amennyiben további tisztítási megoldásokat keres, például a motor olajfolt eltávolítása térkőről a kérdés, akkor olvasson tovább blogunkon!