Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A fenyőfa alapvetően mindenki számára jó emlékeket idéz. Még akkor is, ha olykor képes bosszúságot is okozni…

Előfordul sajnos, hogy karácsony környékén egy kis plusz feladatot is ad nekünk – és most nem csak a tüskéje hullatására gondolunk. Sokkal inkább a gyanta okozta foltokra. A fenyőfa ugyanis elég egyértelmű és hatásos módon képes “bosszút állni” azért, ha kivágják. Gyakorlatilag az első adandó alkalommal úgy gyantázza össze a sérüléshez hozzáérő tárgyakat, hogy még a gyakorló takarítóknak is komoly fejtörést okoz azok megtisztítása. Persze a küldetés nem lehetetlen. De nem is csak annyiból áll, hogy fogunk egy nedves törlőkendőt és áttöröljük a felületet. A fenyőgyanta folt eltávolítása ugyanis nagyobb felkészültséget igényel… És ez a cikk pontosan erről szól, amiben a legjobb tippek találhatók!

Általában milyen felületekre ragad a fenyőgyanta?

A fenyőgyanta a legtöbb esetben az autókárpitot, a lakás bútorait és a padlót, a járólapot fogja meg. De sok esetben a fenyő szállításkor viselt ruhadarabokat se kíméli. Szóval érdemes a karácsonyi időszakban felkészültnek lenni a gyanta eltávolítás praktikáit tekintve. 

A gyantafoltokkal a takarítók legtöbbször iskolai tornatermekben és sportcsarnokokban küzdenek meg. Erre nem is gondolnánk háztartási környezetben, de a labdaviasz nagyon makacs tud lenni. Nézzük milyen házi praktikákat és speciális tisztítószereket használnak a takarítás során. Szerencsére több lehetőség közül is választhatunk.

Hogyan is történjen a gyanta eltávolítása házilag?

Szerencsére nem feltétlenül kell egyből speciális tisztítószerekhez nyúlni. Számos esetben a házi praktikák is segítenek a fenyőgyanta eltávolítása során.

Ha bútorról távolítanánk el a fenyőgyantát, viszonylag egyszerű dolgunk van. Már amennyiben bőr vagy bőrhatású az anyag. Ebben az esetben már akár egy száraz törlőkendő is segíthet. Időigényes, de működhet. Ha mégsem, egy kis alkohollal is nedvesítsük be a törlőkendőt. Így már szinte garantált a siker. Amint a folt eltűnt, vizes ruhával is töröljük át a felületet. 

Ha ruhára került a gyanta, a fagyasztás segíthet. Nincs más választásunk: tegyük a ruhadarabot a mélyhűtőbe. A megfagyott gyanta ugyanis általában könnyebben eltávolítható lehet.

Kevesen tudják és elsőre talán furcsán hangzik az információk között, de hasznos lehet valamilyen zsiradék: disznózsír vagy a vaj. A zsír ugyanis házi praktikákat nézve a gyanta oldószere. A textilre került folt ellenkező oldali felét kenjük be. Így fel fog oldódni a gyanta. Viszont számoljunk azzal, hogy zsíros folt marad a ruhán. Ezt úgy tudjuk eltávolítani, hogy a mosás előtt mosogatószert csepegtetünk rá. Hagyjuk kicsit állni és ezután mossuk csak ki.

Gyanta eltávolítása a szőnyeg és kárpit felületekről

Kisebb szőnyegre vagy egyéb kárpitra került gyanta foltoknál a mosószeres vízzel való dörzsölés segíthet. Fontos, hogy a dörzsölést természetesen ne vigyük túlzásba, nehogy bolyhos legyen az anyag. Minél tovább dörzsöljük, annál nagyobb esélye van a kibolyhosodásnak.

Az alkohol, a sebbenzin, a paraffin és a körömlakklemosó…

Ezek mind nagyon jól oldják a gyantát. Ahogy arra már fent is utaltunk, a szesz kiváló tisztítószer. És viszonylag gyors is. A körömlakklemosó se rossz, de azzal egy kicsit tovább tart a fenyőgyanta eltávolítása… De legalább remélhetünk tőle sikert. Az alkohol ugyanis valamilyen szintű gyanta oldószernek tekinthető. Bár azt hozzá kell tenni, hogy egyes bútorok esetében nem ajánlott a használata.

Természetesen nem feltétlenül kell kísérletezni a házi módszerekkel.

Ha igazán felkészültek szeretnénk lenni, akkor szerezzünk be a Kiehl termékei közül olyat, ami a gyanta eltávolítására is kiváló. Elsősorban két Kiehl tisztítószert szeretnénk a figyelmébe ajánlani:

  • A Resinex speciálisan erre való. Minden típusú gyanta eltávolításában verhetetlen. Oldószereknek ellenálló felületeken használható! 
  • Mint az Orange Pro is. Ez szintén Kiehl termék. Talán érdemes erre is rápillantani.

Szóval ha gyantás lett a bútor, a kárpit az autóban, esetleg olyan ruhára tapadt a nedvből, amit szeretne megmenteni, nem kell kétségbe esni. Sok esetben segíthetnek a házi módszerek. Vagy ha azok nem is, a speciális tisztítószerek garantált sikert hoznak.

Kattintson a webáruházunkra további speciális tisztítószer ajánlatokért! A gyanta eltávolítása nem lehetetlen Önnek sem!

Olvassa el kapcsolódó takarítás témájú cikkeinket:

Erősen szennyezett fuga tisztítása