Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A parketta tisztítása nem csak egyszerű takarítást jelent, itt fontos még az állagmegóvás is. Azzal ugyanis, hogy tisztává varázsoljuk a felületet, meg is óvjuk azt a sérülésektől, az elhasználódástól. Már amennyiben megfelelő tisztítószert használunk a járófelület rendben tartására.

A parketta felmosása

A nedves felmosás például többféle parkettánál kifejezetten rossz döntés. A bő vizes felmosás pedig egyenesen tilos. Az ugyanis, ha a víz beszivárog a parkettalécek szerkezetébe, visszafordíthatatlan károkkal járhat. Az anyag felpúposodik és tönkremegy. De ugyanúgy tilos a maró savas tisztítószerek használata. Ezek ugyancsak károsíthatják a parkettánk szerkezetét. A felülete könnyen roncsolódhat a túl erős szerektől. Amennyiben tisztítószert használnánk, mindenképpen speciális azaz kimondottan parkettára való tisztítószereket vásároljunk. Ezekkel ugyanis nem károsítjuk a parketta felületét és természetesen széppé, tisztává is varázsoljuk azt.

A parketta tisztításhoz általában az oldószermentes, pH-semleges tisztítószerek a legideálisabbak. De ha nem kockáztatnánk, válasszunk inkább direkt parkettára való tisztítószert. Ezzel biztosan nem nyúlunk mellé. Ugyanakkor ne feledjük az ápolószereket se. Hiszen a tisztítószerek közül nem mindegyik ápol is egyben. A többség “csak” a szennyeződések eltávolításában segít. Persze padlót ápolni nem minden egyes takarítás során szükséges. A szakértői javaslatok szerint évente kétszer-háromszor ajánlott erre sort keríteni.

Az se mindegy, hogy a tisztítószert milyen eszközzel visszük fel a felületre.

A legideálisabb eszköz a parketta tisztítószer felvitelére a pamut anyag. Ez nem karcol és jól eloszlatja a tisztítószert is. Természetesen használhatunk kézi kendőt is. De akár padló – moppal is kitakaríthatjuk a helyiséget.

Mi a teendő lakkozott parketta, fa parketta és laminált padló esetén?

A fából készült parketta jóval ellenállóbb, mint a laminált padló társa. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a tisztítására nem kell időt szánni és odafigyelni arra, hogy milyen tisztítószert választunk.

Tömörfa parketta esetén is kerüljük a bővizes felmosást. Legfeljebb csak enyhén legyen nedves a törlő eszközünk. Ahogy a laminált parketta esetében, úgy a tömörfánál is válasszunk speciális parketta tisztító szert. Tömörfa parkettánál természetesen másféle ápoló szerre van szükség.

A lakkozott parketta fényesítése

A fényes felület megőrzéséhez például kifejezetten padlófényezőt kell bevetni. Egészen konkrétan polírozó viaszt vagy korszerű padlóápolót. Ez képez ugyanis olyan réteget a felületen, amitől szép, ragyogó lesz a parkettánk. Ami pedig a recsegést illeti… Muszáj beszélni róla, mert a recsegő parketta roppant idegesítő tud lenni valljuk be. Tehát a kiszáradt fapadló sajnos idővel recsegni kezd. Ahhoz, hogy ez megelőzzük, ajánlott védőolajat használni. Sokan nem is gondolják, hogy takarítás technológiai megoldással lehet és érdemes kezelni ezt a problémát. Ha erre rendszeresen gondolunk a felmosáskor, akkor a padló biztosan nem fog recsegni nálunk vagyis kellően olajozott lesz.

Laminált padló tisztítása házilag

A laminált parketta tisztítása – különbségek a tömörfa változathoz képest nem számottevőek, leginkább a legjobb, legmegfelelőbb tisztítószer és ápolószer használaton van a hangsúly, ahogy fenti is írtuk, annak érdekében, hogy az állagmegőrzésről is gondoskodjunk.. Így egy kis odafigyeléssel, sokat tehetünk azért, hogy sok – sok év után is egy újszerű parkettánk maradjon. Az alábbiakban pontokba szedtük, hogy mire kell odafigyelni a laminált padló tisztítása és fényesítése esetén.

  • A laminált padló tisztítása előtt alapos söpréssel vagy szárazmopos eljárással tisztítsa meg a padlót a szennyeződésektől és a portól.
  • Használjon meleg, de nem forró vízben oldott, pH-semleges felmosószert.
  • Ne használjon túl sok vizet a tisztításhoz, mert ez megnyújthatja a padlót.
  • Ne használjon súrolószivacsot vagy agresszív tisztítószereket, mert ezek karcolhatják a padlót.
  • Törölje át a padlót alaposan a tisztítás után, hogy ne maradjon nedvesség a padlón.
  • Használjon laminált padlóra tervezett felületvédőt, hogy megóvja a padlót a későbbi szennyeződésektől.
  • Ne használjon bővizes szivacsot a tisztításhoz, mert ez felhalmozhatja a vizet a padló alatt, ami penészesedést okozhat.
  • Ne hagyja, hogy a napfény hosszasan és direktben rávilágítson a padlóra, mert ez idővel elszínezheti a padlót.

Ön is szeretné minél tovább megőrizni a parketta szépségét, ezért olyan tisztítószert keres, ami nem csak a szennyeződéseket tünteti el, hanem ápol is? Nézzen körül a webáruházunkban is, válasszon a Kiehl speciális parketta tisztító termékei közül és válogasson akár nagy kiszerelésű, kannás vagyis gazdaságos megoldások közül.

A választékunk legideálisabb padlóápoló termékeket itt találja kifejezetten parkettára:

Az általános tisztítószerek mellett kifejezetten laminált padlók felületére kifejlesztett tisztítószert is beszerezhet a webáruházunkban.

Olvassa el hasonló padlóápoló és takarítás témájú cikkeinket, amiből megtudhatja hogyan lehet alaposan, de megfelelően megtisztítani a különböző felületeket: