Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Mi a helyes sorrend: portörlés majd porszívózás, vagy fordítva: előbb kell porszívózni és csak azután letörölni a port? Valószínűleg nincs olyan takarítónő vagy háziasszony, aki ne filozofált volna a kérdésen, hogy melyik van előbb. Vagy legalábbis ne bosszankodott volna azon, hogy a takarítás másnapján már ugyanolyan por van a lakásban, mint a rendrakás előtt. Ugye, hogy a probléma önnek sem újdonság. De vajon mi a válasz a nagy kérdésre?

Előbb port töröljünk, vagy inkább kezdjük a porszívózással a takarítást?

A portörlés legyen előbb és csak később a porszívózás! A helyes sorrend fontosabb, mint gondolnánk. Ugyanis ha nem a megfelelő stratégiát követjük, csak nagyobb lesz a kosz, mint a takarítás előtt. Persze nem minden múlik kizárólag a sorrenden. Nyilván számít, hogy milyen tisztítószert és milyen törlőkendőt használunk. Alapszabály például, hogy ugyanazzal a törlőronggyal nem ajánlott körbe takarítani a lakást. Így ugyanis sajnos a feltörölt piszokkal együtt a ruhába gyűjtött baktériumokat is átvisszük az egyik felületről a másikra. Egyebek mellett ezért is esküsznek többen az eldobható törlőkendőkre… Meg azért, mert ezek az eszközök takarításhoz ideális tisztítószerrel vannak átitatva. De ha mellőznénk az eldobható törlőkendőt, akkor se kell beletörődni abba, hogy nem lesz ragyogó tisztaság a lakásban. Ebben az esetben minden helyiségbe külön-külön törlőrongyot rendszeresítsünk. Illetve vásároljunk adott felületekre ideális tisztítószereket.

Fontos azonban tudni, hogy törlőrongy és törlőrongy között is van különbség. Egyes eszközök ugyanis nem gyűjtik, hanem inkább szétszórják a port. Lehet, hogy a letörölt felület ragyogni fog, de körülötte minden poros lesz. Szóval mindenképpen mikroszálas kendőt válasszunk. Az ugyanis magához vonzza a szennyeződéseket, nem pedig taszítja.

Mire figyeljünk még a portalanító takarítás során?

 Célszerű felülről lefelé haladni a portalanítással. Vagyis mindig a magasabban lévő helyekkel kezdjünk. Így az esetleg lehulló por végül a padlóra kerül. Amit a portalanítás után fel tudunk mosni vagy porszívózni.

És akkor itt fény is derült a helyes sorrendre? Már, ami a porszívózás és portalanítás műveleteit érinti. Ha előbb porszívózunk, akkor a portalanítással esetlegesen lehulló por egy tiszta felületre kerül. Ellenkező esetben a lehulló port később össze tudjuk porszívózni. És ez igaz a padlós helyiségekre és azokra is, ahol szőnyeg van.

Porszívózás

Kövesse a szállodai takarítás protokollját

Érdemes ilyen kérdésekben a szállodai takarítás protokolljára hagyatkozni, ha nem tudjuk azonnal a választ. Ott minden takarítási feladatnak megvan határozva a pontos sorrendje és nem véletlenül.  A hotel takarításnál például az is megvan szabva, hogy a takarítás ideje alatt, főként a porszívózás alatt tartsuk nyitva az ablakokat. Ezt annak érdekében kell tennünk, hogy az esetlegesen felvert por kifelé szálljon. A legjobb ha nedves törlőkendővel végezzük a portörlést. A száraz portörlő gyakran kevésbé gyűjti össze a szennyeződést, vagy kevesebb mennyiséget tud magában tartani, anélkül, hogy ne jutnak vissz a levegőbe. Tehát a jobb ha nedves portörléssel kezdünk és majd utána porszívózunk. Ez igaz az otthon, de akár a porosabb műhelyekben végzett takarítás esetén is, vagy ha gyorsan kell végeznünk a takarítással. 

Azt se feledjük, hogy csakis kitisztított készülékkel érdemes nekilátni a porszívózásnak. Így ugyanis megmarad a porszívó ereje, kapacitása. És a készülék nem kifelé fújja a port, hanem a rendeltetésének megfelelően szívja azt. Nem mellesleg abban a porszívóban, ami nincs kitisztítva, baktériumok telepedhetnek meg, amik akár a takarítás közben távozhatnak. Vagy a szőnyegbe is bejuthatnak. A porszívózás előtt mindenképpen kezdje a porzsák kiürítésével!

Portörlés hatékonyan

Egy házi praktikát is szeretnénk megosztani: ez pedig a portörlés glicerinnel. A glicerin portaszítóként viselkedik és egyszerűen alkalmazható, ha vízbe keverünk belőle vagy választhatunk olyan bútorápolót, ami tartalmaz glicerint. Ezt általában a bútorok letörlésénél szokás alkalmazni. A Kiehl német tisztítószer gyártótól választhatunk kész bútorápolót szórófejes flakonban is.

 Végül még néhány tipp: párás levegőben hatékonyabb a portalanítás. Szóval ha van rá mód, a nagytakarítás előtt párásítson egy kicsit a helyiségben.

 A portalanító takarítást milyen gyakran csináljuk? 

A portalanítás és a porszívózás gyakorlatilag párban járnak. Szóval az egyik nem nagyon végezhető a másik nélkül. Így mindenképpen időigényes a dolog, úgyhogy egy átlagos hétköznapon a legtöbbeknek nem valószínű, hogy belefér az idejébe. Ami nem is probléma. Viszont hétvégente azért érdemes sort keríteni a felületi takarításra. Egy kiadósabb portalanításra pedig 1-2 havonta szánjunk időt. Ilyenkor a fal porszívózás is fontos. A pókhálók eltávolítása és a porózus falfelület teljes portalanítása. A falaknál csak ritkán alkalmazható a nedves portörlés. A selyemfényű és fényes falfelületek lemoshatók, gyengéden dörzsölhetők is akár egy gyengébb dörzsszivaccsal. Azonban a matt festékkel festett falak esetében legyen figyelmes, mert a vizes takarításuk után csíkosakká válhatnak.

Végül egy kis motiváció: akárhogy is nézzük a takarítás fizikai munka, amivel kalóriát égetünk. Egy órás porszívózás 180 kalória, míg egy óra törölgetéssel 100 kalóriát égethet el.

Portörlés mivel? Milyen eszközöket használjunk? 

Ahogy arra fent is utaltunk, a megfelelő törlőkendőt nem lehet megspórolni. Mi a Vileda eszközeit szívből ajánljuk. Ha hatékony takarítást végezne, a Vileda portörlő a segítségére lesz. A legjobb portörlők egyértelműen a mikorszálas törlőkendők közül kerülnek ki. Azonban felmerülhet a kérdés, hogy mivel ne végezzünk portörlést? Ez pedig a tollseprű! Felejtsük el, mert nem gyűjti magába a post, hanem szétszórja azt. Egy mikroszálas típus lesz a legjobb portörlő szépen magába gyűjti a szennyeződést akár szárazon is.

Ahogy a Kiehl általános tisztítószerei is. Mind a törölgetéskor, mind a speciális területek takarításakor. Amennyiben Önnél is időszerű a takarítás, és a megfelelő eszközök, tisztítószerek beszerzése még hátra van, nézzen rá a webáruházunk kínálatára. Rendelje meg online a szükséges tisztítószert és eszközt!

Törlőrongy VILEDA MicroTuff Plus, kék
Mikroszálas portörlő kendő
KIEHL Presto szóróflakonban 750ml, tisztító és ápoló viaszolaj
Bútorápoló szórófejes flakonban
VILEDA Szivacs Non-Scratch, zöld
Gyengébb dörzsiszivacs

Olvasson további hasznos tanácsokat takarítás témában: