Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu
A hotel takarítás során is a kifogástalan tisztaság kizárólag professzionális termékek segítségével érhető el. A vendéglátó- és a szállodaiparban kevésbé lehet házi praktikákkal próbálkozni, mert egy szállodában kizárólag speciális eszközökkel és termékekkel érdemes és szabad dolgozni. És ez nem csak a minőségi takarítás, hanem a gyorsaság és a biztonság miatt is fontos, hogy a szobalány feladatai és a szállodai takarítás menete előre meghatározott protokoll szerint történjen.

Egy szállodában nem lehet órákat eltölteni egy-egy vendégszoba takarításával. Csakis olyan eszközökkel lehet belefogni a munkába, amiket speciálisan az adott terület takarítására fejlesztettek ki és igazoltak. Ha a profi eszközök szakértelemmel párosulnak akkor lesz a szállodai napi takarítás mint houskeeping feladat észrevétlen, profi és magától értetődő a vendégek számára. A szobák megfelelő napi takarítása az időszakos nagytakarítást is mindig megkönnyíti.

De melyek ezek az eszközök, és mik is pontosan egy szobalány feladatai?

Röviden és tömören: a szállodai szoba minden pontját, a felületeket professzionális minőségben kitakarítani a szobaasszony feladata. Pontokba szedve a következő takarítási feladatokat kell teljesítenie kb. 20-30 perc alatt  a hotel takarítás során:

  • szellőztetés, szemetek összeszedések, hulladékgyűjtők kiürítése
  • ágy lehuzatolása
  • portalanítás, a felületek fertőtlenítése,
  • szőnyeg, a padló megtisztítása, porszívózás, felmosás.
  • új lepedő,  paplan, párna huzatok felhelyezése
  • Illetve általános rendrakás, a fogyóeszközök, higiéniai anyagok cseréje. Például a folyékony szappan, a toalettpapír pótlása, a törölközők kicserélése. De szoba friss illatának érdekében az illatosítás is mindig a szobalány, szobaasszony feladata.

A fenti felsorolásban nincs olyan pont, ami bármely helyzetben kihagyható lenne. A hotelszoba takarítása akkor lesz teljes, ha ezeket mindig elvégzik, akkor is, ha szemmel láthatólag rendben van vagy úgy tűnik, hogy a vendég nem használta az adott tárgyat. A biztonságos, fertőtlenítő takarítás ezt megköveteli, ezért fontos a legnagyobb gondossággal eljárni.

Ágyazás és a szállodai takarítás

Milyen sorrendben érdemes elvégezni hotelszoba rendbetételét?

Ahogy az otthoni takarítás során, itt is célszerű a szellőztetéssel, a szemét összeszedésével és a portalanítással, a felületek letakarításával kezdeni a munkát. Már amennyiben megvagyunk a használt ágynemű lehuzatolásával. Friss ágyneműt csak akkor húzzuk fel, ha már ragyog a szoba. A portalanítást végezzük puha, mikroszálas törlőkendővel. Illetve használjunk direkt az adott felületre ideális tisztítószert. Ne feledjük a kevésbé látható helyeket se! Ehhez használjunk speciálisan hajlítható, szükség esetén teleszkóposan növelhető méretű flexibilis portalanító eszközt.

Ami pedig a fürdőszobát illeti: itt se feledjük, hogy csakis professzionális fürdőszobai tisztítószerek hozhatnak kifogástalan eredményt. Gondoljunk csak a szaniterek cseppmentes áttörlésére, vagy a wc-k fertőtlenítő takarítására.

Ha a felületi portalanítással megvagyunk, jöhet a porszívózás, esetleges folttisztítás. Illetve ha parkettáról vagy hidegburkolatról van szó, a felmosás. Itt ugyancsak érvényes a korábbi megállapítás. Ahhoz, hogy valóban tiszta legyen a felület, nem lehet megspórolni a professzionális tisztítószereket. Illetve az eszközökben sem tanácsos kompromisszumot kötni. Egyébként csak látszólag lesz tiszta a szoba. Vagy még úgy sem. Hiszen a kevésbé professzionális termékek használata esetén gyakran csíkos marad a felület.

Takarítsunk színkódolt eszközökkel! 

Fontos, hogy a szobák takarítása során biztosítsuk a színkódolt takarító eszközöket, mint például a színkódolt törlőrongyokat. Nagyon sok vádaskodást lehet hallani, olvasni, hogy a szállodák ezzel kevésbé törődnek és minden felületet ugyanazzal az eszközzel tisztítanak meg. Beleértve a WC-től kezdve a vendég poharakig, lássuk be ez nem túl higiénikus módszer. Ennek orvoslására azonban a színkódolt törlőrongyok nyújtanak egyszerű és kényelmes megoldást.

Végül jöhet az ágy rendbetételének befejezése. Ha már kész a portalanítás és az ablakokat nyitva tartottuk a takarítása alatt, akkor így a friss ágyneműre nem fog por szállni. Végül pedig töltsük fel a higiéniai adagolókat finom illatú hab vagy folyékony szappannal, puha kéztörlővel és toalett papírral.

Rendezett szállodai szóba takarítás, és ágyazás után

Hogyan ágyazzunk?

A szállodai ágyazás szabályai betartásával lehet és kell rutint szerezni, és gyorsan végezni ezzel a feladattal, ami a szobatakarítás talán legnehezebb, legmegerőltetőbb feladata a szobalányok és a szobaasszonyok számára. A nagy huzatok súlyosak, így ezek emelgetése és gyűrődésmentes illesztése komoly fizikai munka. Mivel minden mozdulat számít, ezért fontos, hogy hamar begyakoroljuk azt és a nagyobb méretű ágyak, valamint huzatok se fogjanak ki rajtunk sem otthon, sem például panzió takarítás során. Nem is gondolnánk, hogy az ágynemű hajtogatás a szállodákban mekkora precizitást igényel. Lessük el most ennek a fortélyait! 

Ágyazási trükkök és az ágyazás menete

A tiszta lepedő ágyra terítése után a sarkokat, széleket precízen tűrjük be a matrac alá. Úgy, hogy teljesen sima legyen a felület. Ha ez kész, jöhet a takaró és a paplan huzatolása. A szakszerű módszer az, hogy a paplant az ágy széle felé eső részén negyed részig aláhajtjuk, majd a paplanokat is kisimítjuk. A párnát az élével az ágytámlához állítva szokás elhelyezni. Ez elé jön, ugyancsak állítva a díszpárna. Ha ezzel megvagyunk, jöhet az ágytakaró.

Az ágyazási feladatot az ágynemű minősége, anyaga is meghatározza, csakúgy mint az ágyak kialakítása. Webshopunk bútorok és ágyneműhuzatok forgalmazásával nem foglalkozik, de biano.hu weboldalon széles kínálatból válogathat.

Ezzel kész is a takarítás vagyis ezek volnának egy takarító feladatai egy szobában. Már csak az illatosítás maradt hátra. Használhatunk ehhez direkt erre a célra való spray-ket, de más szállodai illatosító eszköz – mondjuk pálcás illatosító – kihelyezése is remek megoldás.

 

Önnél is aktuális a professzionális takarító eszközök és tisztítószerek beszerzése? 

Nézzen körül a webáruházunkban, és kérje házhoz a szükséges termékeket. Legyen szó irodai takarításról, szállodai takarításról vagy otthoni takarításról, nálunk talál ideális eszközöket, tisztítószereket.

Amennyiben kérdése merül fel szállodai higiéniai anyag vagy tisztítószerek optimalizálásával, vagy a szállodák költséghatékony induló rendszereinek teljes körű kialakításával kapcsolatban, keressen minket bizalommal, szívesen segítünk elvárásainak megfelelően!  Ügyfélszolgálatunk elérhetőségeit megtalálja a Kapcsolat menüpontban!

Olvassa el kapcsolódó takarítás témájú cikkeinket is:

Durva vízkő eltávolítása

Konvektor tisztítása

A fali kéztörlő tartó előnyei

Tekercses kéztörlő adagoló

Tekercses adagoló

Hajtogatott laponkénti adagolású kéztörlő adagoló

Hajtogatott kéztörlő adagolók

Szenzoros kéztörlő adagoló

Szenzoros kéztörlő adagoló

Olvasson további hasznos tanácsokat higiénia és takarítás témában: