Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A piszoár tisztítása alkalmával a leggyakoribb kihívás a húgykő feloldása és eltávolítása, amivel szembesülni szoktunk. A fürdőszoba kiegészítők, azaz a szaniterek megfelelő higiéniájának fenntartása érdekében fontos, hogy mihamarabb megszabaduljunk a húgykőtől vagyis helyesen mondva a vízkőtől. Illetve tegyünk azért, hogy lehetőleg ki se alakuljon egy visszataszító, sárga vízkőréteg a piszoárok belsejében. Cikkünkben összegyűjtöttük a piszoár wc tisztántartásának trükkjeit és hogy ez hogyan, milyen termékek segítségével érhető el fáradtság mentesen.

A piszoár tisztítása

A piszoár egy olyan mosdóberendezés, amelyet férfiak használnak a vizeletürítésre. Általában nyilvános helyeken, férfi mosdókban találhatók, és lehetővé teszik a férfiak számára, hogy állva végezzék el a vizeletürítést. A piszoárok rendszerint falhoz vagy a földhöz rögzítve helyezkednek el, és különböző kialakításúak lehetnek. A piszoárok célja tehát a kényelmes és hatékony vizeletürítés biztosítása, valamint az üzemeltetők számára a vízhasználat hatékonyságának növelése, mivel a hagyományos WC-hez képest kevesebb vizet igényelnek. A piszoárok különböző típusokban és méretben léteznek, a hagyományos változatoktól kezdve, egészen az automatikusan öblítő, víztakarékos modellekig.

Kevesen gondolják, de a piszoár magassága is szerepet játszhat a szennyeződések és a húgy ásványi anyagainak lerakódásában. A piszoár telepítése során javasolt a padlótól számítva 65-70 cm magasságban felszerelni. Így egyenesen állva, kényelmesen tudják az urak használni, hajolás nélkül. Gyermekmosdók esetén pedig az ajánlott piszoár magasság szintén a padlótól számítva 50 cm.

Piszoár tisztítás és piszoár illatosítás egy lépésben?

A vízkő, amely általában kalcium-karbonátból vagy más kalcium- és magnézium-sókból áll, azaz savas kémhatású, szaniter tisztítószerek segítségével, mint például a Kiehl Sanpurid citro gyorsan ható tisztítószer oldható leginkább, mert a savak reakcióba léphetnek a kalcium-karbonáttal, feloldva és eltávolítva a vízkövet a felületekről. Például a sósav (HCl) reakcióba lép a vízkővel (CaCO₃), és ennek eredményeként kalcium-klorid, víz és szén-dioxid keletkezik. Az oldási folyamat során a vízkő feloldódik és könnyen eltávolítható a felületekről.

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen típusú fürdőszobai tisztítószerek használata során óvatosnak kell lenni, különösen olyan felületeken, amelyek érzékenyek lehetnek a savas anyagokra. A tisztítószerek használata előtt mindig ellenőrizze a felhasználási utasításokat, és győződjön meg róla, hogy a tisztítószer biztonságos az adott felületre. Bizonyos anyagok, például márvány, mészkő, csempe és néhány fajta fémes felület érzékeny lehet a savakra. Az agresszív sav károsíthatja, megmattíthatja, és megváltoztathatja ezeknek a felületeknek a tulajdonságait. Mindemellett a takarítókra és a piszoárt használókra nézve biztonsági kockázatot is rejt a savas kémhatás, ugyanis a savak veszélyesek lehetnek a bőrre, a szemekre és a légzőszervekre is. Megfelelő védőeszközök nélküli használatuk a  takarítás során sérüléseket okozhat. Ezért fontos, hogy mindig kövessük a tisztítószerek használati utasításait, és győződjünk meg róla, hogy a tisztítószer biztonságos a használni kívánt felületre. Amennyiben bizonytalan vagy nincs tapasztalata az adott anyaggal, érdemes először informálódni, majd kis területen tesztelni a tisztítószert, hogy meggyőződjön a biztonságos használatáról.

Természetesen létezik környezetkímélő szaniter tisztító is, például narancs illattal, ami egyben akár piszoár illatosító is. Ez a Kiehl Duocit-eco, ami kapható 1 literes és 10 literes kiszerelésben is. Azonban ez a tisztítószer sem alkalmazható mésztartalmú felületeken, például márványon. A Sanikal-Eco egy klór- és savmentes szer, ami szintén jól használható a vízkő eltávolítás során a piszoár, wc és más szaniterek felületein. Ennek a szernek hasznos és jó tulajdonsága még, hogy víz- és szennytaszító is egyben, továbbá mint piszoár illatosító is megállja a helyét rendszeres használat mellett.

Komolyabb igénybevétel mellett érdemes megfontolni a WC olajok használatát is, ami a piszoárok esetében is kiválóan alkalmazható. Segít a vízkő elleni harcban és még 15 öblítés után is kellemes illat fogja fogadni a mosdó vendégeit.

Húgykő vagy vízkő?

Sokan keverik ezt a két kifejezést, ezért gondoltuk, hogy tegyük most rendbe, hogy mikor melyikről beszélünk.

Amikor a húgykőröl beszélünk, akkor egy olyan kemény képződményre vagy kődarabra gondolunk, amely a vizeletben található sók kicsapódása révén keletkezik a húgyutakban. Ezek a kövek különböző méretűek lehetnek, és problémát okozhatnak, ha elakadnak a húgyutakban, zavarják a vizeletáramlást vagy fájdalmat okoznak. A húgykőképződés számos tényezőtől függ, beleértve a genetikai hajlamot, a folyadékbevitel mértékét, a diétát és egyéb egészségügyi problémákat. A tünetek közé tartozhatnak a vizeletürítéssel járó fájdalom, gyakori vizelési inger és más panaszok.

Fontos, hogy az urológus mielőbb diagnosztizálja és kezelje a húgykövet, mivel a kő méretétől és típusától függően eltérő lehet a kezelési mód. Azonban ezt a húgykő eltávolítás problémát ideális esetben az orvos fogja kezelni és nem pedig a takarító… Ugyanis a húgykövek általában nem rakódnak le a piszoárban. A húgykőképződés az emberi szervezetben, különösen a húgyutakban fordul elő és nem a piszoár, wc felületén keletkezik, mivel azokat nem a vizelettel történő kicsapódás okozza. De akkor mit látunk a piszoárban?

A lerakódás, amivel tehát a piszoár vagy a wc belsejében találkozunk az a vízkő, vagy más néven kalcium-karbonát. Ez olyan vízben oldott ásványi anyagok kicsapódása, amelyek a víz párolgásakor vagy hűlési folyamatok során a felületeken lerakódnak. A vízkő lerakódások különböző szaniter eszközökön, például piszoároknál, csaptelepeknél, de a fürdőkádakban és a zuhanyzóban is kialakulhatnak. Ezeket a lerakódásokat általában fehér és sárgás színű rétegek formájában lehet észlelni. A rendszeres tisztítás és a vízkőoldók használata segíthet megelőzni és kezelni a vízkőképződést a szaniter felületeken.

Szaniterek, fürdőszobai kiegészítők tisztaságának fontossága

A szaniter szó eredetileg az ógörög sanitas szóból származik, aminek a magyar jelentése az egészség vagy egészségügy. Ma már azonban a a következő jelentéseket hordozza:

  • Egészségügyi berendezések és rendszerek: A szaniter kifejezést gyakran használjuk azokra az épületi berendezésekre és rendszerekre, eszközökre, amelyek a vízellátást és a szennyvízkezelést szolgálják. Ide tartoznak például a vízvezeték- és csatornarendszerek, valamint azok az eszközök, amelyek az egészséges ivóvízellátást és a szennyvíz elvezetését biztosítják egy épületben.
  • Higiéniai terület: A szaniter kifejezést néha használjuk az olyan helyiségekre is, mint a fürdőszobák, mosdók, a piszoár, WC-k, ahol az egészség és a tisztaság fenntartására szolgáló rozsdamentes berendezések találhatók.

Mivel folyamatos szennyezettségnek vannak kitéve ezek az eszközök és rendszeresen használatban vannak, ezért nagyon fontos, hogy a tisztaságuk, higiéniájuk folyamatos legyen. És ez nem csak azt jelenti, hogy a piszoár illatosító ne fogyjon ki, hanem azt is, hogy a piszoárok belseje makulátlan legyen még a perem alatt is. Ehhez a feladathoz sokféle megbízható tisztítószer termék és Vileda takarítóeszköz megrendelhető a Higiénia Online webáruház készletéről. Amennyiben további tanácsadásra lenne szüksége, keresse bizalommal kollégáinkat elérhetőségeinken vagy olvasson tovább blogunkon!

Kapcsolódó cikkeink mosdók és fürdőszobák hatékony takarításával kapcsolatban: