Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A mosógép tisztítása előbb vagy utóbb mindenhol szükségessé válik. Hogy mikor jön el ez az idő az általában attól függ, hogy milyen gyakorisággal mosunk és milyen típusú ruhákat, szennyeződéseket szoktunk mosni. Teljesen más egy zsíros szennyeződésekkel terhelt mosógép tisztítási igénye mint egy általános használatú, háztartási mosógépé. Ezen a két fontos tényezőn kívül még a víz keménysége fogja meghatározni azt, hogy a mosógépünk milyen gyorsan vízkövesedik. A vízkő ráadásul megköti az egyéb szennyeződéseket, ezért nem árt, ha rendszeresen megszabadulunk tőle. Most nézzük, hogy milyen módszereket érdemes alkalmazni, hogy újra tiszta és szagtalan legyen a mosógép!

Mosógép tisztítása ecettel és szódabikarbónával

A házi praktikák sokszor nagyon jól működnek általános használat mellett. Ha nem is mosunk otthon nagy mennyiségben zsíros konyharuhákat vagy olajos munkaruhákat, a vízkőre akkor is gondolni kell az elöltöltős mosógép tisztítása alkalmával is, mert Magyarország nagy részén kemény a víz, ami vízkő megjelenését okozza a mosógépben. Havonta érdemes elvégezni egy alapos tisztító mosást a mosógép öntisztító programjával, ha van ilyen neki. Ennek érdemes utána olvasni a gép használati utasításában. Ettől függetlenül, ha a vízkő már megjelent, akkor érdemes bevetni az ecetes módszert. 

Egyszerűen fél liter 10%-os ecetet kell önteni a mosószer adagolóba és elindítani egy 90 C°-os mosás programot. Ilyenkor semmilyen más mosószer adagolása nem javasolt. A program után elképzelhető, hogy enyhe ecet szagot érzünk a mosógépből áradóan. Ilyenkor egy tiszta vizes öblítéssel el tudjuk tüntetni a kellemetlen szagot. Az ecet alkalmazása egyébként a penészes mosógép tisztítása esetén is kiváló módszer, de a hipó ilyen esetben még hatékonyabb lehet. Ha a fél liter 10%-os ecet nem távolította el teljesen a vízkövet, akkor megismételhetjük a műveletet esetleg egy liter 10%-os ecettel, de ettől erősebb vagy több ecetet nem ajánlunk használni.

Néhány dolgot még fontos megemlítenünk. Az ecet nagy mennyiségben és nagyobb darabokban is feloldhatja a lerakódott vízkövet, ami akár dugulást is okozhat a csövekben, szűrőben és a szifonban. Ha egy régóta nem tisztított gép esetén alkalmazza ezt a módszert, akkor a tisztító program után szánjon időt arra is, hogy a szűrőt és a szifont is kiszedje és megtisztítsa.

Fontos továbbá az is, hogy érdemes megfontolni az ecet használatát és csak akkor alkalmazni, ha tényleg szükség van rá, ugyanis a maró hatása miatt az alkatrészekben is kárt tehet. Ha nem vízköves a mosógép vagy bizonytalan benne, akkor inkább válasszon a megbízható vízkőoldó tisztítószerek közül!

A mosógép tisztítása azonban nem csak ecettel lehetséges, hanem szódabikarbónával is, ami tisztít és szagtalanít is egyszerre. Jó zsíroldó is, és folteltávolító hatása is van. A vízkő ellen nem fog olyan hatásosan fellépni mint az ecet, de ha nem vízköves a mosógép, akkor érdemes lehet kipróbálni.

Felültöltős mosógép tisztítása házilag

A mosógép tisztítása házilag, belülről sok más módon is lehetséges, például trisóval. A trisó tulajdonképpen vízlágyítóként és fehérítőként működik, ami használható az adagoló és mosógép dob vízkőtlenítésére is. Az elöltöltős és a felültöltős mosógép mosószer adagoló tisztítása is megoldható tehát vele. Egyszerűen csak egy evőkanál trisó kell az adagolóba, a dobba pedig két evőkanál és indíthatjuk is a mosógépet. A mosógép dob tisztítás is remekül megoldható tehát vele. Régen a mosószerek adaléka volt a trisó, de napjainkban már nem jellemző ez, mert a magas foszfáttartalma megnövelte az algásodást az élővizekben. Emiatt a rendszeres alkalmazása helyett javasoljuk inkább a foszfátmentes mosószerek használatát.

A mosógép takarítás terén van még egy otthoni csodafegyver, a citromsav. Hasonlóképpen mint az ecetnél, itt is óvatosságra intünk mindenkit, mert a mosógép tisztítása citromsavval hasonló problémákat okozhat. Hiszen ennek az anyagnak a maró hatása szintén kárt tehet a mosógép alkatrészeiben. Ha már megjelent a penész vagy azt tapasztaljuk, hogy büdös a mosógép, akkor mindenképpen lépni kell, és gyorsan. Ugyanis a baktériumok és a megtelepedett penészgombák az egészségre káros hatással lesznek.

Mosógép tisztítása házilag professzionális szerekkel

A házi módszerek nem minden esetben alkalmazhatók. Például a mosógép fertőtlenítése és vízkőtelenítése a munkahelyeken, vendéglátásban, szállodaiparban, egészségügyben vagy mosodákban sem megoldható egyszerűen csak ecettel. A problémák viszont ugyanúgy jelentkezni fognak a megelőzés hiánya esetén. Azonban a professzionális mosószerek és öblítő használata már önmagában megelőző hatású lehet. Így a mosás után már nem lesz szükség egyéb karbantartó mosásra. Webshopunkból rendelhetők professzionális Kiehl mosóporok, illetve folyékony mosószerek, és ezek között van olyan is, ami akár fertőtlenítő hatással is bír. A Kiehl mosóporok vízlágyító tartalma gátolja a vízkő megjelenését és és a fertőtlenítő hatású változat pedig szembeszáll a penész kialakulásával. 

 

A penész ellen azonban nem csak a mosóporral védekezhetünk. Fontos az is, hogy a mosás után hagyjuk nyitva, kiszáradni a mosógépet miután kipakoltunk belőle. A mosógép gumi rendszeres tisztítása is elhagyhatatlan lépés, ha nem szeretnénk később a penész problémával szembesülni. Ezt egyszerűen megtehetjük egy törlőrongy segítségével, amit bedugunk a dob és a gumigyűrű közé, majd körbe töröljük vele teljesen a dobot. Így a nehezen hozzáférhető résből is eltávolítható a kosz.

A professzionális Kiehl tisztítószerek alkalmazását a háztartásokban is javasoljuk. Próbálja ki őket és vesse össze a végeredményt a korábban kipróbált házi praktikákkal! Reméljük, hogy ezekkel a módszerekkel sikerül újra tisztává varázsolni a mosógépét! Amennyiben kérdése merült fel a termékeinkkel kapcsolatban, keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!

További hasznos, takarítási tanácsokért olvasson tovább blogunkon: