Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A hűtőszekrény jegesedés még akkor is előfordulhat, ha no frost típusú hűtőnk van. Azt gondolhatnánk, hogy a no frost hűtőket sosem kell leolvasztani, de sajnos vannak olyan esetek, amikor erre mégis szükség van. Ebben a cikkben sok praktikus tudnivalót gyűjtöttünk össze, amivel meggyorsítható a hűtőszekrény tisztítása, megelőzhető a kellemetlen jegesedés is és azt is eláruljuk, hogy milyen konyhai tisztítószerek közül érdemes választani ehhez a feladathoz. Ezen felül választ adunk a gyakori háztartási kérdésekre is, mint: Miért áll a víz a hűtőben vagy miért folyik és pattog a hűtő?

Hűtő lefolyó tisztítás

A hűtőszekrényben található polcok, műanyag hűtő rendszerező elemek általában mindenhol szép tiszták, és a hűtő külső inox felülete is gyönyörűen tiszta, mint egy tükör, amiben még akár láthatjuk is magunkat. Ez igaz a ipari hűtőkre és a háztartásokban használt, hétköznapi, konyhai hűtőszekrényekre is, hiszen a konyha takarítás során erre mindenki sort kerít. Azonban vannak olyan részei ennek a konyhai nagygépnek, ami gyakran kimarad a takarításból vagy a tisztításuk nem megfelelő. Az egyik és talán a legfontosabb a hűtő lefolyó nyílása a vízelvezető tálca. Sokan nincsenek is igazán tisztában ezek létezésével, amíg a hűtő rendesen működik. Viszont, ha nem figyelünk rá oda, hogy a lefolyórész szép tiszta legyen és ne duguljon el, akkor az a hűtőnk meghibásodásához vezethet. Hűtő tisztítás

Miért áll a víz a hűtőben?

Ha már áll a víz a hűtőben vagy netán már folyik is és a hűtőszekrény előtt egy tócsát találtunk, akkor szinte biztos, hogy eldugult a hűtő lefolyója. Az apró lefolyó nyílást a hűtőnk belső részén, a hátsó falon találjuk. A vásárláskor általában tartozékként adni szoktak a géphez egy műanyag tisztító pálcikát, amivel ki lehet pucolni a lefolyónak a nyílását, ha például valamilyen zöldség levél vagy más ételmorzsa eltömíti. Mielőtt ennek nekiállna, először ellenőrizze az előtte lévő vízgyűjtő tartályt. Ha áll benne a víz, akkor azt egy tiszta és karcmentes mosogatószivacs segítségével itassa ki. Mivel eltömődött a lefolyó, az itt összegyűlt víz nem tud távozni és lefolyik a hűtőszekrény aljába. Ha a kapott pácikával nem tudja már a dugulást elhárítani teljesen, akkor sajnos szerelőt kell hívni. Ezt onnan fogja tudni, ha a tisztítás után 2-3 nap múlva ellenőrzi a vízgyűjtő részt, és az ismét tele van vízzel. Miért áll a víz a hűtőben

Miért izzad a hűtő? 

A másik ide kapcsolódó és szintén nagyon gyakori kérdés, hogy a hűtőgép hátsó falán miért jelennek meg vízcseppek, azaz miért izzad a hűtő? Nos a fentiek alapján ki is lehet találni, hogy a hűtők hátsó falán csapódik le a hűtőben keringő pára. A berakott élelmiszerek is természetesen párolognak a hűtőben ez a tárolás során természetes jelenség. Gondoljunk csak egy langyos vagy szobahőmérsékletű levesre, ami a hideg hatására biztosan párologni fog és a párából valamennyi biztosan át fog jutni a hűtőtérbe a fedő apró nyílásán át is. A hűtőgép hátsó fala hidegebb és speciális anyagból készül, ezért ott csapódik le a pára, majd lefolyik ezen a hátsó falon a vízgyűjtő tálcába és optimális esetben távozik a lefolyó nyíláson keresztül. A hűtő hátsó falát nem szükséges mindig törölgetni és nem is célszerű, csak akkor, amikor a hűtőt tisztítjuk és még akkor sem mindegy, hogy mivel! Ezen a részen ne használjon savas tisztítószereket, dörzsi szivacsot vagy súrolót és a házi praktikákat sem ajánljuk hozzá.

Családi háztartásban egy egyszerű, kézkímélő mosogatószer viszont tökéletesen meg fog felelni a célnak egy puha szivacscsal. Ugyanezekkel a hűtő többi részét: a polcokat, rendszerező elemeket is szépen ki tudja tisztítani. Ipari hűtőknél viszont érdemes professzionális Kiehl tisztítószerek közül a Frigosan hűtő és mélyhűtő tisztítószer mellett dönteni, ami -25C° -ig gond nélkül használható.

Miért jegesedik a nofrost hűtő?

Több oka is lehet és általában az okok együttesen is fennállnak, amikor egy no frost gép elkezd jegesedni. Az egyik ok a fent említett lefolyórész dugulása. Ilyenkor megáll a víz a hűtő alján és meg is fagyhat, ha túl sokszor nyitogatjuk az ajtót és túl sok meleg levegő áramlik be a hűtőbe. Nyáron elég lehet hozzá az aktuális hőmérséklet, de ha a hűtőnk a tűzhely vagy a sütő mellett található, akkor azok közelsége miatt is több meleg levegő juthat a hűtőtérbe. Ezért érdemes a két konyhai nagygépet egymástól távolabb elhelyezni a konyhákban. A másik jellemző ok, ha valaki rendszeresen meleg vagy forró ételt helyez a hűtőbe. Ilyenkor a baktériumok és a szalmonella is gyorsabban szaporodik, így emiatt sem javasolt meleg ételt a hűtőbe rakni, de emellett a párolgás is nagyobb mértékű lesz, ami szintén elvezet a nem kívánt jegesedéshez. Ha jegesedést tapasztal, akkor semmiképpen ne várja meg míg eljön a nagytakarítás, hanem azonnal végezze el a hűtőszekrény teljes tisztítását.

Miért pattog és sípol a hűtő?

A hűtőgép pattogása, zümmögése vagy sípolása normális dolognak számít mindaddig, amíg a megszokott zajszintet nem lépi túl. A pattogást egyébként az automata nofrost rendszer miatt halljuk. Vagyis ha naponta körülbelül tízszer pattan egyet, és amikor beindul a hűtés különböző zörejeket hallunk, akkor az rendben van. Viszont, ha szokásostól többször hallunk zajokat és új zörejeket, akkor érdemes megnézetni egy szerelővel, hogy kiderítsük, valójában miért is sípol a hűtő.

Hogy pakoljunk a hűtőbe?

Van pár alapszabály arra, hogy mit hova tegyünk a hűtőben és ezeket érdemes betartani élelmiszer higiéniai szempontból és azért is, hogy a később elkészített ételek élvezeti és tápértéke is a lehető legnagyobb maradjon. A tippeket otthon vegyük át az üzemi nagykonyháktól, ahol ezek betartását szigorúan megkövetelik a különböző szabványok és ellenőrző hivatalok is. Betartásuk azonban egyszerű, csak egy kis odafigyelést igényel. Ahogy a raktározásnál, úgy hűtőben is megvan mindennek a helye, nem pakolunk csak úgy össze vissza, ahová éppen befér és sikerül éppen besúvasztani.  A zöldségek részére a hűtők alsó részében egy külön fiók áll rendelkezésre, pakoljuk hát ide őket. Esetenként még földesek lehetnek, így semmiképpen ne érintkezzenek a többi élelmiszerrel. A felette lévő polcon van a leghidegebb hely a hűtőben, így ide célszerű rakni a friss hús és hentesárut. Majd a következő polcra a tojást és a tejet. Igen, a tojást nem célszerű a hűtő ajtajában tárolni, mert az a legkevésbé hűtött része a hűtőnek. Ezt kevesen tudják és a hűtőkben gyárilag kialakított tojástartói is az ajtóban kapnak helyet általában, ami szintén megtévesztő. A következő polcra kerülhetnek a felvágottak, vaj stb. A legfelső polcokra pedig rakjuk az elkészített ételeket, amit rövidtávon tervezünk elfogyasztani.

A hűtő takarítása is egyszerűbb, ha nem pakoljuk csordultig!

Fontos, hogy a hűtőt sose pakoljuk meg túlságosan, Ha csordultig rámoljuk, akkor nem lesz áttekinthető, biztosan át fogjuk hágni a fent leírt szabályokat és a hűtés sem lesz optimális. Használjon inkább élelmiszer rendszerező kosarakat, hogy minden termék gyorsan és könnyen megtalálható legyen. A hűtő teljesítményének monitorozása pedig javasolt beszerezni egy hűtő hőmérőt. Ennek a használata is kötelező az ipari hűtőszekrényeknél, ami ha belegondolunk teljesen jogos. Nem elég beállítanunk a hűtőt, hogy hány fokon hűtsön, tudnunk kell ellenőrizni is. A sok nyitogatás, langyos ételek behelyezése gyorsan megváltoztathatják a belső hőmérsékletet, és ha ez rendszeresen fennáll, akkor érdemes változtatni a szokásainkon saját magunk és minden érintett egészségügyi biztonsága miatt is.

További hasznos tanácsokat konyha takarítás témában olvashat blogunkon: