Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A rozsda igen változatos helyeken képes megjelenni, és a rozsdás felületek megtisztítása nem könnyű feladat, sőt igen bosszantó tud lenni. Mielőtt nekiállnánk a tisztításnak, vizsgáljuk meg, hogy pontosan mivel is állunk szemben! Hol találkoztunk a problémával? Például otthon a fürdőben, a munkahelyi mosdóban, vizesblokkokban, kültéren, esetleg a feladat rozsdafolt eltávolítása fehér ruhából? Ez azért fontos, mert a tisztítási, takarítási feladat is különböző lesz. Teljesen más egy rozsdás króm tisztítása és mást igényel a felületi rozsda eltávolítása a mosdókagylóról. Ha ezeket a módszereket megismeri, akkor már nem lesz lehetetlen a rozsdafoltot eltávolítani sem!

Hogyan lehet a rozsdát eltávolítani a szaniterekről?

A mosdókban, konyhákban gyakran okoz problémát a rozsda megjelenése, hiszen ezekben a helyiségekben elkerülhetetlen a fém felületek és a víz találkozása. Minél nagyobb forgalmú a mosdó, illetve fokozott használatnak van kitéve a konyha, a rozsda annál hamarabb megjelenhet a vízkő mellett. Miután a rozsdás felület kialakult, a vizes lecsöppenések további helyeken fognak rozsdafoltokat képezni, és ez a már vízköves felületeken visszataszító barnás elszíneződésként fog megjelenni. Például elég gyakori a fém csaptelepek rozsdásodása, ez általában a mosdókagylón, a WC csészén, a zuhanykabinban, esetleg otthon a kádban okoz rozsdafoltokat. Emiatt a vízkőoldás és a rozsdafoltok eltüntetése mint feladat, gyakran kéz a kézben jár.

Otthon kipróbálhatunk egyszerű házi praktikákat is mint az ecet, a citromlé, ami néhány esetben jól tud működni, ha a folt kisebb. Azonban, ha rozsdásodás már komolyabb foltokat okozott, akkor ezekkel a módszerekkel nem fogunk tudni mit kezdeni vele, illetve teljesen felszámolni valószínűleg nem fogjuk tudni. Ehhez már komolyabb rozsda eltávolító szerekre lesz szükségünk. Olyan tisztítószerek jöhetnek szóba, ami az adott felületre, anyagra alkalmas. Ilyenek például a mosdókban használható savas szaniter tisztítók, mint a Kiehl Powerfix-gel és a Santex-plus. Ezek a foszforsavas vegyszerek rendelhető 1 literes és 10 literes, kannás kiszerelésben is. A Powerfix-gel egy sűrű, gél állagú tisztítószer, ez a felületekre rátapadva eltávolítja a legmakacsabb lerakódásokat is, így még a rozsdát is. Használhatók minden savra Nem érzékeny és vízálló felületen, akár kerámia csempén is. Használat közben a savra érzékeny felületeket, így akár a nemesacél felületeket is javasolt védeni az esetleges károsodástól!

Konyhákban és egyéb élelmiszeripari feldolgozó munkaterületeken pedig a Kiehl Vinoxin alkalmazása javasolt a rozsdafoltokkal szemben is. Ez a tisztítószer is csak saválló felületeken használható a biztonsági előírások betartása mellett!

Rozsdafoltok kiszedése fehér ruhákból

Műhelyekben, szerelő és gyártó csarnokokban dolgozók munkaruhái hamar áldozatul esehetnek a rozsdafoltoknak az olajfoltok mellett. De elég egy fém tárgyat a zsebünkben felejteni és a mosás után máris csúnya rozsdafoltok éktelenkedhetnek egy fehér köpenyen is. Ekkor kell, illetve ajánlott segítségül hívni a Kiehl Arenas-exet 3 rozsdafolt eltávolító sprayt! A színes és fehér textilek ezzel egyszerűen előkezelhetők még a gépi mosás előtt. 

Az előkezelés egyszerű. Csak a foltokra kell permetezni a higítatlan Kiehl Arenas-exet 3-at, majd hagyni hatni kb. 5-10 percig. Ezután az így előkészített foltos textília a megszokott módon mosógéppel kimosható. Ha a foltok nagyon makacsnak bizonyulnak, akkor érdemes az előzőleg bepermetezett textíliákat 40C°-os vízben áztatni fél órán át. Fontos szabály, hogy semmiképpen ne hagyjuk a bepermetezett foltot megszáradni! Áztassuk vagy indítsuk el a gépi mosást a hatóidő letelte után! Ezt mindenképpen tartsuk be a kívánt hatás érdekében!

Rozsda eltávolítása fémről, vasról

Ha közvetlenül a vasról, fém tárgyakról kell eltávolítanunk a rozsdát, az igazából nem takarítási, hanem inkább felületkezelési feladat. Itt persze megint különbséget kell tenni, hogy a rozsdát kerítésről, krómozott felületről vagy egyéb kisebb méretű tárgyakról, szerszámokról szeretnénk eltüntetni. A rozsdátlanítás kezdődhet csiszolással, drótkefézéssel, ha nagy és erősen korrodált felületről van szó. Úgynevezett rozsdamaró is bevethető ilyen esetekben. A rozsdamaró is foszforsav alapú és zsírtalanításra is alkalmas, de ezt csak újrafestés, alapozás előtt érdemes használni a megfelelő felületeken.

Otthon a kisebb tárgyak, mint fémpénzek, régi csavarok, kisméretű fém tárgyak esetében működhet a rozsdátlanítás szódabikarbónával is.

Mi a rozsda?

A rozsda egy természetes folyamat, amely vasfémek és azok ötvözeteinek felületi rétegét érinti, általában a korrózió vagy az oxidáció következményeként. Ez azt jelenti, hogy amikor a vas kölcsönhatásba lép az oxigénnel vagy más oxidáló anyagokkal, egy vörösesbarna vagy narancssárga színű vastartalmú vegyület képződik. Ez az oxidáció hatására képződik, amikor a vas felülete érintkezik a levegő oxigénjével vagy más oxidáló anyagokkal. A rozsda megjelenése általában nem túl kívánatos, mivel ez a folyamat károsítja a vasfémeket, korróziót és mechanikai gyengülést okozva az érintett felületeken. A korrózió és az oxidáció jelenségének megakadályozása vagy csökkentése érdekében gyakran használnak bevonatokat, olajokat vagy más anyagokat, amelyek védik a felületet az oxidációtól és a korróziótól. 

Ne hagyja kialakulni a rozsdát, vagy mihamarabb szüntesse meg a rozsdás felületet, akkor megelőzheti, hogy egyéb helyeken jelenjenek meg a vizes rozsdafoltok.

Reméljük, hogy sikerült hasznos tanácsokat adnunk cikkünkben a rozsdafoltok felszámolásához! Amennyiben kérdése merült fel az ajánlott folttisztító termékek kapcsán, esetleg segítségre lenne szüksége a rendelése összeállítása, leadása kapcsán, akkor keressen minket elérhetőségeinken!

További tisztítással, takarítással kapcsolatos hasznos tanácsokat olvashat blogunkon: