Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A háztartási szalmiákszesz azaz az ammónium-hidroxid egy színtelen, de szúrós szagú oldat. Az ammónia vizes oldata, amit ammóniás víznek is neveznek köznapi néven. A szalmiákszesz felhasználása igen sokrétű, régen minden háztartásban megtalálható volt és használták darázs, büdös poloska, szú ellen is vagy például ruhafoltok eltüntetése céljából is gyakran elővették. Tavasztól még inkább aktuális ez a téma, hiszen a jó idő érkeztével a darazsak és a kerti poloskák is hamar megjelennek a ház körül, de sok gondot okoznak a vendéglátás területén is. Cikkünkben körbejárjuk, hogy ma mire érdemes még használni az ammóniás oldatot és milyen alternatív megoldásokhoz nyúlhatunk a háztartási szalmiákszesz helyett.

Mi a szalmiákszesz?

Ahogy fent is írtuk az ammónium-hidroxid vagy ammóniás víz, a vízben oldott ammóniát jelöli. E527 -ként is jelölik például háztartási tisztítószerek, élelmiszerek összetevőinek leírásában mint savanyító adalék. A háztartási szalmiákszesz 5%-os töménységű, színtelen oldat, de még így is érezhető az ammónia szúrós szaga a használata során. Ezért maszk viselése javasolt, amikor használjuk, és lehetőleg nyitott ablaknál vagy szabad téren alkalmazzuk.

Védekezés a darazsak, poloska ellen házilag

Amikor felmerül a kérdés, hogy – Mit tegyek a darazsak ellen a kertben? – vagy a ház, panzió körül, akkor sokan elsőre az ecetre gondolnak, azonban a házi praktikák között. Ahogy az ecet szúrós szaga elűzi ezeket a rovarokat, úgy a háztartási szalmiákszesz szúrós szagát még kevésbé kedvelik. Csak egy törlőrongy kell szalmiákszeszes oldatba mártva, és elég áttörölni vele otthon például a postaláda külső, illetve belső felületét, az ablak párkányokat az ablaktisztítás után az ablakkereteket és minden olyan egyéb felületet ahová szívesen beköltöznek fészket építeni a darazsak. Szállodák, panziók teraszán pedig a székek, asztalok, illetve a medence melletti napozóágyak környékére is érdemes gondolni. A redőnyök és a redőnytartó dobozok, de az árnyékolók, napvitorlák és a tartószerkezeteik is ilyenek lehetnek. 

A darazsak minden apró lyukat, rést felfedeznek, ezért érdemes tavasszal körbejárni a házat, kerti pavilont, medencét és áttörölgetni a számukra vonzó felületeket. Vendégtérben azonban véleményes lehet a használata, így panziók, szállodák esetén érdemes lehet más megoldást választani és inkább szakemberre bízni a feladatot. 

A szalmiákszesz használható fára, króm, réz, zománc, üveg, műanyag felületekre, csempére, de még szövetekre is. A takarítási rutin részévé lehet tenni ezt a lépést megelőzésként, és akkor talán nem vagy kevesebbszer fog felmerülni a probléma később, hogy mit tegyünk, hogyan védekezzünk a darazsak, kerti poloska és más repülő rovarok ellen.

Ha darázsfészket talált, akkor a szalmiák vagy az ecet már kevés lesz a darazsak ellen. Ilyen esetben javasolt profi darázsirtó szakembert hívni, elkerülendő a fájdalmas csípéseket, baleseteket.

Szalmiákszesz használata a háztartásban

Az ammónium-hidroxid zsíroldó hatása miatt remekül használható foltok eltávolítására is. Igaz manapság már modernebb megoldást is találunk a foltok kiszedésére a ruhákból, szövetekből. Például a Kiehl Arenas perla mósószer optimális folteltávolítással tisztít. Szalmiákszesszel hagyományosan a szállodai foltok kiszedése körülményesebb. Egy liter vízhez egy decilitert kell a szalmiákszeszből keverni és egy szivacs vagy törlőkendő segítségével kell áttörölni a foltokat. Hasznos segítség lehet sárga izzadságfolt vagy vérfolt eltávolítása esetén ruhából, de alkalmazzák ezen felül szőnyeg- és kárpittisztítás esetén is, hasonlóan a higított oldatos dörzsöléssel. Bár az ammónium-hidroxid megtalálható bizonyos háztartási tisztítószerekben, azért azt fontos tudni a szalmiákszesz vásárlás előtt, hogy jobb óvatosnak lenni a használatával. Például nem szabad együtt használni más savas tisztítószerekkel, mert mérgező gázok szabadulhatnak fel.

Háziállatok által vagy más módon erősen igénybevett szőnyegek tisztítására érdemes kipróbálni a Kiehl Carpasol kárpit- és szőnyegtisztító hatékonyságát vagy a Carp-deta folttisztítót, ami szórófejes flakonban is kapható.

Hol lehet szalmiákszeszt venni?

A szalmiákszesz beszerzése céljából a háztartási boltokat érdemes felkeresni, de emellett javasoljuk, hogy érdemes az adott feladatra korszerűbb megoldást kínáló termékek beszerzését is mérlegelni, amivel időt takaríthat meg és hatékonyabban elvégezhető az adott tisztítási, takarítási feladat.

Webáruházunkban ugyan szalmiákszeszt nem talál, de a különböző folttisztítók, mosószerek és szőnyeg- és kárpitisztító termékek széles választékát kínáljuk. Kérdés esetén forduljon hozzánk bizalommal! Igény szerint szívesen segítünk rendelésének összeállításában is.

Olvasson több hasznos takarítási tanácsot blogunkon: