Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Milyen jó is lenne, ha a takarítás után hosszú időn át nem kellene aggódni a portalanítás miatt… Sokan vagyunk úgy, hogy mire végzünk a portalanítással, gyakorlatilag újra kezdhetjük a takarítást. Kis túlzással takarítói szuperképességre van ahhoz szükség, hogy egy lakás valóban mindig pormentes legyen. Vagy ha pormentes nem is, de legalább pár napig ne jelenjen meg újra a por a bútorokon. Legalábbis eddig így volt. Manapság viszont terjed egy újfajta módszer, egészen pontosan egy összetevő, egy anyag, ami valamelyest helyettesíti a takarítói szuperképességet. Ráadásul egyszerűen használható a takarításhoz és olcsó is. A glicerinről van szó, ami tulajdonképpen taszítja a port. Vagyis ha ezzel töröljük át a felületet, egy darabig biztosan kevésbé lesz poros. Legyen szó mondjuk tükörről, natúr fáról, lakkozott anyagról.

Mire jó a glicerin?

A glicerin egyébként nem egy új találmány. A múzeumokban, a szállodákban már régóta használják. A háztartásokban viszont eddig nem nagyon terjedt el. Pedig adja magát a dolog. Főleg, hogy a kedvező ár, az egyszerű használhatóság mellett még szagtalan is. És nem képez semmilyen látható réteget. Olyan, mintha nem is lenne ott a felületen. Ennek ellenére nagyon is hatékony portaszító védőréteg.

A glicerin amúgy egy sűrű anyag, amit a megtisztított felületre mikroszálas törlőkendővel tudunk felvinni. Elég néhány csepp, aztán jól dolgozzunk el a felületen a glicerint. A módszerrel olyan ragyogóvá válik a bútor, mint újkorában. Vagy még szebb. És ez több mint pillanatnyi szépség. Az említett portaszító tulajdonsága miatt a ragyogás hosszú időn át megmarad.

Védekezzünk a por ellen otthon is!

Ráadásul a glicerin parkettán és laminált padlón is használható. Ha felmosó vízbe teszünk pár cseppet és ezzel töröljük át a parkettát, az eredmény ugyanúgy látható lesz. Sőt, a glicerin a portaszító tulajdonságán túl, nem csak csillogást ad a bútoroknak, a különböző felületeknek. Akár még a foltok eltüntetésében is segíthet. Igaz, ehhez ez kicsit erőteljesebb beavatkozásra van szükség, de nem lehetetlen küldetés. Szinte a lakás minden pontján jól jön majd ez a praktika!

És, hogy hol szerezhető be a glicerin takarításhoz? Leginkább gyógyszertárakban, drogériákban vagy webshopokban. Általában két deciliteres kiszerelésben kapható, nagyjából párszáz forintos áron. Szóval szerintünk kis beruházás ahhoz képest, amilyen eredményt ígér a lakás tisztán tartásában. Persze a felületek alapos tisztítása így sem spórolható meg. Vagyis a glicerines felületkezelés előtt azért tanácsos tisztítószeres takarítást végezni. Direkt az adott felületre ajánlott takarítószerrel.

Portörlés és bútorápolás glicerinnel

A glicerint általában bútorok ápolására és hidratálására használják. Használata különösen ajánlott, ha a bútorok száraznak, repedezettnek vagy fakónak tűnnek. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a glicerint főként fafelületekre javasolt használni, és más anyagokon nem mindig eredményezheti ugyanazt a hatást. 

Íme néhány dolog, amire szerintünk érdemes figyelni:

  1. Fa bútorok: A glicerint leginkább fa bútorokra lehet alkalmazni. Használata előtt győződjön meg arról, hogy a bútorok felülete tiszta és pormentes legyen. A glicerint egy puha ronggyal vigye fel a fafelületre, és finoman masszírozza be. Hagyja megszáradni, majd polírozza ki egy másik tiszta ronggyal.
  2. Szintetikus anyagok: A glicerint általában nem ajánlják szintetikus anyagokra, mint például műbőr vagy vinil. Ezeknek az anyagoknak speciális ápolószerekre lehet szükségük. 
  3. Bőr bútorok: A glicerint bizonyos típusú bőrök ápolására is használhatja. 
  4. Tesztelés: Mielőtt a glicerint bármilyen bútorfelületre alkalmazná, mindig végezzen egy kis tesztet egy félreeső területen. Ez segít meggyőződni arról, hogy nem okoz foltokat, változást vagy károsodást a bútorokon.

Fontos, hogy az ápolási utasításokat mindig a bútorok gyártójától vagy forgalmazójától származó információk alapján kövesse.

Mi a glicerin olaj tulajdonképpen?

Mi az a glicerin? Egy színtelen, szagtalan és viszkózus folyadék. Kémiai szempontból a glicerin egy trihidroxil-alkohol, amit a zsírok és olajok hidrolízisével nyernek. A glicerin gyakran előfordul a természetben, például a növényi és állati zsiradékokban. Az élelmiszer- és kozmetikai iparban széles körben használják, valamint az orvosi és gyógyszerészeti termékekben is megtalálható. A bútorápolás során a glicerin hidratáló tulajdonságait kihasználva segít megőrizni és helyreállítani a bútorok fafelületeinek nedvességtartalmát.

A gyógyszertári glicerin mire jó és mire a háztartási?

A háztartási glicerin és a gyógyszertári glicerin között néhány különbség van, amelyeket érdemes megemlíteni.

A gyógyszertári glicerin általában magasabb tisztasági szintű és szigorúbb előírásoknak kell megfeleljen, mint a háztartási glicerin. Ez azzal jár, hogy a gyógyszertári glicerin alacsonyabb szennyezőanyag-tartalommal rendelkezik és jobb minőségű. Ezért főként orvosi és gyógyszerészeti termékek előállításában, illetve kozmetikumokban, krémekben, fogkrémekben stb. történő alkalmazásra használják. A háztartási glicerin viszont általánosabb háztartási célokra, például szappan- vagy kozmetikum-készítésre, bútorápolásra vagy nedvesítőként történő felhasználásra szolgál. Szóval szerintünk, ha nem szappankészítés a célja, akkor elég a háztartási változat beszerzése a takarításhoz.

A gyógyszertári glicerin speciális jelöléssel rendelkezik, ami azt jelzi, hogy a gyógyszerészeti szabványoknak megfelelően gyártották és ellenőrizték. Háztartási glicerin esetén a jelölés általában egyszerűbb lehet.Az árat tekintve általában a gyógyszertári glicerin magasabb árkategóriába tartozik, mivel magasabb minőségi előírásoknak kell megfelelnie. A háztartási glicerin ára általában kedvezőbb lehet, mivel szélesebb körben elérhető és gazdaságosabb.

Fontos megjegyezni, hogy mind a háztartási glicerin, mind a gyógyszertári glicerin biztonságosan használható, de a felhasználási területtől és a minőségi követelményektől függően lehetnek különbségek. Ha specifikus felhasználási céllal rendelkezik, érdemes ellenőrizni a termék jelölését és használati utasítását.

Glicerin felhasználása otthon

Az allergiásoknak érdemes lehet a gyógyszertári glicerint választani a takarításhoz. A gyógyszertári glicerin általában tisztább és magasabb minőségű, ahogy a fentiekben is írtuk és kevesebb szennyezőanyagot tartalmazhat, ami fontos lehet az allergiás reakciók elkerülése szempontjából.

Az allergiás reakciók általában az allergén anyagokkal való érintkezésre jelentkeznek. Ha valaki érzékeny bizonyos vegyi anyagokra, a háztartási glicerinben található esetleges szennyezőanyagok vagy vegyi anyagok okozhatnak allergiás tüneteket. A gyógyszertári glicerin jobb minősége és tisztasága csökkentheti az allergiás reakciók kockázatát.

Azonban minden egyéni allergiás reakció eltérő lehet, és az egyéni érzékenység és tolerancia is változhat. Ha valaki allergiás reakcióra hajlamos, fontos megfelelő óvintézkedéseket tenni, például kesztyűt viselni a takarítás során, és szükség esetén konzultálni egy orvossal vagy allergológussal.

Minden esetben fontos az adott termék összetevőinek átolvasása, valamint a gyógyszertári glicerin használati utasításainak betartása.

A Kiehl termékei között érdemes körbe nézni. Számos terméke környezetkímélő. Például a portalanításhoz professzionális felületkezelő tisztítószer a Kiehl Presto szóróflakonos kiszerelésben. Így a felületre történő kijuttatás sem lehet probléma, mert a szórófej segít az egyenletes tisztítószer felhasználásban.
Ugyanakkor érdemes beszerezni hozzá a megfelelő törlőkendőt is. Ha ugyanis olyan eszközzel töröljük át a felületet, ami nem vonzza a port, gyakorlatilag hiába minden erőfeszítés. A por ugyanúgy vissza fog szállni.

Szóval ha a takarítói szuperképesség elsajátítása helyett valami egyszerűbb megoldást keres a lakás pormentesítésére, próbálja ki a glicerines felületkezelést. Ha a tisztítás szakszerű volt, a glicerin portaszító tulajdonságában sem fog csalódni. Tegyen egy próbát a következő takarítás alkalmával Ön is!

Blogunkon további hasznos takarítás témájú cikkek közül válogathat:

Amennyiben segítségre lenne szükséges a rendelése összeállításában vagy kérdése merült fel, hogy hogyan használható valamelyik tisztítószer, keressen minket bizalommal a Kapcsolat menüpontban, szívesen segítünk!