Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Nem csak Önnél nehéz ügy a WC takarítása. A WC-tisztítás házilag, de profi takarítóként is feladja a leckét másoknak is. Aki nem ismeri a trükköket, akár órákat is eltölthet a WC-takarítással eredménytelenül. És ezt a feladatot lássuk be, senki sem szereti. 

Persze a teljes sikertelenség ritka, de azért az se teszi boldoggá az embert, ha csak félig sikerül kitakarítani a WC-t. A kudarc egyébként általában akkor jellemző, ha régóta nem volt alaposan kitakarítva a WC. Ha hagyjuk, hogy lerakódjon a vízkő, sajnos megesik, hogy komolyabb beavatkozásra van szükség a WC-pucolás során. 

És akkor ezzel már el is árultuk a legfontosabbat. Nem szabad hagyni, hogy vízkövesedjen a WC-csésze. Ehhez pedig az kell, hogy rendszeresen és hatékony legyen a WC-takarítás. Ahol kemény a víz, azokon a helyeken még inkább érdemes figyelni a WC-kagyló tisztítás rendszerességére, így elkerülhető, hogy kellemetlen, pisiszagú legyen a WC…

WC-tisztítása házilag

Ha otthon a házi módszerek híve vagyunk, úgy a környezetbarát WC-tisztítás módszereit is kipróbálhatjuk: a vízkő okozta csúnya foltokat szódabikarbónával vagy borecettel eltüntethetjük. Illetve a kettő együtt is használható. Először öntsük a borecetet – nagyjából 2,5 decilitert – a WC-kagylóba. Ezzel súroljuk át a belső felületet, majd egy percig hagyjuk a szert dolgozni. Ezután jöhet a szódabikarbóna. Egy csészével öntsünk a vécébe, a keverékre pedig megint jöhet egy kis borecet. Így a két összetevő – az ecet és a szódabikrabóna – reakcióba lép és leoldja a vízkövet. Körülbelül tíz perc szükséges ehhez. Ha eltelt a kellő idő, kefével újra súroljuk át az egész vízköves felületet. 

A módszer sok esetben segítség lehet. Bár tudjuk, hogy van az a pont, amikor ez már kicsit körülményes… Főként, ha a WC-perem alatti tisztítás is ránk vár ezúttal.

WC takarítás

De mitől lesz még hatékonyabb a WC-tisztítás?

Jellemzően attól, ha megfelelő tisztítószereket használunk. Ha irodai mellékhelyiség higiéniáját szeretné magasabb szintre emelni, akkor egyszerűen nem megengedhető, hogy ne legyen makulátlanul tiszta a WC. Nem csak kínos a vendégek szemében egy vízköves WC, hanem higiéniai szempontból is kiemelten fontos. Természetesen, ha szükséges, akkor érdemes felhívni a kollégák figyelmét, hogy a WC helyes használata mindenki érdeke, de ezt házon belül, diszkréten tegyük és lehetőleg ne táblázzuk ki a mosdóban, mert ez ugyanúgy visszatetszést kelthet a vendégekben. Ha a különböző házi praktikákon túl, egyszerűbb megoldást keres, érdemes egyből olyan szerrel próbálkozni, amit direkt a WC-takarításra fejlesztettek ki. 

Mondjuk a Kiehl termékei segíthetnek. A gyorsan ható vízkőoldók pillanatok alatt leoldják a lerakódott vízkövet. Illetve a WC-csészében kialakult sárga foltokat is nagyon gyorsan eltüntetik. Sőt, a perem alatti szennyeződések eltávolításában is segítenek. Egyebek mellett a mésztartalmú lerakódásokat oldják. Ha nem kísérleteznénk, a savas vízkőoldók megkönnyíthetik a munkánkat. Persze a WC takarításakor nem csak a meszes lerakódásokra és a vízkőre kell gondolni. A WC-kagyló tisztítás után ugyanúgy szükséges a megsárgult WC-ülőke tisztítása is. Ami általában műanyag felület, így ehhez már nem szabad savas tisztítószert használni. Az általános baktériumölő tisztítószerek azonban kiválóak lehetnek. A Kiehl termékei között talál ideálisat, mint például a Desisan fertőtlenítőszer koncentrátum. 

Ne feledkezzünk meg továbbá a jó illatról se. Szerencsére bizonyos WC-tisztító szerek nem csak hatékony folteltávolítók, hanem illatosak is. Vagyis a kellemetlen szagokat is eltávolítják a WC-pucolás után. Köztük a vizeletszag semlegesítésben is segítenek. Hasonló a hatás akkor is, ha a házi módszert választva a szódabikarbónás keverékbe citromlevet öntünk.

A megelőzésen van a WC-takarítás esetben is a hangsúly!

Végül még egy tippünk van. Általában a WC-savazása után ezt mindenki könnyen megfogadja… Ha nem szeretné, hogy a vízkő idő előtt visszatérjen, próbálja ki a Bradochem WC-olaját.

Mire jó a WC olaj? Ez a WC-csészébe öntve egy olyan olajfilm réteget képez, ami meggátolja a vízkő képződést. A tisztítószer egy biológiailag lebomló készítmény, ami a rendszeres használat mellett tisztán tartja a WC-t, és nem mellesleg a friss illatról is gondoskodik, ezért nagyon kedvelt termék. Az olajos filmréteg azért fontos, mert nem tűnik azonnal a következő öblítéskor, hanem akár 20 öblítés után is kellemes illatot áraszt. Jól hangzik ugye? Nem beszélve arról, hogy nem kell belenyúlni a WC-csészébe vagy a piszoárba az alkalmazásához mint mondjuk az akasztós frissítők esetében. 

WC illatosítás - BradoClub WC olaj

Kíváncsi lenne rá, hogy milyen, WC-tisztításhoz alkalmas hatékony tisztítószereket kínálunk még? Ide kattintva megtekintheti és meg is rendelheti a WC-tisztító termékeket. A WC-tartály vízkőtelenítése is sokszor elfeledett feladat, ehhez az általános Vízkőoldó kategóriában nézzen szét. A WC-kagyló tisztítás, sósav WC-tisztítás esetén a savas tisztítósereket itt találja. 

WC tartály tisztítása házilag

A mosdó takarítása során a WC tartály sem maradhat ki, ha nem a falba épített modell van felszerelve. A WC tartály tisztításához nincs szükség különleges szaktudásra, csak néhány alapvető eszközre és némi időre. Az alábbiakban található néhány fontos lépés és tipp:

  • Ellenőrizze a vízszintet: ellenőrizze, hogy a WC tartályban lévő vízszint lecsökkent-e. A kevesebb víz könnyebbé teszi a tisztítást.
  • Zárja el a vizet: pontosabban a WC tartályhoz vezető vizet. Ez megakadályozza a víz véletlen kifolyását és biztonságosabbá teszi a munkát.
  • Ürítse ki a tartályt: húzza le a WC-t, hogy kiürüljön a tartály. Így könnyebben hozzáférhet a tartály belsejéhez. 
  • Használjon biztonságos tisztítószereket: például ecet és szódabikarbóna keveréke hatékony lehet, de ha megbízhatóbb megoldást szeretne, akkor válasszon a fentiekben ajánlott tisztítószerek közül. Vízkőoldó a WC tartályba önthető, de a megfelelő hígításban, hogy ne károsítsa a tartály alkatrészeit.

Célszerű legalább három havonta kitisztítani a tartályt, így megelőzhetők a vízkőlerakódások és kellemetlen szagok kialakulása. A tisztításhoz nem kell feltétlenül szakembert hívni, saját kezűleg is elvégezhető a feladat. Azonban, ha szivárgást észlel vagy a víznyomás rendellenesen csökken, akkor érdemes szakember segítségét kérni.  

Amennyiben további kérdése merült fel a WC-tisztító szerekkel kapcsolatban vagy segítségre lenne szükséges a rendelése összeállításában, keressen bizalommal minket a Kapcsolat menüpontban.

Szívesen segítünk tanácsadással, vagy a rendelése összeállításában is, hogy a legmegfelelőbb tisztítószereket válassza a megtisztítandó felületeket figyelembe véve.

Olvassa el kapcsolódó takarítás témájú cikkeinket is:

Az iskolai takarítás kihívásai