Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Azt talán mindannyian tudjuk, hogy a szellőztetésre a nap folyamán többször is időt kell szánni. Friss levegő nélkül ugyanis aligha érezhetjük komfortosan magunkat. Meg aztán nem is kifejezetten higiénikus. De vajon pontosan hogyan jó szellőztetni? Vannak-e szabályai a szellőztetésnek?

Valószínűleg a többség ebbe még nem gondolt bele. Hiszen alapvetően egyszerű dologról van szó: kinyitjuk az ablakot, a friss levegő pedig beáramlik.

Ami igaz is, csakhogy szellőztetni többféleképpen is lehet. Nem mindegy például, hogy reggel szellőztetünk vagy este és az se, hogy mennyi ideig hagyjuk nyitva az ablakot, van-e kereszthuzat vagy csak szimplán áramlik be a levegő. Sőt, az sem mindegy, hogy éppen milyen évszakban vagyunk. A helyes szellőztetés télen például máshogy alakul mint nyáron, amikor a külső hőmérséklet magas.

Ősszel és télen például jóval többször ajánlott szellőztetni, mint mondjuk a fűtési szezonon kívül.. Pedig általában a hidegebb napokon kevesebbszer szellőztetünk mint amikor jó idő van, tehát ilyenkor jobb tudatosabban hozzáállni ehhez a kérdéshez. A szellőztetésünk hatékonyabb lesz a téli szezonban, ha a konvektorokat és radiátorokat is megfelelően kitisztítottuk!

No, de miért is szükséges szellőztetni?

Ha rendszeresen szellőztetünk, nem csak több oxigén lesz a lakásban, hanem az allergénektől is megszabadulunk. Illetve a szén-dioxid és szén-monoxid okozta esetleges egészségkárosodás is elkerülhető. Plusz edződik az immunrendszer is. Ha télen is rendszeresen szellőztetünk, a nátha és az influenza vírusokkal szemben is ellenállóbb lesz a szervezetünk.

A szellőztetés mellett fontos a takarítás és a higiénia  a megfelelő takarítószerekkel, eszközökkel.

De a rendszeres szellőztetések nem csak ilyen módon támogatják az egészség megőrzését.

Ha kinyitjuk az ablakot, nem halmozódik fel a vízpára és a penészgombák sem szaporodnak el. Amikről ugyebár nem is kell elmondani, hogy mennyire ártalmasak az egészségre nézve. A penész könnyen okozhat asztmát, allergiát. De komolyabb légúti és tüdő panaszokat is kiválthat.

Oké, fontos rendszeresen szellőztetni… De meddig maradjon nyitva az ablak?

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet, azaz OKI javaslata szerint naponta legalább négyszer szellőztessünk. Ez azt jelenti, hogy a lakás valamelyik ablakát legalább sarkig ki kell tárni. Amennyiben így teszünk, hamar kiszellőzik a lakás. A párás levegő helyett friss, tiszta levegő áramlik be. Rendben, de mennyi legyen a szellőztetés időtartama? A fenti módszerrel szellőztetés ideje nem feltétlenül jelent hosszú elfoglaltságot, csupán 5-10 percet vesz igénybe. A rövid, de intenzív szellőztetéssel is elérjük a kívánt eredményt!

Helyes szellőztetés télen

Fontos és jó tudni, hogy a fűtési szezonban a por sokkal jobban száll a lakásban, mint nyáron. Ilyenkor ezért rendszeresebb takarításra van szükség, illetve a törölgetés, a porszívózás idejére is célszerű kitárni az ablakot. Nem véletlen, hogy a szállodai takarítás protokolljában pontos meghatározást kap, hogy mikor kell szellőztetni.

De ha már takarítás és helyes szellőztetés… Vegyük figyelembe, hogy egyes tisztítószerek olykor reakcióba lépnek egymással, a tisztítandó felülettel, aminek során gázok keletkeznek. Vagy ha gáz nem is, kellemetlen szag könnyen társulhat a művelethez. Ezek miatt pedig ugyancsak fontos alaposan szellőztetni.

Ipari és központi szellőztetés

Mi tegyünk akkor, ha nincs lehetőség ablaknyitással napi négyszer szellőztetni? Létezik más alternatíva is a levegő minőségének javítására? 

Igen, a levegő minőségének megóvása légtisztítókkal is lehetséges. A por, a füst és a pollenek kiszűrhetők a segítségükkel. Illetve, ha kellemes illatot szeretnénk, alkalmazható szagtalanító spray. Amire viszont nem alkalmasak ezek az eszközök, hogy a penészképződést meggátolják. A pára eltávolítására a hatékony szellőztetés a legjobb módszer. Ahogy a levegő frissítésére is. Vagyis, ha jó otthoni közérzetet, oxigéndús levegőt szeretnénk a lakásban, családi házban, sajnos a rendszeres szellőztetést nem spórolhatjuk meg.

A rendszeres ablaktisztítással és szalagfüggönyök tisztításával is sokat tehetünk a légtér frissen tartásáért! Ugyanez a helyzet a nagyobb alapterületű irodaházakban is. Igaz itt a légcserélőket központilag állítják be és a friss levegőt folyamatosan biztosítják az egyes helyiségekben. 

Központi szellőztetés szűrő csere

Központi szellőztetés szűrő csere

A központi szellőztetésű ingatlanokban a rendszerek tisztítása és a szűrők cseréje egy nagyon fontos feladat, hogy valóban friss és tiszta levegő jusson be a munkaterületekre. Ez munkahelyi egészségbiztonsági kérdés is. Ha MEBIR rendszer szerint üzemeltetett ingatlanban határozzuk meg a szellőztető rendszerek fertőtlenítő tisztítását és a szűrök cseréjét, akkor azt az Irányítási kézikönyv szabályai között is rögzíteni szükséges. 

Szellőztetés allergia esetén

Hogy miért kell szellőztetni, az allegia esetén sem lehet kérdés…A por allergia tünetei enyhítésére hatékony megoldás, ha a belső tér levegőjét tisztán tartjuk. Ha az allergén bekerül a levegőbe, akkor az elkerülhetetlenül belélegzésre kerül. A helyes szellőztetéssel azonban csökkenthető a belső térben lévő poratka allergének mennyisége, így az allergiás tünetek mérséklődhetnek, és jobban érezheti magát otthon. Az otthoni szellőztetés a legjobb módja annak, hogy a lakás friss, tiszta levegővel legyen ellátva, és az allergiás tüneteket a minimálisra csökkentse. Azonban másként érdemes végezni a szellőztetést, ha a különböző pollenek okoznak allergiás tüneteket. Így az ablakokat és ajtókat az allergiás időszakokban az időjárási viszonyoknak megfelelően nyissuk ki. A magas pollenkoncentráció esetén érdemes később nyitni az ablakokat, és korábban zárni be azokat, hogy minimalizáljuk a pollen bejutását a lakásba.

Az allergiások számára rendkívül fontos a lakás levegőjének tisztán tartása. Ebben segítenek például a HEPA szűrők, amelyek megakadályozzák az allergének bejutását a belső térbe. A légkondicionálókhoz, ventilátorokhoz és légkezelő rendszerekhez beszerezhető szűrők hatékonyan szűrik a levegőt, és a belső térben a lehető legtisztább levegőt biztosítják.

Ügyeljünk az ablaktisztításra

A pollenallergia esetén kiemelten kezelendő a rendszeres ablaktisztítás is, mivel a por és a pollen könnyen megtapadhat rajtuk. Az ablakok tisztítását célszerű időjárási viszonyoknak megfelelően végezni, így minimalizáljuk a pollen bejutását a lakásba. Érdemes olyan tisztítószereket használni, amelyek nem allergén jellegűek, és a lehető legkevesebb káros anyagot tartalmazzák. A takarítás természetesen nem csak az ablakpucolás esetében szükséges, hogy rendszeres és alapos legyen, hanem minden felület és helyiség tekintetében.

Ha hatékony, a nagytakarításhoz ideális tisztítószert, érdemes körbenéznie a webshopunkban. Tisztítószerek, takarító eszközök nagy választéka várja itt a higienia-online.hu webshop kínálatában. Rendeljen tisztítószert házhoz! Kattintson!

Olvassa el kapcsolódó takarítási cikkeinket is: 

Padlószőnyeg tisztítás a szállodákban és az irodaházakban