Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Társasház takarítás azaz a lépcsőház takarítás… Akár takarító cég végzi a közös területek tisztán tartását, akár a lakók váltják egymást hétről hétre, van miről beszélni. A téma olykor már kényesnek tekinthető, hiszen általában sok embert érint, így sok-sok vélemény, követelmény és igény is formálódik a közgyűlésen általában. Ezen felül a tulajdonostársak ritkán látják el a takarítási feladatokat azonos színvonalon, ha a klasszikus rotációs rendszerben maguk végzik a saját lakó szintjükön a takarítást, ami szintén konfliktus forrása lehet egymás között. 

Az eltérő véleményeket a társasházi lakóközösségen belül leggyakrabban a takarítási házirend hiánya miatt fogalmazzák meg, például: mennyire kell alaposnak lenni, szükséges-e környezetbarát tisztítószert használni, mennyire legyen vizes a felmosás, ki kell-e szellőztetni a hypo szagot, illetve a korlátok, kapcsolók letörölegetését milyen gyakran kell elvégezni.

No, meg a sorrend, illetve a munkafázisok is megosztják az embereket. Ne csak felmosásból álljon a takarítás. Előtte kerüljön sor alapos seprésre is. Van tehát kérdés bőven. Persze ezek nagy részét csak az adott lakóközösség tudja megvitatni a közgyűlés alkalmával. Ugyanakkor néhány dolog ténykérdés. Mégpedig az, hogy milyen tisztítószereket és eszközöket ajánlott használni az egyes munkafázisoknál. Szerencsére ezen a kérdésen hamar túl tud jutni egy tapasztalt közös képviselő és a megfelelő tisztítószereket, takarító eszközöket online megrendeli kiszállítással. Ez esetben jóval kedvezőbb áron tudja beszerezni a nagy kiszerlésű tisztítószereket a társasház, mintha a minden lakó külön – külön vásárolgatna.

Társasházi szabályok és a közös területek takarítása

Miért kell a társasház takarítás részleteit a társasházi szabályok közé beilleszteni? Kezdjük azzal, hogy egy meglehetősen forgalmas környezetről beszélünk, amikor a lépcsőház takarítás van terítéken. Az elmúlt évek járvány időszaka megtanított minket arra, hogy takarítást felelősséggel kell végezni. Minden lakás tulajdonos érdeke a tisztaság. Egy pontos házirend vagy takarítási rend  alapján végzett takarítással lehet biztosítani a tisztaság és higiénia színvonalát az épület közös területein vagyis a lépcsőházban, ahonnan a lakók így nem vagy kevésbé hordják be a lakásokba a szennyeződéseket.

Talán szigorúnak tűnik, de ha a házirend betartása a társasház minden lakójának kötelessége, akkor az több esély rá, hogy azt be is tartsák, mintha csak szóbeli ígéretek szerint takarít mindenki. A házirendben lévő pontokat lehet ellenőrizni és elbírálni, hogy mely lakók nem tesznek eleget a szabályoknak és szükség esetén dönteni egy külsős takarító vagy takarító cég bevonásáról.

Még a legkisebb társasházban is sokan, sokszor megfordulnak egyetlen nap alatt. Ráadásul nem papucsban. Illetve nem mindenki használja a lábtörlőt. Így kosz van bőven. Gyakran ráadásul olyan, ami a résekbe, a járólapok fugáiba képes elég jól beleülni. Szóval a lépcsőház már az a közeg, ahol jól jönnek az ipari tisztítószerek a magasabb színvonalú tisztaság érdekében. De a felmosás előtt azért a söprést se spóroljuk meg. Lehetőleg erősebb szálakból készült seprűt használjunk. Olyat, ami a résekből is képes kivarázsolni a koszt. Illetve ne hagyjuk ki a portalanítást se.

Ahogy a lakásban, úgy a lépcsőházban is lerakódik a por. A kapcsolókra, a korlátra, az ablakpárkányra… És persze ott vannak a pókhálók is. Szóval a fertőtlenítő felmosás előtt még erre is kerítsünk sort. Az utóbbihoz egyébként érdemes általános tisztítószert is használni. Így nem csak a port takarítjuk le, hanem az ujjlenyomatokat és a makacsabb koszt egyaránt. Valamint adunk egyfajta védelmet is a felületnek. Aztán ha kész söprés és a korlát, a lépcsőházi kapcsoló is ragyog, akkor jöhet a felmosás.

Mivel történjen a felmosás a lépcsőházban? Milyen szereket ajánlunk a társasház fertőtlenítésre?

Mi azt gondoljuk, nem feltétlenül kell hypoval fertőtleníteni a lépcsőház takarítás során. Amennyiben egy jó fertőtlenítő felmosó szert használunk, nem lesz arra szükség. Ahogy a kellemetlen szag kiszellőztetésére sem, ha nem hypot használunk. Ezek a tisztítószerek ugyanis általában illatosak. Plusz nem csak jól oldják a koszt és alaposan fertőtlenítenek, hanem egyfajta védelmet is adnak a felületnek. Felmosó szerből természetesen kapható eco változat is. Ha valakinek van igénye arra, hogy a takarítás környezetbarátabb legyen, talál ideális környezetkímélő tisztítószert. Ami pedig a márkát illeti: mi a Kiehl termékeit ajánljuk. Ezek ugyanis ipari környezetben, így a forgalmas lépcsőházakban is megállják a helyüket. Egy kétvödrös takarító kocsival pedig felgyorsíthatjuk a munkát. Ezt lehet tárolni akár a közös tárolóban is, ahol minden lakó vagy a takarító is hozzáfér.

Hogyan lesz hatékony a lépcsőház takarítás?

A feladatok elvégzéséhez szükségesek a megfelelő eszközök és tisztítószerek, de tudni is kell őket megfelelően alkalmazni. Aki lakott társasházban, nos ők biztosan találkoztak a jelenséggel, amikor a  rendszeres heti takarítást gyorsan letudni akaró szomszéd egyszerűen leöntötte a felsőbb emeletről a lépcsőt tisztítószeres vízzel, majd próbálta felitatni egy egyszerű moppal. A lépcsőházak felmosása mondanunk sem kell, hogy nem erről szól. A lépcsőkön alulról felfelé kell haladni a felmosással, úgy hogy mindig a lábunk alatti lépcsőfokot tisztítjuk meg. A felmosást pedig megelőzi a korlátok áttörölése, hogy a frissen felmosott lépcsőt ne járjuk össze. A takarító kocsit mindig hagyjuk a cél szinten. Vagyis először az első emeleten és onnan lesétálva kezdjük el a földszintről a lépcső felmosását felfelé haladva. A munka tehát összetett, amit teljes folyamatában sokszor kihívás átadni valamennyi lakónak, ezért is érdemes hivatásos takarítóban gondolkodni. Azok a lépcsőházak ahol saját kivitelezésben marad a takarítás, ott a tisztaság ritkán lesz teljes.

Végül ne feledkezzünk meg a lépcsőházi üvegfelületekről se. Természetesen az ablakok megtisztításához ideális tisztítószereket is talál nálunk. A felmosó szerekhez hasonlóan ipari felhasználásra valót is.

Miért kerülendő a lépcsőházban való tárolás?

Tárgyak tárolása a társasházak közös területein tilos, mivel ez a biztonságot veszélyeztetheti és akadályozhatja a közlekedést. A tárgyak elhelyezése a lépcsőházakban és az egyéb közös területeken jelenthet tűzveszélyt, és akadályozhatja a mentőutakat. Emellett a tárgyak rontják az épület esztétikai megjelenését is.

Az ilyen jellegű tevékenységeket szabályozzák a lakásszövetkezeti törvény és a társasházi szabályzat. Ezek előírják, hogy a közös területeket használatuknak megfelelően kell fenntartani, és tilos olyan tevékenységet végezni, amely akadályozza a közlekedést, vagy veszélyezteti a társasház lakóit és az épület biztonságát. De a lépcsőházi takarítást is akadályozza a közös területeken történő tárolás, ezért a társasház takarítás szabályai közé is érdemes felvenni ennek a tilalmát. 

Ha valaki megsérti ezeket a szabályokat, akkor a társasházi közösség jogosult intézkedéseket tenni, például felhívni a figyelmüket a szabályok betartására, és akár pénzbírságot is kiszabni az okozott károk miatt.

Ha Ön közös képviselő, vagy gondnok, esetleg takarítócéget vezet és köteles gondoskodni a megfelelő tisztítószerekről és egyéb eszközökről akkor jó helyen jár! Legyen szó korlát takarításról, kapcsolók letisztításáról, fertőtlenítő felmosásról, esetleg a lépcsőházi ablakok megtisztításáról, nálunk talál ideális eszközöket és tisztítószereket. A lépcsőházba való tisztítószerek rendelése esetén érdemes megfontolni a nagy kiszerelésű szerek beszerzését, mint sűrűn rendelni, mert így gazdaságosabb lesz. Rendelését személyesen, üzletünkben ( Budapest ) is átveheti nyitvatartási időben!

Nézzen körbe a webáruházban és rendeljen online vagy keressen minket elérhetőségeinken: Kapcsolat

Tegye a lehető legegyszerűbbé a beszerzést – és persze a hatékonnyá a takarítást!

Olvassa el további takarítás témájú cikkeinket is:

A német Kiehl tisztítószergyártóról további információkat olvashat a gyártó weboldalán: Kiehl Group