Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Vannak dolgok, amikben jobb előrelátónak lenni… A lefolyótisztítás és a lefolyó dugulás is ilyen. Egy darabig mellőzhetjük, de ha nem foglalkozunk vele, előbb-utóbb komoly problémával szembesülhetünk.

Egészen konkrétan a dugulással. Azzal a szituációval, amikor már nem folyik le a lefolyó vagyis a szennyvíz. Persze azért azt hozzá kell tenni, hogy a dugulásnak is vannak fázisai. Az például már árulkodó lehet, ha nehezen csordogál le a víz. Ilyenkor valamilyen akadék lehet a lefolyóban. És ez sajnos nem csak a konyhában fordulhat elő. A WC, a mosdó, a kád vagyis a fürdőszoba lefolyó tisztítása rendszeres feladatként kell hogy szerepeljen a takarítás során…

Ahol lefolyó van, ott dugulás is lehet…

Természetesen a probléma jelentkezésekor egyből ne essünk kétségbe! Sokszor ugyanis egy komolyabb házi lefolyó tisztítás is segít a problémán otthon. Mondjuk egy jó adag forró víz. Zúdítsuk nagy erővel a lefolyóba a vizet és várjunk. Ha nem olyan masszív a dugulás, segíthet a beavatkozás a forró vízzel.

Duguláselhárítás ecettel, szódabikarbónával

Ugyanakkor számos, a háztartásban megtalálható kellék is bevethető, ha a mosogató lefolyó tisztítása házilag a cél. Például a szódabikarbóna. Mondjuk némi ecettel elegyítve. Egy pohárral öntsünk mindkettőből a lefolyóba és várjunk. Egy éjszaka után már remélhetünk eredményt. De ezt ne csak egyszer tegyük meg! Ha már dugulást tapasztaltunk, néhány napig ismételjük meg. Elővigyázatosság esetén pedig majd hetente. Aztán ott a mosószóda is. A szer zsíroldó hatásának köszönhetően remek duguláselhárító is.

Olvassa el kapcsolódó cikkünket is: Zsíroldás felsőfokon a konyhában

Ha kipróbálná, öntsön két evőkanál szódát egy kis pohár meleg vízbe. Ezt a keveréket pedig öntse a lefolyóba. Itt is érdemes várni egy éjszakát, mielőtt leöblítünk. Mindkét szer rendkívül hatékony, a pezsgéssel gyakorlatilag minden felesleget leoldanak a lefolyó csövek faláról. Nem mellesleg szagtalanító hatással is rendelkeznek, és ez ugyancsak nem elhanyagolható tulajdonság. Ahogy a baktériumölő képesség. Ne felejtsük megemlíti továbbá a trisót. A boltban könnyen beszerezhető. Rendkívül hatásos – és ami kifejezetten fontos: környezetbarát szer. Manapság talán ezt sem ajánlott figyelmen kívül hagyni.

Komolyabb dugulás elhárítása

A lefolyótisztítás tehát otthon, ha még az elején megfogjuk a kérdést, akkor ezekkel a házi szerekkel mint egy kis ecet, szódabikarbóna és meleg víz segítségével megoldható. 

Azonban van, hogy nem ennyire egyszerű esettel állunk szemben, ami nagyon kellemetlenné válhat. Ilyen a WC dugulás. Ha felmerül a gyanú például, hogy a dugulás WC papírtól vagy más, a csatornarendszerben történt komolyabb elakadás miatt áll fenn, akkor mihamarabb hívjunk szakembert. Vannak tipikus jelek, amikor a profi duguláselhárítás nem várhat. Ha hangosabb “bugyogó” hangot hallunk a WC és csatorna rendszer felől vagy arra leszünk figyelmesek, hogy ok nélkül ingadozik a WC lefolyójában a vízszint. Ugyancsak aggodalomra adhat okot, ha lehúzáskor egyáltalán nem folyik le a víz még lassan sem, hanem felgyűlik egészen magasan a WC csészében és a vízszint szép lassan, de emelkedik.

WC dugulás ellen

A WC dugulását legtöbbször az okozza, hogy a lakók, vagy a WC-ket használók oda nem illő tárgyakat is lehúznak a WC-n. Tipikusan ilyen a pelenka, egészségügyi betét, cigaretta csikkek, de hogy extrémebb példákat is mondjunk, láttunk már konzerves dobozt, mobiltelefont, sőt zöldborsó bokor maradványokat is előbukkani, amikor a szippantós kocsi megkezdte a munkáját…

TORK – Toalettpapír kistekercs Prémium ExtraSoft wc papír

Kistekercses extrapuha toalettpapír TORK

 

Olvassa el kapcsolódó cikkünket is: A WC-tisztítás trükkjei

Mit tegyünk, ha bugyog a WC, a vízszint ingadozik és emelkedő tendenciát mutat? Ilyenkor tehát azzal tehetjük a legjobbat, ha minél hamarabb duguláselhárítót vagyis szippantós kocsit hívunk. Ha többlakásos társasházban történik az eset, akkor érdemes értesíteni a lakótársakat, hogy ne használják, vagyis ne engedjenek le a vizet a lefolyókon, amíg a központi duguláselhárítás meg nem történik. Így elkerülhető, hogy kiöntsön a WC vagy a kád, ami főként a földszinti lakásokban történhet meg először. Akivel ez egyszer megtörténik, az örökre megjegyzi, hogy ilyenkor mennyire fontos az időtényező… Sajnos mi ezt tapasztalatból is ismerjük. Kisebb dugulás esetére pedig érdemes gondoskodni róla, hogy WC lefolyó tisztító mindig legyen kéznél! 

Fürdőszobai lefolyó tisztítása házilag

A WC vagy a kád lefolyó tisztítás házilag kissé bonyolultabban megoldható mint a mosogató tisztítása vízzel. A WC dugulás elleni szer megelőzésként jó lehet, ha rendszeresen használjuk, azonban egy komolyabb elakadás már problémát fog okozni. A kád esetében pedig érdemes rendszeresíteni egy kampós végű drótot a kézi tisztításhoz, amivel az eldugult lefolyón gyorsan segíthetünk. Ezzel az egyszerű módszerrel viszonylag egyszerűen kiszedhetjük a dugulást okozó hajszálakat és a hozzátapadt szennyeződéseket. Ha ez segít, akkor nem kell vegyszereket bevetni. De többnyire ez nem elég, mivel a dugulás már sokszor a lefolyóban mélyebben van. Ilyenkor következhet itt is tisztítószeres duguláselhárító módszer.

Szóval a WC vagy a kád lefolyó tisztítás nem annyire egyszerűen megoldható mint a mosogató tisztítása vízzel. A WC dugulás elleni szer megelőzésként jó lehet, ha rendszeresen használjuk, azonban egy komolyabb elakadás már problémát fog okozni.

Lefolyótisztítás házilag profi tisztítószerekkel

Persze nem feltétlenül kell házi szerekkel próbálkozni a mosogatónál sem. Ha igazán biztosra szeretnénk menni, jobb a speciális duguláselhárító tisztítószerek között körbenézni. Főleg, ha masszívabb dugulásról van szó. Ezek a szerek sokszor még a reménytelen dugulást is képesek megszüntetni. A Kiehl termékei legalábbis ilyenek. Persze nem csak akkor érdemes ezeket a szereket beszerezni, ha már kialakult a probléma. Ha a megelőzés érdekében is biztosra mennénk és nem bíznánk magunkat a házi módszerekre, válasszunk speciális szereket. Ezek – bizonyos időközönként a lefolyóba öntve – nem hagyják elhatalmasodni a problémát. Segítségükkel így elkerülhetők a sok szempontból kellemetlen dugulások.

Akár jelentkezett már a probléma, akár a megelőzés van tervben, mi segítünk megfelelő tisztítószert találni. Nézzen körül a webáruházunkban! A Kiehl lefolyó tisztításra alkalmas termékeit itt a WC tisztítószerek között találja. Legyen szó konyhai dugulásról vagy mondjuk a fürdőszobában a kád lefolyó tisztítás a feladat.

Lefolyótisztítás házilag fürdőszoba, mosdó

Amennyiben segítségre lenne szüksége a termékválasztásban vagy a rendelése leadásánál, keressen kollégáinkat bizalommal ügyfélszolgálatunok! Szívesen segítünk!

Olvassa el további hasznos takarítási tanácsainkat: