Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A fürdő takarítás nem csupán a szaniterek, a járólap és a csempe megtisztításáról szól. A gondoskodást bizony a zuhanykabin is igényli. Sőt. Talán az igényli igazán. Hiszen mivel nap mint nap zuhanyzunk, a vízkő is több lehetőséget kap a megtelepedésre. És ez még csak a vízkő. Sajnos az is előfordul, hogy más is egyszerűen megtelepedik a zuhanykabinban. Például a penész. Mi tehetünk, hogy mindig szép és tiszta legyen a zuhanykabin? Cikkünkben elmondjuk hogyan szálljunk szembe eredményesen a vízkővel!

Zuhanykabin tisztítása – Mivel tüntessem el a vízkő foltokat?

Nem lehet kérdés, hogy szükség van a rendszeres és körültekintő zuhanykabin takarításra. Igen ám, csakhogy ez nem mindig olyan egyszerű művelet. Nem mindegy például, hogy üveg vagy plexiből készült a zuhanykabin anyaga, milyen forró vízben zuhanyzunk és az se, hogy a fürdés után tudunk-e energiát szánni egy pár perces villám takarításra.

 Ha ugyanis ez utóbbit megtesszük, kisebb eséllyel hatalmasodik el a vízkő probléma.

Legjobb, ha megelőzzük a komoly vízkő kialakulását!

A fürdés után egyébként csupán annyit kell tenni, hogy letöröljük a vízcseppeket, a szappan és sampon maradékokat. Akár egy száraz törölköző is ideális lehet, de higiénikusabb, ha törlőpapírt használunk erre a célra. De az elszántabbak használhatnak ablaklehúzót is. Persze ez után se maradhat el a szárazra törlés… Egyébként egy jó ablaklehúzó segítségével lehúzni a vízcseppeket a kabin oldaláról nem tart semeddig. Nagyon gyors és tiszta megoldás. Csak készítsük a közelbe a lehúzó, hogy kéznél legyen, így nem fogunk megfeledkezni róla. Sokkal gyorsabb mint hosszas időt tölteni a vízköves zuhanykabin tisztítása során. Tényleg érdemes ezt beépíteni a zuhanyzás rutinjába és máris tisztábbnak fog hatni nap mint nap a fürdőszoba.

Ha mégis megjelenik a vízkő

Kiváló házi tisztítószer lehet a 20 százalékos ecet és víz keverékéből készített folyadék, amivel a zuhanykabint is tisztíthatjuk. Ezt spricceljük a kabinra, majd töröljük le a felületről. Az enyhébb vízkőfoltok esetén ez sokat segíthet. Egyébként ha nem vagyunk oda az ecet szagáért, citromlevet is adhatunk a keverékünkhöz. Tehetünk egy próbát esetleg citromsavval vagy szódabikarbónával is.

Az ajtó tisztítása során, amennyiben nem csupán vízkő, hanem más szennyeződések is találhatók a zuhanykabinon – mondjuk szappanmaradék -, adhatunk a házi tisztítószerünkhöz egy kevés sampont is. Ez egy fokkal hatásosabban oldja a makacsabb szennyeződéseket a sima ecetes víznél. Egyebek mellett a penészt is. Ha itt-ott megjelent a penész, azt ecetes, samponos szivaccsal próbáljuk meg eltávolítani. Szóval az ecettel érdemes számolni, mert kiváló megoldó lehet otthon.

Kapcsolódó blog cikkünket is ajánljuk figyelmébe: Mit tegyünk a penész ellen

A zuhanykabin ecetes lemosását egyébként többször egymás után is megismételhetjük. Sőt, célszerű is többször megtenni. Így ugyanis garantált a siker. Egyébként az üvegek esetében általában elegendő egy alapszintű tisztítás. Ott ugyanis létrejön az úgynevezett lótusz hatás. Vagyis a víz lefolyik róla, így az vízköves se lesz. Tehát az üveg zuhanykabin tisztítása egyszerűbb feladat. Ellentétben a plexi vagy a műanyag kabinnal. Esetükben már alaposabb vízkőtelenítésre van szükség.

További blog cikkünket is ajánljuk figyelmébe: Durva vízkő eltávolítása

Milyen arányban készüljenek a fürdőszobai tisztítószerek házilag?

Íme néhány nekünk bevált kombináció a legjobb házi fürdőszobai tisztítószerek elkészítéséhez:

  1. Ecetes oldat: Keverjen össze egyenlő azaz 1:1 arányban vizet és fehér ecetet egy permetezőflakonban. Ez az elegy kitűnően eltávolítja a vízkövet és a szappanmaradékokat. Permetezze a felületekre, hagyja hatni néhány percig, majd törölje át egy törlőrongy vagy szivacs segítségével.
  2. Citromlé és szódabikarbóna: A citromlé természetes savtartalma szintén segít a vízkő és a foltok eltávolításában. Szórja be a felületeket szódabikarbónával, majd spriccelj rá frissen facsart citromlevet egy permetező flakonból. Ez a függőleges felületeken nem egyszerű művelet, de zuhanytálcán alul alkalmazható. Hagyja hatni pár percig, majd dörzsölje át egy szivaccsal vagy puha kefével, majd öblítsd le vízzel.
  3. Szódabikarbónás paszta: Keverjen össze szódabikarbónát kevés vízzel, hogy pasztaszerű állagú keveréket kapjon. Ez a paszta is kiválóan alkalmas a foltok és a vízkő eltávolítására. Vigyen fel egy réteget a szennyezett felületekre, hagyja hatni szokásosan pár percig, majd dörzsölje át egy kefével, és öblítse le vízzel.

Fontos megjegyezni, hogy mielőtt bármilyen házi készítésű tisztítószert használ, mindig próbálja ki egy kisebb, kevésbé látható felületen, hogy megbizonyosodj arról, hogy nem okoz kárt vagy foltot. Ügyeljen arra is, hogy jól szellőző helyiségben használja ezeket a házi tisztítószereket, és kerülje az egyéb vegyi anyagok keveredését, mivel bizonyos kombinációk káros gőzöket eredményezhetnek.

Persze a házi tisztítószereken felül léteznek más megoldások is. Ha nem szeretnénk bajlódni a házi keverékek elkészítésével, vásárolhatunk speciális fürdőszobai vízkőoldó tisztítószereket is. Amik egyébként nem csak a vízkövet oldják és nem csupán a zuhanykabinra használhatók… Ilyen tisztítószereket természetesen talán a webáruházunkban. Ahogy a zuhanykabin falának tisztán tartására alkalmas ablaktisztítót és ablaklehúzót is. Természetesen az erős tisztítószerek mellett választhatók környezetkímélő tisztítószerek is, melyek szintén leszámolnak minden szennyeződéssel és tökéletesen alkalmasak a műanyag és üveg zuhanykabin tisztítása során is. Ilyen Kiehl termék például a Sanikal-eco klórmentes tisztítószer.

Zuhanykabin lefolyó tisztítása

A lefolyó kitakarítása hetente egyszer ideális, mert például a hajmosások után felgyűlt hajszálakon könyebben megtelepednek a szennyeződések és könnyen helyi dugulást is okozhatnak. A heti fürdőszoba takarítás alkalmával emeljük ki a kabin lefolyójának részeit és alaposan tisztítsuk ki. A zuhanykabin lefolyó tisztítása kellemetlen feladat és kizárólag kézzel végezhető, de szükségszerű. Miután kitisztítottuk, alaposan öblítsük át vízzel és helyezzük vissza a részeket a helyére.

Nézzen körül nálunk! Irány a webáruház!

A Kiehl fürdőszobai tisztítószereket itt éri el. A Vileda kiváló ablaktisztítóit pedig itt. De ajánljuk figyelmébe a direkt vízkőoldásra való tisztítószereinket is. Ezek között természetesen fürdőszobai tisztítószereket is talál. Egyebek mellett olyat is, ami a zuhanykabin megtisztítására való.

Amennyiben segítségre van szükséges a rendelése összeállításában vagy a megfelelő termék kiválasztásában, keressen minket bizalommal a Kapcsolat menüpontban!

Kapcsolódó takarítási témájú cikkeink: