Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A magasfényű bútorokról a legtöbben azt tartják, hogy a tisztán tartásuk rendkívül nehéz dolog. Sokan vélekednek úgy, hogy amennyire szépek, legalább annyira kényesek. Ez azonban nem teljesen igaz. A magasfényű konyhabútor tisztítása nem kényesebb feladat, mint a hagyományos bútoroké.

A megfelelő tisztítószer és törlőkendő kiválasztására kell odafigyelni! Elmondjuk cikkünkben, hogy mi az az apróság, amire gondolni kell, mielőtt megkezdjük a takarításukat és hogyan tudjuk megóvni magunkat sok bosszúságtól.

Mi az a magasfényű konyhabútor?

A magasfényű konyhabútor egy olyan bútordarab, amelynek felülete magasfényű bevonattal van ellátva. Ez a bevonat általában magasfényű, sima, tükröződő felületet eredményez, amely csillogó és elegáns megjelenést kölcsönöz a konyhabútornak. A magasfényű konyhabútorok általában modern stílusúak és sokféle színben és anyagban elérhetőek.

Bútor tisztítási alapok

Kétségtelen, hogy egyes felületeken hamarabb meglátszik az ujjlenyomat, viszont egy fényes konyhabútor tisztítása legalább annyira egyszerű, mint más bútor esetében. Ha tudjuk, milyen tisztítószert használjunk, a fényes felületű bútorok takarítása se lesz nagyobb kihívás, mint a hagyományos bútoroké vagy éppen a fa bútorok tisztítása. És még attól se kell tartani, hogy megkarcolódik a felület. Ha helyesen takarítunk, akkor még mikrosérülések se keletkeznek a bútoron.

Egyébként a legtöbb esetben nem csak a helytelenül megválasztott tisztítószer, hanem a nem éppen ideális törlőkendő okozza a problémát. Minél puhább egy törlőkendő, annál biztonságosabb a takarítás. Szivaccsal, kifejezetten dörzsi szivaccsal tilos magasfényű bútort takarítani. Ezt különösen akkor érdemes tudatosítani, ha a konyhai bútorok felülete fényes. Itt ugyanis sokszor reflexből áttöröljük szivaccsal a felületeket. Amik egyébként az esetek nagy részében nem okoznak látható problémát, viszont mikrosérülések lehetnek. Amik egy idő után látható sérülésekké fejlődhetnek. Szivaccsal, durva felületű törlőkendővel nyilván más helyiségek magasfényű bútorait sem szabad áttörölni. De erre azért nem hívjuk fel külön a figyelmet, mert a nappaliban ritkán használunk konyhai szivacsot. Viszont a fürdőszobában végzett bútor tisztítás közben vagy például az akril kád tisztítása közben könnyen elkövethetjük ezt a hibát.

Akkor milyen törlőeszközt használjunk magasfényű bútor takarításakor?

A felülete mindenképpen puha legyen. Ez az alap tulajdonság, amivel rendelkeznie kell egy magasfényű bútor tisztításra alkalmas törlőeszköznek. Ezen felül célszerű mikroszálas törlőkendőt választani. Így nem csak az ujjlenyomatokat tüntethetjük el, hanem a port is. Hiszen az ilyen törlőkendők magukhoz vonzzák a porszemcséket. Persze egy törlőkendő önmagában még nem hoz sikert. Fontos, hogy megfelelő tisztítószert is válasszunk, hogy megússzuk karc nélkül a takarítást.

 A magasfényű bútorok takarítása esetén mindenképpen valamilyen semleges hatású, enyhe zsíroldó tulajdonsággal rendelkező tisztítószer lesz az ideális. Illetve az olyan, ami fertőtlenít is. Legalábbis a konyhában, az étkezőben ez is szempont kell, hogy legyen. A hatékony zsíroldáshoz kapcsolódó cikkünkben olvashatók további információk.

 Természetesen a fertőtlenítő tulajdonság a nappali vagy a hálószobabútor takarításakor sem hátrány.

Az viszont hátrányt okoz, ha a nedves takarítás után nem töröljük szárazra a magasfényű bútor felületét. Legalábbis néhány év után biztosan meglátszik ennek a nem túl esztétikus eredménye, ami rontani fogja a konyha összképét. A vizes bevonat idővel roncsolhatja a magasfényű bútorok felületét.

Papírtörlővel szabad-e magasfényű bútort áttörölni?

Egy-két törléstől nyilván nem szabad, hogy karcolódjon a felület. Szóval esetenként belefér. De a pár alkalomhoz is lehetőleg jó minőségű papírtörlőt válassz. Olyat, ami az átlagnál puhább. A durva felületű, szemcsés papírtörlőt inkább mellőzd, ha magasfényű konyhabútor takarításán van a sor. Legyen szó konyhabútorról, fürdőszoba bútorról vagy egy nappali bútorról, a legideálisabb a puha felületű mikroszálas törlőkendő.

Magasfényű konyhabútor

magasfényű konyhabútor

Miért célszerű alkoholos tisztítószert választani?

Az alkoholos tisztítószerek lesznek a legjobb választás, mert sokkal hatékonyabbak a mosószeres víz tisztító hatásánál. Az ujjlenyomatokat is akár pillanatok alatt eltüntetik. De, ami még talán ennél is fontosabb, hogy nem hagynak nyomot. Az alkoholos felületi tisztítók tehát elpárolognak a felületről nyom nélkül. És, amire már fent is utaltunk, fertőtlenítenek is ezek a termékek.

Összegezve: a fényes felületű bútor takarítása se nagyobb kihívás más bútorokénál. Csupán arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg puha felületű, mikroszálas törlőkendőt használjunk. Illetve alkoholos, fertőtlenítő tisztítószer legyen az, amit felviszünk a törlőkendőre. Ha így járunk el, és a törölgetés előtt minden apró “akadékot” eltávolítunk a felületről, minimális lesz az esélye annak, hogy ezzel a módszerrel karcos marad a bútor. Így még a mikrokarcolások megjelenésétől se kell tartani…

Mi a helyzet matt konyhabútor tisztítása esetén?

A matt bútor ugyanúgy megérdemli az odafigyelést, főként ha tudjuk, hogy ugyanabból az alapanyagból készültek például akril az alapanyaguk. A matt felületen ugyanúgy meglátszódnak a karcok, így itt ugyanazokat a szabályokat célszerű betartani, amiket a fentiekben leírtunk. Ha gyorsan kell megoldást találnunk és kismértékű a szennyeződés, akkor a bútor tisztítás házilag szódabikarbónával is elvégezhető. Fontos azonban, hogy akár ecettel, szódabikarbónával vagy konyhai tisztítószerrel takarítunk, mindig a törlőkendőre vigyük fel a szert és ne a bútor felületére közvetlenül. Így a takarítás kíméletesebb a felületnek. A konyhaszekrény tisztítása tehát itt sem lesz egyszerűbb vagy bonyolultabb. 

Laminált bútorlap tisztítása

A laminált bútorok esetében is csak ismételni tudjuk magunkat: az alkoholos tisztítószerek és a puha törlőkendő a biztos társ a takarításban. Sokan egyszerűen ablaktisztítóval tisztítják ezeket a bútorokat és nagyon szép tiszta tőle a laminált felület. A tölgy keményfa bútor csoportba tartozik, de ez se tévesszen meg senkit, ettől a lakkozott felület szintén karcolódhat, így tartsuk magunkat ez esetben is a kíméletes módszerekhez. Laminált parkettára, burkolatra, felületre alkalmas a Kiehl Parketto-clean tisztítószer és a Parketto-care padlóápoló.

Fürdőszobai magasfényű bútorok

A konyha után a fürdőszoba a legkritikusabb terület, ahol ezeknél a bútoroknál sérülést okozhatunk. Itt a savas tisztítószerek jelentenek veszélyt. Ezek ki mennyiségben is könnyen megmarhatják a felületet és más kész is a baj. Ha magasfényű bútort ápolunk rendszeresen, akkor nagyon ügyeljünk rá, hogy véletlenül se alkalmazzunk savas vagyis klórtartalmú vízkőoldót az ilyen felületeken! A szaniter tisztítók, vízkőoldók között is bőven találunk több olyan változatott, ami nem maró hatású vagyis klórmentes. Emiatt a házilag többször alkalmazott ecetes takarítást sem javasoljuk ilyen felületeken. Lehet, hogy egy – két alkalom után még a mikrokarcok láthatóak, de ha megjelennek, utána már az eltüntetésük lehetetlen, ne kockáztasson! Fürdőszobai felhasználásra kimondottan ajánljuk a Kiehl Keradet Aktív alkoholos tisztítószert!

Még nem találta meg az ideális tisztítószert, tisztító eszközt a magasfényű bútorához? Ha professzionális takarítás a cél, a webáruházban ehhez minden szükséges terméket megtalál. Nézzen körül nálunk! Amennyiben kérdése merült fel, keressen minket a Kapcsolat menüpontban vagy használja a Keresés funkciót a megfelelő termékek listázásához.

Ne feleddje a Higiénia Online blog további takarítási, tisztítási tippekkel várja, olvassa el kapcsolódó cikkeinket is:

Mikroszálas törlőkendő, tisztítókendő, Vileda MicroSorb zöld
Mikroszálas törlőkendő
Törlőkendő, tisztítókendő Vileda MicronQuick, sárga
MicronQuick mikroszálas törlőkendő
Alkoholos tisztítószer fényes felületekre KIEHL Keradet-aktiv koncentrátum 1L
Alkoholos tisztítószer

Olvasson további hasznos tanácsokat takarítás témában: