Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Csempetisztítás házilag és foltmentesen? Unja már a fakó, vízköves és piszkos csempéket otthonában? Vissza szeretné varázsolni a ragyogást és csillogást a fürdőben a falakra? Ne keresgéljen tovább! Ebben a részletes útmutatóban végigvezetjük a hatékony csempetisztítás folyamatán.

Hogyan kezdjük?

A fürdő csempe letakarítása hasonló mint az ablakpucolás. Nehezen vesszük rá magunkat, de ha van egy bevált módszerünk, akkor hamar belátjuk, hogy nem is olyan vészes feladat.

Amikor otthonunk csempéit szeretnénk megtisztítani, először is meg kell győződnünk arról, hogy milyen típusú csempével állunk szemben. A falicsempe a fürdőszoba éke, és hogy az is maradjon nem mindegy, hogy milyen tisztítószerrel kezdjük tisztítani. Vannak különböző anyagú csempék, mint például a kerámia, a porcelán, a márvány és a mozaik. Most bemutatjuk a különböző csempetípusok tisztítási módszereit és tippeket adunk a hatékony eredmény eléréséhez.

A csempetisztítás előtt alaposan szemügyre kell vennünk a csempéket. Ellenőrizzük, hogy vannak-e repedések, sérülések vagy ragacsos, zsíros szennyeződések, szappan maradványok rajtuk. Ezek befolyásolhatják a tisztítási módszereket és eszközöket, amelyeket használni fogunk.

Miután felmértük a csempék állapotát, válasszunk ki megfelelő tisztítószereket és eszközöket. Fontos, hogy csak olyan termékeket válasszunk, amelyek nem károsítják vagy karcolják meg a csempéket. A legtöbb általános háztartási tisztítószer alkalmas lehet, de mindig olvassuk el a címkét és kövessük az utasításokat. Ha lehet, válasszunk ökocimkés tisztítószereket, amilyenek a Kiehl termékek is.

A csempe tisztítása előtt érdemes néhány előkészületet tenni. A fürdő csempe általában függőleges felületet képez és a függőleges felületekre nehezebb egyenletesen kijuttatni a tisztítószert. Rendszeresen töröljük fel ezért a környező területeket, azaz a padlót, hogy megvédjük a savas tisztítószer okozta károktól és mi se csússzunk el takarítás közben. A tisztítószer kijuttatásához válasszunk aeroszolos flakont és hab állagú szert, ez jelentősen meg fogja könnyíteni a munkát. Védőkesztyűt és szemüveget is javasolt viselni a saját biztonságunk érdekében. Nyissuk ki a fürdőszoba ablakát és ajtaját, hogy a friss levegő jusson a fürdőszoba csempe tisztítása alatt a helyiségbe miközben dolgozunk.

Hogyan tisztítsuk meg a csempét?

Most, hogy minden előkészületet megtettünk, itt az ideje, hogy elkezdődjön végre a csempetisztítás. Nézzük a csempe anyaga szerint, hogy mikor milyen módszer javasolt.

Kerámia csempe tisztítás házilag

A kerámia csempék általában könnyen tisztíthatók, és a legtöbb általános háztartási tisztítószerrel megtisztíthatók. A Kiehl termékei közül az Avenis Foam szórófejes szaniter tisztító javasolt erre a célra, ami otthon is biztonságosan használható, de ipari, munkahelyi környezetben is megbízhatóan teljesít. Ha otthonában házi praktikát alkalmazna inkább, akkor a csempe tisztítás szódabikarbónával vagy ecettel is megvalósítható kis felületen.

Néhány hatékony házi módszer a kerámia csempék tisztítására:

 • Keverjen össze egy langyos vizet és ecetet (arány 1:1 oldatot kap), majd törölje át vele a csempéket. Az ecet segít eltávolítani a foltokat és a vízkövet. Ha szükséges hagyja hatni az oldatot a csempén. Vastagabb vízkőnél többszöri áttörlés és hatóidő is szükséges lesz. A Kiehl tisztító habbal kényelmesebben tud leszámolni a vastagabb vízkővel.
 • Csempefuga tisztítás esetén a legjobb egy súroló vagy dörzsi szivacs lesz, hogy kitisztítsa a réseket.
 • Ha a csempe felületén ragacsos vagy makacs foltok vannak, akkor szintén használjon súrolószivacsot vagy műanyag súrolókefét. Vigyen fel kis mennyiségű tisztítószert a foltokra, majd dörzsölje át a felületet körkörös mozdulatokkal és végül alaposan öblítse le.

 

Porcelán csempék tisztítása

A porcelán csempék keményebbek és ellenállóbbak, így többféle tisztítási módszert alkalmazhatunk rájuk. Íme néhány hatékony módja a porcelán csempék tisztításának:

 • Alkalmazzon enyhe sav és klórmentes tisztítószert, majd törölje át vele a csempéket. A fürdőszobai tisztítószerek közül a Kiehl Sanikal-eco kiváló erre a célra, amit hígítatlanul használhat.
 • Puha Vileda törlőkendő és szivacs is jó, hogy óvatosan megtisztítsa a felületet.
 • A porcelán csempék közötti fugák tisztításához használjon súrolószivacsot vagy kefét enyhe tisztítószert vagy ecetet tartalmazó oldattal. Vigyen fel kis mennyiségű oldatot a résekre, majd tisztítsa meg a fugákat alaposan.
 • Makacs foltok esetén használjon enyhén súroló hatású tisztítószert és műanyag súrolókefét. Ügyeljen arra, hogy óvatosan dörzsölje át a felületet, hogy ne karcolódjon meg.

Van olyan eset, amikor sajnos a savas szaniter tisztítószerek használata nem elkerülhető. Például uszodák, fürdők, edzőtermek esetében erősebb beavatkozásra van szükség a húgykő, cementfátyol, mészkő azaz vízkő lerakódások eltávolítása céljából. Azonban ügyeljen mindig rá, hogy ezeket a maró hatású tisztítószereket kizárólag sav álló felületeken használja, mert a savra érzékeny felületek esetében, mint például a márványon is, maradandó sérüléseket okozhat.

Márvány csempék tisztítása

A márvány csempék egyedi szépséggel rendelkeznek. Amikor a kis fürdőszoba csempe ötletek, esetleg a wc csempe ötletek között keresgélünk, nehéz ellenállni a csábításnak, ha igazán szép burkolatot szeretnénk. De jó ha tudjuk előre, hogy ezek bizony érzékenyebbek is lehetnek, ezért mindenképpen csakis klórmentes tisztítószer jöhet szóba!

 • Kerülje az erős savakat vagy lúgokat tartalmazó tisztítószereket, mert ezek károsíthatják a márvány felületét. Olvassa el a választott tisztítószer leírását, a klórmentes szerek bizonyos esetekben matt fényt hagyhatnak a márvány felületen.
 • Nedvesítse be egy puha rongyot vagy szivacsot a tisztítószerrel, majd óvatosan törölje át a márvány csempéket. Ne dörzsölje erősen, mert ez karcolódást okozhat.
 • Kerülje a forró víz vagy gőz használatát a márvány csempék tisztításakor, mert ezek a hőhatások károsíthatják a márvány felületét vagyis a márvány csempe tisztítás gőzzel nem javasolt.

Gondoskodás és megelőzés

A csempe alapos tisztítása mellett érdemes megelőzni a további szennyeződéseket.

Rendszeresen takarítson: Tartsa rendszeresen tisztán a csempéket, hogy elkerülje a foltok és a lerakódások kialakulását. Hetente legalább egyszer törölje át a csempéket egy puha ronggyal vagy szivaccsal.

 • Rendszeresen tisztítsa meg a fugákat: A csempék közötti fugák is könnyen elkoszolódhatnak. Rendszeresen tisztítsa meg ezeket ecet vagy speciális fugatisztító szerek segítségével.
 • Kerülje a karcosodást: Ügyeljen arra, hogy ne húzza vagy karcolja meg a csempéket éles tárgyakkal. Használjon puha sörtéjű kefét a tisztításhoz, de egy mop is tökéletes hozzá.
 • Vízlehúzó használata: mint a zuhanykabinon, úgy a csempéken is javasolt vízlehúzót használni, amivel csökkenthető a vastagabb vízkőréteg kialakulása. Azonban ha a csempe tisztítás vízlehúzóval történik, akkor arra figyeljünk, hogy a tisztítószeres lemosás után alapos öblítés is történjen. Az erősebb tisztítószereket ne hagyjuk a csempén, de az ecetes oldatot se. Az ablaktisztítók általában alkoholos tisztítószerek, ott nem történik komoly probléma, ha elmarad az öblítés, de itt nem szabad kihagyni.

A csempe tisztítása házilag is könnyen elvégezhető, ha ismerjük a megfelelő, bevált módszereket és tisztítószereket, amit a fentiekben megosztottunk. A kerámia, porcelán és márvány csempék eltérő gondozást igényelnek, így fontos figyelembe venni a csempe típusát a tisztítási folyamat során. Rendszeres takarítás, megelőzési módszerek alkalmazása és az elővigyázatosság segíthet abban, hogy a csempéink hosszú élettartammal és szép megjelenéssel rendelkezzenek. Ha megfelelően gondoskodunk a csempékről, akkor még hosszú távon és vízkő nélkül élvezhetjük azok szépségét és tartósságát a fürdőszobában.

További hasznos takarítás témájú tanácsokat olvashat blogunkon:


Gyakori kérdések – Csempetisztítás házilag foltmentesen

1. Milyen gyakran kell tisztítani a csempéket?

A tisztítási gyakoriság függ a használat intenzitásától. Általában hetente egyszer ajánlott alaposan áttörölni a csempéket, hogy megelőzzük a lerakódások és a foltok kialakulását. Azonban a gyakoriságot be kell állítani az egyedi igényeknek megfelelően. Ha a csempéink nagyon koszosak, vagy nagyobb foltok vannak rajtuk, akkor szükség lehet gyakoribb és alaposabb tisztításra.

2. Milyen tisztítószereket használhatok a csempékhez?

A csempék tisztításához általában biztonságosak az általános háztartási tisztítószerek, mint például a mosogatószer, az ecet vagy a szódabikarbóna. Azonban mindig olvassa el a tisztítószerek címkéjét, és kövesse az ajánlásokat a megfelelő használat érdekében. Ha bizonytalan a választásban, vásároljon speciális csempe tisztítószereket, amelyek a legjobban megfelelnek az adott csempe típusának. A csempe tisztítás szódabikarbónával márvány felületen nem javasolt, erre érdemes ügyelni, ha házi módszer mellett döntene.

3. A csempe tisztítás gőzzel milyen esetben javasolt?

A gőz nagyon hatékony eszköz, különösen olyan esetekben, amikor a csempézett felületek nagyon koszosak, és szükség van alaposabb tisztításra. Főként ipari, üzemi környezetbe ajánljuk, ahol nagy felületeket kell gyorsan tisztára varázsolni.  A gőztisztító gépek forró vízzel működnek és gőzt képeznek, amely képes hatékonyan fellazítani és eltávolítani a makacs szennyeződéseket, zsírokat, olajokat és penészt a csempékről, valamint a piszkos fuga is újra tiszta lesz. 

 • Makacs foltok és lerakódások: Ha a csempéken olyan foltok vagy lerakódások vannak, amelyeket nehéz eltávolítani hagyományos tisztítószerekkel, akkor a gőztisztítás hatékony lehet. A forró gőz képes fellazítani és feloldani a makacs szennyeződéseket, így könnyebben tisztíthatóvá válnak. Ipari, üzemi környezetben rendszeresen használatos módszer.
 • Penész és gomba: A csempe tisztítás gőztisztító segítségével kiváló választás a penész és a gomba elleni küzdelemben is. A forró gőz hatékonyan elpusztítja és eltávolítja ezeket a káros organizmusokat a csempének a felületéről és a fugákból.
 • Allergia és egészségügyi szempontok: Ha allergiás és érzékeny bizonyos tisztítószerekre, a gőztisztítás ideális lehetőséget kínál. A forró gőz természetes módon tisztít, anélkül hogy vegyi anyagokat vagy irritáló anyagokat használna. Ez segít minimalizálni az allergén anyagok jelenlétét a csempéken, így tisztább és egészségesebb környezetet teremtve.
 • Általános tisztaság és higiénia: A gőztisztítás általánosan hozzájárul a csempéknek a tisztaságához és higiéniájához. A forró gőz segít eltávolítani a baktériumokat, vírusokat és egyéb kórokozókat, így fokozva a higiéniai szintet a csempék felületén.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a gőztisztító gépek használata során ügyeljünk a megfelelő biztonsági intézkedésekre és a gyártó által ajánlott utasítások betartására. Bizonyos típusú csempék, és például régi, sérült csempék esetén lehet, hogy nem ajánlott a gőztisztítók használata.