Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Bevált tavaszi nagytakarítási tippek

A tavaszi nagytakarítás ötlete elsőre mindig remek programnak tűnik. Amíg van energia és tart a lendület, addig valóban élvezzük is. Viszont amikor már azt érezzük a takarítás során, hogy hiába minden erőfeszítés, nem jutunk egyről a kettőre, már fogy a lelkesedés. Végül oda jutunk, hogy azt gondoljuk: kár volt az egészbe belekezdeni. Mit tegyünk, hogy ne csalódottság és sikertelenség legyen a tavaszi nagytakarítás vége?

Hogyan fogjunk bele a tavaszi nagytakarításba?

A tervezés például nagyon sokat számít, hogy a tavaszi nagytakarítás menete zökkenőmentes legyen. Ha itt az idő, akkor szisztematikusan, hosszabb időre elosztva végezzük a teendőket, valószínűleg eredményesebbnek érezzük a műveletet. Amikor több napon át végezzük a tavaszi nagytakarítást, kevésbé merülünk ki, és a munka minősége is magasabb lesz itt is. Mielőtt belevágunk, először mindig készítsünk egy listát és ahhoz tartsuk magunkat. Elsőre ez furán hangozhat, ha otthon készülünk tisztaságot varázsolni, de fogadjuk el, hogy a profik sem a saját fejük után dolgoznak, hanem egy előre megtervezett feladatlista alapján. A tervezés és a feladatlista segíteni fog optimalizálni a takarításra fordított időt, a takarítás technológiai módszert és a sorrendet.

A tavaszi nagytakarítás lista

A feladat listánk tehát feltétlenül tartalmazza a  tavaszi nagytakarítás idejét, sorrend szerinti feladatokat a pontos takarítási módszerekkel és eszközökkel, tisztítószerekkel együtt. A pontos tervezés lesz mindennek az alapja, ha ezt jól csináljuk, akkor már szinte nyert ügyünk van. Ezért a tavaszi nagytakarítás tippek közül ez a legfontosabb.

Miért fontos a tavaszi nagytakarítás ideje?

Ha van idő a takarításra, akkor a legeldugottabb helyeket is tisztává tudjuk varázsolni. Ami egyébként a tavaszi nagytakarítás alapvető célja, ha úgy vesszük. Vagyis ilyenkor nem csak a látható helyeket szeretnénk pormentesnek tudni. A lakás, iroda, műhely vagy bármilyen más ingatlan minden pontját ki szeretnénk takarítani. Ehhez pedig idő kell. Ezt muszáj elfogadni, különben csalódottak és nagyon-nagyon fáradtak leszünk. A nagytakarítás időpontját tehát időzítsük úgy, hogy más ne zavarjon minket, vagy ne akadályozza a területen végzett munkát. Ha erre nem figyelünk, akkor szinte biztos, hogy csúszni fog a dolog. Például egy szállodában sem véletlenül van megszabva, hogy mikor végzik a teljes takarítás a szobákban és mikor fenntartó napi takarítást.

Ha például egy irodát veszünk alapul a példa kedvéért, akkor vagy hétvégére érdemes időzíteni vagy ünnepnapokra a nagytakarítást, amikor egyben több nap áll rendelkezésre és így mindent nyugodtan be lehet fejezni. Ugyanez igaz a műhelyekben is. Gondoljunk csak bele, ha munkaidő utánra tervezzük, akkor eleve kevesebb idő fog maradni a takarításra és ha a kollégák nem hagyják el időben a területet valamilyen sürgős feladat befejezése miatt, akkor megintcsak csúszni fog a takarítás.

Profi takarító eszközök nélkül nem megy!

De nem csak az idő, ami nélkülözhetetlen a sikerhez. A megfelelő tisztítószerek és takarító eszközök hiányában se remélhetünk ragyogó tisztaságot. Mi ez utóbbiak beszerzésében tudunk segíteni. Önnek csak a megfelelő időbeosztásról és a leszervezésről kell gondoskodni. A szerek és a takarító eszközök tekintentében a Kiehl és a Vileda termékek erejében hiszünk, ezek mind profi szerek és eszközök, melyek a legbonyolultabb takarítási feladatok során sem hagyják majd cserben a takarító személyzetet.

fürdőszobai vízkőmentesítő csomag
Fürdőszoba vízkőmentesítő csomag
konyhai zsíroldó csomag
Konyhai zsíroldó csomag
felmosó csomag
Felmosó csomag

Mi legyen a sorrend?

Sokan apróságnak gondolják, pedig nem az.  Mondhatjuk ez a takarítási munkaidő egyik kulcsa: a feladat sorrendje. Tanácsos a nagyobb, általános teendőkkel kezdeni, és mindig egy feladattal haladjunk végig, ne váltogassuk a feladatokat. Ezt főként a kisebb területeken nehéz először megállni, de miután gyakorlattá válik, akkor sokkal hatékonyabb lesz az időráfordítás.

 A precíz tervezés az tehát, ami nagyon sokat segíthet. Haladjunk az előkészített lista alapján, ez mutatja, hogy mit mikor szeretnénk elvégezni, az már fél siker. Ami kész, azt kipipáljuk, és haladjunk lépésről-lépésre a teendőkben. Ez a módszer az ideális tisztítószerek beszerzésében is segít. Hiszen így van időnk végiggondolni, hogy mire lesz szükség, és nem szembesülünk a takarítás közben azzal, hogy valamit elfelejtettünk beszerezni vagy éppen kevés van belőle, esetleg valamilyen eszköz időközben tönkrement és cserélni kell. Ez mind előfordulhat és lássuk be eléggé bosszantó dolog…

A tavaszi nagytakarítás során is az első a portalanítás, a felületek precíz áttörlése. A parketta szegélyektől kezdve a szekrények tetejéig mindenhol töröljük le a port. A lámpákat, ajtók, keretek, szekrények tetejét  se feledjük. Természetesen olyan mikroszálas törlőkendővel tegyük ezt, ami vonzza a port, nem pedig szétszórja. A portörlés közben pedig tartsuk nyitva az ablakokat. A portörlést mindig fentről lefelé érdemes elvégezni, ne felejtsd el! 

Kapcsolódó cikkünk: Előbb a portörlés vagy a porszívózás?

Profi takarítás otthon

Amikor elérkezik a takarításra szánt nap, megvan a terv mint a profiknál és minden eszköz, akkor bele is vethetjük magunkat munkába. Ha azonban szeretne még hatékonyabban takarítani, akkor itt van néhány tipp:

  1. Készítsen elő mindent, amire szüksége lesz: takarítószerek, seprű, lapát, kendők, porszívó stb.
  2. Határozza meg, melyik szobával kezdi, és takarítsa ki azt teljesen, mielőtt a következőbe kezd.
  3. Takarítson “fentről lefelé”: kezdve a mennyezettel, majd a falakkal, majd a bútorokkal, majd a padlóval. Így a port és a koszt a padlóra terelve végül azokat is fel lehet takarítani.
  4. Takarítson a szoba közepétől kifelé haladva, így nem kell többször ugyanazt a területet takarítani.
  5. Az alapos takarításhoz fontos a részletekre is figyelni: pucolja meg az ablakokat, az ajtókat, a kapcsolókat, a lépcsőket stb.
  6. Rendszeresen cserélje ki a takarítóvizet, hogy mindig tiszta vízzel tudja mosni a felületeket.
  7. Végül ne felejtse el rendbe tenni a takarítószereket és eszközöket, és alaposan kiszellőztetni a szobákat a tisztítószer illattól. 

Ha ezeket a tippeket követi és előre tervezett, akkor az otthoni takarítás is profibb lesz, és szebb és tisztább otthon lehet a végeredmény.

Tavaszi nagytakarítás módszer, és amit érdemes elvégezni ilyenkor

Általában felmerül a kérdés, hogy miben más a tavaszi nagytakarítás mint az általános bármelyik évszakban elvégzett nagytakarítás? A válasz a szezonalitásban rejlik, a tavasz a megújulást hozza el nekünk, ilyenkor felkészülünk az évre és megválunk a korábban felhalmozott, felesleges dolgoktól is és a tipikusan téli szennyeződésektől.

Lomtalanítás, szortírozás a takarítás előtt

Első lépésben lomtalanítsunk! Váljunk meg azoktól a dolgoktól, amikre már nincs szükség. Kérjük meg az irodában vagy a munkaterületen dolgozókat, hogy nézzék át a holmijaikat, és tegyék ugyanezt. A felesleges iratok, tárgyak csak a helyet foglalják és a takarítást is bonyolítják. Nézzük át ilyenkor a központi hulladéktárolókban felgyült szemetet, melyek elszállítása külön szervezést igényel. Tipikusan ilyen az irodákban az üres tonerek, elemek, akkumulátorok elszállítása vagy egyéb veszélyes hulladékok, melyeket a rendszere kommunális vagy szelektív hulladék elszállítással nem lehet kidobni. A takarítás ugyanis nem csak tisztítás, hanem rendrakás is egyben. A rendhez pedig hozzátartozik, hogy olykor szortírozunk.

Fertőtlenítő tisztítás

Törölgessük le a kilincseket, a kapcsolókat. Mindenféle fogantyút ilyenkor mindig fertőtlenítő hatású tisztítószerekkel tisztítsunk meg. Ilyenkor ajánlatos kimosni a függönyöket és alaposan kitisztítani a szőnyegeket, lábtörlőket. Amikor a konyha kerül sorra, ne feledjük a sütőt, a mikrót és a többi gépet kitakarítani, továbbá a szanitereket, lefolyókat is alaposan megtisztítani. Ugyanígy tegyünk a fürdőben. Természetesen a csempe lemosását se feledjük.

A tavaszi nagytakarításkor az ablakok megtisztítása se maradhat ki. Ne hagyjuk ki a redőnyt vagy a spalettákat se, az ablakok belső részét, illetve a szárnyakat is takarítsuk le alaposan. Ehhez előzetesen feltétlenül szerezzünk be profi ablaktisztító eszközt. Ha van segítség, húzzuk el a mozdítható bútorokat és azok mögött is takarítsunk ki. Plusz mossuk ki a párnahuzatokat, tisztítsuk ki a matracokat. Irodákban gondoskodjunk a megfelelő szőnyegtisztításról akár elszállítással vagy a szennyfogó szőnyegek esetében cserével. Valamint gondoljunk a térkövek, járólapok, fugák teljeskörű tisztítására is. A járólapok alapos takarítása után célszerű egyben a bevonatolást is elvégeztetni profi takarítócéggel, illetve a térkő tisztítást magasnyomású mosóval.

Önnél mikor kezdődik a tavaszi nagytakarítást? Ha még csak ezután tervezi, a tisztítószerek és a takarító eszközök beszerzésében számíthat ránk. Ide kattintva pillanatok alatt megrendelheti azt, amire szüksége lehet a hatékony nagytakarításhoz.

Olvasson további hasznos tanácsokat takarítás témában: