Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Grillezni jó, a sütés után a grillt letisztítani már kevésbé. Annak semmiképpen nem öröm, aki nem ismeri a praktikákat. Illetve nem a megfelelő grilltisztító szereket használja. Ha ugyanis az eszközök is megvannak és tapasztalat is van, akkor pillanatok alatt letisztítható a grill. Most megmutatjuk a legjobb zsíroldó szereket és eláruljuk a tudnivalókat is, hogy elsőre is úgy menjen grillező rács tisztítása, mintha már százszor csináltuk volna.

Zsíroldó nélkül ne fogjunk grilltisztításba

Hiába minden tudás, szakszerű mozdulat, a zsíroldót nem úszhatjuk meg. Még akkor se, ha a sütés után azonnal belefogunk a grill tisztításába. Sajnos a húsból kisült zsír, a pácban lévő olaj, illetve a korom, ami a faszénből a grillre kerül, mind-mind makacs szennyeződésnek tekinthetők.

Persze tudjuk, hogy nem mindenki faszénen süt. De ugyanúgy keletkezik zsír elektromos grill, kontakt grill és lávakő esetén is. A faszenes grill esetében pluszként talán csak az extra korommal kell megküzdeni, de a többi szennyeződés az elektromos grill tisztítása során is kihívást fog jelenteni. A zsírt pedig élelmiszeripari zsíroldóval lehet a legjobban eltávolítani. Ugyanakkor nem csak a jó tisztítószer az, ami szükséges az eredményes grilltisztításhoz. Megfelelő súroló szivacs híján se biztos, hogy gyors és verejték mentes lesz a siker. Plusz ne feledjük a forró vizet se, mint fontos hozzávaló, legyen kéznél!

Nézzük a grilltisztítás menetét!

Nincs benne semmi ördöngősség, csupán egy kis lelki erőre és következetességre van szükség. Ugyanis akkor tudunk a leghatékonyabbak lenni, ha már közvetlenül a sütést követően alkalmazzuk a zsíroldót. Ha megvárjuk azt, amíg rászárad a zsír a grillrácsra, másnap sokkal nehezebb dolgunk lesz. Szóval a sütést követően, amint kihűlt a rács, vegyük le a grillről. Ugyanez igaz a grillező tárcsa tisztítása vagy a grill lap tisztítása esetén is.Tegyük újságpapírra vagy olyan felületre, amit nem sajnálunk. Ezután fújjuk be a grill tisztítására is alkalmas zsíroldóval. Várjunk tíz percet, majd megfelelő szivacs segítségével távolítsuk el a szennyeződéssel együtt. A hatóidő it nagyon fontos. Tartsuk be vagyis várjuk ki, amíg hatni kezd a tisztítószer, így ugyanis mindig könnyen vagy könnyebben lejön a ráégett szennyeződés a felületről és kevesebb fizikai erőt kell bevetni a súrolásnál.

Ha makacsabb a letapadt zsír, esetleg korom is ráégett a rácsra, bevethetünk úgynevezett dörzsi szivacsot is. Ez a megfelelő bevonattal rendelkező grillrácsokban elvileg nem tehet kárt. De speciális grilltisztító kefék is kaphatók. Egyébként ha azonnal nekifogunk a grillsütő tisztításnak, erős dörzsölésre nagy valószínűséggel nem is lesz szükség. Ezért nem érdemes halogatni ezt a feladatot.

A sikeres tisztítás záloga a grillek esetében tehát mindig az idő és a jó zsíroldó.

Ha sikerült letisztítani a grillt, jöhet még egy forró vizes, mosogatószeres lemosó takarítás is. Ezzel még az esetleges maradékokat hatékonyan el tudjuk távolítani. Végül töröljük át a grillt szakszerűen. Ezt már száraz törlőkendővel is megtehetjük.

Amennyiben így járunk el, a rozsdásodástól is megóvhatjuk a grillrácsot és így számtalan grillezés eszköze lehet még.

Habos élelmiszeripari tisztítószer, zsíroldó, KIEHL Xon-forte 750ml
Élelmiszeripari zsíroldó tisztítószer
konyhai zsíroldó csomag
Konyhai zsíroldó csomag
Szivacs suroló, és habszivacs résszel, 7x15 cm ,VILEDA
Vileda dörzsi szivacs

Mire figyeljünk a legközelebbi használat során?

Először is a begyújtás előtt mindenképpen célszerű legalább egy egyszerű papírtörlővel áttörölni a rácsot. Alaposan alul, felül és a rácsok között is. Aztán mielőtt rátennénk a húst vagy a zöldségeket, természetesen forrósítsuk át egy kicsit. Ha ez is megvan, biztonsággal grillezhetjük rajta a finomabbnál finomabb fogásokat.

Pontosan milyen zsíroldó segíthet a grillsütő szakszerű tisztításában?

Mi a Kiehl termékeit ajánljuk. Amikből természetesen kaphatók szórófejes kiszerelésben is, amikkel permetezhető a tisztítószer. Ezáltal még egyszerűbb a grilltisztítás. A webáruházunk kínálatában kapható továbbá konyhai zsíroldó csomag. Amik nem csak hatékony zsíroldó szert tartalmaznak, hanem ideális tisztító eszközöket is. Úgy, mint Vileda szivacs és Vileda törlőkendő.

A grill köveknél és a tárcsáknál még néhány dologra érdemes odafigyelni a fentieken kívül is:

Grill lávakő tisztítása

Mielőtt elkezdené tisztítani a grill lávaköveket, fontos, hogy ismerje meg azok típusait és jellemzőit. A lávakövek lehetnek természetes vagy mesterséges anyagokból készülnek, és különböző méretekben és formákban kaphatóak. Néhány lávakő kifejezetten a grillhez van tervezve, míg mások univerzálisak és más típusú főzéshez is használhatóak.

A lávakövek tisztítását csak akkor kezdje el, ha a grillkő már teljesen kihűlt. A forró vagy meleg lávakövekre öntött víz vagy mosogatószer súlyos sérüléseket okozhat a grillben, és veszélyes lehet a felhasználóra nézve is. Miután lehűlt a grill, távolítsa el a lávaköveket a grillből és helyezze el őket egy nagy tálban vagy vödörben. Ez megkönnyíti a tisztítást, és lehetővé teszi, hogy hatékonyabban eltávolítsa a szennyeződéseket.

Érdemes beáztatni is őket egy tálban meleg, mosogatószeres vízbe, hogy eltávolítsuk a lerakódott zsírt és szennyeződéseket. Ezután alaposan öblítse le őket vízzel. Ha a lávakövek nagyon koszosak, használjon hozzá egy puha sörtéjű kefét vagy szivacsot a tisztításhoz, de ügyelve arra, hogy ne karcolják meg a kő felületét.

A lávakövek tisztításához használjon enyhe, semleges pH-jú mosogatószert, mint például a Kiehl Spül-blitz green környezetkímélő mosogatószer. A túl erős tisztítószerek, például a klór vagy a savas anyagok, súlyosan károsíthatják a lávaköveket és a grillt is.

Tárcsa sütő tisztítása

A tárcsasütőnél is fontos, hogy kizárólag kihűlt állapotban álljunk neki a tisztításának és áztassuk be a dörzsölés előtt legalább 15 percre. Ezután jöhet a kefével való átdörzsölés itt is, azonban itt használható keményebb szálú, nyeles súrolókefe is. Egy jó minőségű kézi mosogatószer itt is bevethető, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen a tisztítás. Miután megtisztult a tárcsasütőnk, akkor márcsak az olajozás vagy a zsírozás marad hátra. Az olajozás nem csak a sütéshez fontos, hanem a tisztításhoz is. Az olaj megakadályozza az étel maradékainak ragaszkodását a grilltárcsához, és megkönnyíti a tisztítást. Azonban vigyázzon, hogy ne használj túl sok olajat, mert az viszont megnehezítheti a tisztítást.

Szeretne többet tudni a grill tisztításhoz ideális zsíroldó tisztítószerekről? A kattintás után megtekintheti a teljes termékkínálatot. Illetve a rendelését is pillanatok alatt leadhatja.

A Higiénia Online blog célja, hogy hasznos tanácsokkal és termék javaslatokkal lássa el vásárlóit az egyes tisztítási, higiéniai feladatok hatékony elvégzése kapcsán. Hogy Önnek ne kelljen a hogyan típusú kérdéseken gondolkodnia, mi instant megoldásokat igyekszünk kínálni. Azonban, ha további kérdése merül fel a szíroldókkal kapcsolatban vagy bármilyen más felhasználási cél kapcsán, keressen minket bizalommal a Kapcsolat menüpontban. Minden kérdésre szívesen válaszolunk!

Olvassa el következő cikkeket is:

Olvasson további hasznos tanácsokat takarítás témában: