Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Szelektív hulladékgyűjtés otthon és az irodában

Szelektív hulladékgyűjtés otthon és az irodában egyszerűen megoldható színes hulladékgyűjtő edényeinkkel. Különböző méretben és formában illeszthetők az irodai környezetbe is, de nézzük meg részletesebben milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választásnál.

A házhoz menő szelektív hulladék elszállítás mára már megoldott kérdés Magyarországon. Sokszor azonban mégsem a megfelelő hulladék kerül az arra kijelölt szelektív tárolóba. Ennek az oka általában házon belül keresendő. A napi rohanásban gyakran még a környezettudatos emberek is hajlamosak gyorsan túllendülni a “ mit hova dobhatok “ kérdésen, ha nem állnak rendelkezésre otthon vagy az irodában a megfelelő hulladékgyűjtő edények egyértelmű szabályokkal feliratozva.

Színre szín avagy megoldás a színes hulladékgyűjtő edények

A tapasztalat azt mutatja, hogy ha a gyűjtő edények kiválasztására és a szelektív gyűjtés bevezetésére szánunk egy kis időt, akkor a napi rutinba beilleszkedve, nem vagy kevésbé lesznek vegyes hulladékkal terhelt szelektív hulladékgyűjtő edényeink, melyek később átválogatásra szorulnak.

Követve a szelekítv hulladékygűjtő kukák, konténerek színjelöléseit, helyezzük a kisebb űrtartalmú gyűjtőedényeket otthon vagy a munkahelyünkön.

Közösségi tereken vagy nagy forgalmú helyeken érdemes funkcionális nyílású fedéllel ellátott gyűjtőedényeket elhelyezni, ami csak a belevaló szelektíven gyűjtött hulladék bedobására ad lehetőséget.

Kék és sárga fedelű hulladékgyűjtő edények

Ma már Magyarországon a szelektíven összegyűjtött hulladékot az FKF által biztosított sárga és kék fedelű hulladékgyűjtő kukákban vagy konténerekben szállítják el túlnyomóan. A sárga edényekben a műanyag – többnyire pet palackokat – , míg a kék edényekben a fém és papír szemetet helyezhetjük el.
Vidéken jellemző még a zsákos gyűjtés, ott speciális hulladékgyűjtő zsákokban kihelyezett hulladékot szállítják ugyanebben a sárga – kék besorolású rendszerben.

Üveg és veszélyes hulladékok

A háztartási vagy kisebb irodák üveg hulladékát hulladékgyűjtő szigeteknél kihelyezett fehér színű gyűjtő állomásokba tudjuk bedobni. Nagyobb mennyiség esetén, irodaházak, üzemekben keletkező üveg hulladékot erre kijelöl konténerekben gyűjthetünk az elszállításig vagy magunk gondoskodhatunk a legközelebbi hulladékudvarba történő eljuttatásról.

Hulladékgyűjtő szigetekből már egyre kevesebb van országszerte és a fővárosban is. Ezért érdemes az üveghulladéknak otthon is egy nagyobb gyűjtőedényt biztosítani és amikor összegyűlik egy nagyobb mennyiség, gondoskodni a hulladékudvarba szállításról.

Hasonlóan kell cselekednünk a veszélyes hulladékok esetében is:

Az elhasznált elemek, akkumulátorok üres nyomtatópatronok, rossz elektronikai cikkek gyűjtésére is biztosítsunk külön edényeket. Kisebb mennyiségek esetén a használt elemeket leadhatjuk barkácsáruházak, élelmiszerboltok, benzinkutak bejáratánál elhelyezett gyűjtőedényekbe.
Háziasszonyok a használt étolajat összegyűjtve a Mol kutakon adhatják le.

Használjunk hulladéktartály matricákat!

Az FKF oldaláról ingyenesen letölhető és kinyomtathatók az egyes szelektív hulladékgyűjtő edényekhez tájékoztatók, ami segíti a tájékozódást, hogy pontosan mi dobható az adott edénybe.
Sárga fedelű edény tájékoztató
Kék fedelű edény tájékoztató

Tipp: Amennyiben már rendelkezésre állnak a gyűjtő edények, azonban egyszínűek, akkor színes szemeteszsákokkal is jelölhetjük, hogy mit szeretnénk benne gyűjteni.

Csak a tiszta hulladék újrahasznosítható!

Fontos, hogy csak tiszta hulladékot helyezhetünk el az egyes tartályokban. A szennyezett papírhulladékot, mosatlan műanyag csomagolási anyagokat és fém konzerveket nem tudják újrahasznosítani és ha szennyezett hulladék kerül a gyűjtőedényekbe, akkor a vele együtt begyűjtött szelektív hulladék teljes mennyiségének újrahasznosítását is hátráltathatja vagy semmissé teheti.

Hulladékgyűjtő edények kihelyezése és ellenőrzése munkahelyi környezetben

Általában 3 különböző színű tárolót érdemes kihelyezni a közösségi terekben, konyhákban. A speciálisabb hulladékoknak, amiből kevesebb gyűlik össze és rendszertelenül elegendő lehet egy-egy tároló.
Miután bevezettük a szelektív gyűjtést, tájékoztatás után érdemes a tárolókat ellenőrizni. A kezdetekkor rendszeresen, később szúrópróba szerűen. Ha úgy látjuk, hogy nem odavaló hulladékok kerülnek az edénybe, akkor érdemes oktatást tartani a kollégáknak.

Kerüljük el a szelektív hulladékgyűjtők átválogatását!

Nagyobb irodaházaknál előfordulhat, hogy az irodatérben szelektív szemetes edényekből összegyűjtött hulladékot a takarító személyzet keveri össze, vagy nem a megfelelő konténerekbe üríti. Ilyen esetben az ellenőrzések alkalmával az irodatérben elhelyezett gyűjtőedények mellett az elszállításra kihelyezett konténerek ellenőrzését is el kell végezni. Ha megtaláljuk a hiba forrását, akkor elkerülhetjük a hulladék rendszeres átválogatását.

A konténeres, de a szelektív kukás elszállítás esetén is megtagadhatja a szemét elszállítását a hulladékkezelő vállalat, ha nem odavaló hulladékokat helyeznek el az egyes szelektív tárolókban. Ilyen esetben előzetesen írásbeli felszólítást küldenek.

Az oktatások alkalmával gondoljuk végig a hulladékok útját és minden érintettnek tartsunk oktatást. Külön érdemes oktatást szervezni munkahelyi környezetben a kollégáknak és külön a takarító személyzetnek.

Környezetirányítási rendszer ISO 14001 és a szelektív hulladékgyűjtés

Egyre több vállalat működtet minőségirányítási rendszer mellett környezetirányítási rendszert, vagy egyéb más MSZ EN ISO szabvány szerinti integrált irányítási rendszert. A KIR vagyis a ISO 14001 – környezetirányítási rendszer működtetése esetén az irodaházban, üzemben, telephelyen a hulladékgyűjtést szervezetten kell végezni és dokumentálni is kell. Ilyenkor a teljes folyamatot érdemes előre megtervezni, beleértve az ellenőrzéseket és az oktatásokat is, valamint a hulladék elszállítás átvételének dokumentációjáról is gondoskodni kell.

Ez utóbbi szokott némi fejtörést okozni, hiszen az FKF vagy egyéb hulladékkezelő vállalattal kötött szerződés kivételével nem mindig van egyéb bizonyítékunk arról, hogy mi is történt a keletkezett hulladékkal. Ha környezetirányítási rendszert működtetünk, akkor hulladék udvarokba kell elszállítanunk a sepciális hulladékokat, ahol az átvett mennyiséget feltüntetve igazolást is kiállítanak az átvételről. Ilyen hulladékok például: hungarocell, neoncső, különböző izzók, elektronikai hulladékok (megjavíthatatlan háztartási eszközök), kábelek, használt sütőolaj, elem, veszélyes hulladékok (pl. festékek). A hulladékudvarok által adott igazolás természetesen nem “papírgyűjtési” cél szolgál. Az átvételi elismervényeken szereplő mennyiségi adatok alapján elemezhetjük, hogy mennyi szemetet termeltünk és intézkedéseket fogalmazhatunk meg a csökkentésére.
Kapcsolódó cikkeink irodatakarítás témában:

A napi irodatakarítás eszközei

Az őszi nagytakarítás hatékonyan