Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

Az optikai tisztaság nem jelent egyet a valódi tisztasággal. Attól még, hogy valami tisztának tűnik, nem biztos, hogy a szó szoros értelmében is az. Vagyis ha csak áttörlünk egy felületet, a mikrobiológiai tisztaság nem valószínű, hogy megvalósul. Ehhez fertőtlenítő takarításra van szükség előre meghatározott takarítási protokoll szerint, amit célszerű takarítócég bevonásával végeztetni az orvosi rendelő takarítás során.

Mi az a fertőtlenítő takarítás?

A fertőtlenítő takarítás egy olyan folyamat, mely során különleges, fertőtlenítő hatású tisztítószereket és eszközöket használnak a kórokozók, baktériumok, vírusok és gombák elleni hatékony védekezés érdekében. Ennek célja, hogy megszüntesse a kórokozók terjedésének lehetőségét és megelőzze a fertőzések terjedését. A fertőtlenítő takarítás során a helyiség felületeit, tárgyait, berendezéseit és egyéb eszközeit alaposan megtisztítják, majd fertőtlenítőszerekkel kezelik, hogy biztosítsák a fertőzések elleni hatékony védelmet.

Takarítási protokoll

A takarítási protokoll egy olyan részletes és meghatározott eljárás, amely leírja, hogy hogyan kell egy adott területet takarítani, hogy biztonságos, higiénikus és szakszerű legyen a munka. A protokoll tartalmazza a takarítás során használt eszközök, tisztítószerek, technikák és eljárások pontos leírását, valamint azt is, hogy mely területekre és mikor kell különös figyelmet fordítani.

A takarítási protokoll általában szabványosított és dokumentált folyamat, amely biztosítja a szakszerűséget és az egyenletes minőséget az összes takarítási feladat során. A protokoll segít a takarítóknak is megérteni a munka fontosságát és a tisztítási folyamatot, valamint biztosítja a megfelelő eredményeket és a végrehajtás hatékonyságát.

Ez az, ami nélkül nem lehet igazán tiszta egy orvosi rendelő 

Vagyis az egészségügyi intézményekben a szennyeződések eltávolítása komplexebben értelmezhető, mint egy otthoni takarításkor. A mikrobiológiai tisztaság akkor jöhet létre, ha a patogén mikroorganizmusokat eltávolítjuk, inaktívvá tesszük. Ez pedig csakis speciális fertőtlenítő hatású tisztítószerekkel lehetséges. Egyébként fennáll annak a veszélye, hogy csak optikailag lesz tiszta egy felület. Ami egyébként előfeltétele a mikrobiológiai tisztaságnak. Vagyis értelemszerűen nincs mikrobiológiai tisztaság optikai tisztaság nélkül.

Fordítva viszont ez már nem igaz. Tömören fogalmazva az egészségügyi intézmények takarításakor sokkal körültekintőbben kell eljárni.

Egészségügyi takarítás

De mit kell tenni pontosan a maximális tisztaság eléréséhez? 

Először is az egészségügyi takarítás elvégzéséhez ki kell választani a megfelelő tisztítószert. Ez lehet egyfázisú, két- vagy többfázisú. Az előbbi talán praktikusabb, hiszen ezek a készítmények önmagukban tisztítanak és fertőtlenítenek. A többfázisú szerek használata körülményesebb.

Amit még a választáskor, illetve a használatkor figyelembe kell venni: a behatási idő. Ez az érték mutatja meg azt, hogy mennyi az az idő, amennyi szükséges ahhoz, hogy a tisztítószer kifejtse a hatását. Ha ezt nem várjuk ki, akkor veszélyeztetjük a fertőtlenítés eredményességét. Ha pedig túl hosszú az expozíciós idő, az pedig anyagkárosodást idézhet elő. Aztán az se mindegy, hogy az adott tisztítószer milyen hatás spektrummal rendelkezik. Nézzük meg, hogy baktericid, virucid, parazicid stb. hatásspektrumú-e a tisztítószer. 

KIEHL Desisan konz.3x 2L savmentes tisztító és fertőtlenítőszer koncentrátum, felhasználható szaniter helyiségek minden felületén.

Fertőtlenítő tisztítószer

Fertőtlenítő tisztítószer KIEHL AciDés-plus 10L

Fertőtlenítő szaniter tisztító

Fertőtlenítő, permetezéses eljáráshoz is, BRADOCHEM – BradoSept 5L

Felület fertőtlenítő

Ha megvan az ideális tisztítószer, jöhet a fertőtlenítéssel járó takarítás. Ahogy arra már fent utaltunk, az egészségügyi intézményekben, ahol betegellátás folyik, szigorúan tilos a száraz takarítás: a söprés, a száraz törölgetés. Ez csakis azokban a helyiségekben megengedett, ahol betegek nem tartózkodnak.

Mi a fertőtlenítő takarítás sorrendje? 

Először tisztítsuk meg a felszereléseket, a berendezési tárgyakat felület fertőtlenítőkkel, majd a mosdó környékét. Ezután jöhet a WC, a piszoár és a hulladéktároló, majd a padlózat.

Mivel végezzük a takarítást?

 A kézi erővel történő takarítás során a két- vagy hármas vödrös módszer megfelelő lehet. Mint eszköz használhatunk hozzá akril mopot vagy zsebes kialakítású mop-ot is. Az előbbinél a kék vödörbe kerül a fertőtlenítő oldat, a pirosba a tiszta víz. A mopot ez utóbbiba kell kifacsarni, majd a huzatot a kék vödörben lévő oldatba kell vissza áztatni és kifacsarni. Az oldatot helyiségenként cseréljük. A mop-huzatot a részlegek határain, minimum 50-60 négyzetméterenként.

Akril Mop vileda 100cm

Akril Mop

Takarítókocsi VILEDA VoleoPro Standard

Takarítókocsi

Vileda felmosó nyél 140 cm

Mop nyél

A padló feltörlésekor mindenképpen belülről kifelé  és hátrálva haladjunk, 8-ast leíró törölgető technikával. A fertőtlenítéses takarítás során az egészségügyi intézményekben naponta célszerű elvégezni. A felmosást, a felületek letörlését mindenképpen. Ahol megengedhető a ritkább fertőtlenítés, azok a csempézett felületek, az ajtók, a fűtőtestek. Ezeket hetente tisztítsuk meg. Ennél ritkábban csak az ablakokat, a mennyezeti lámpákat, az 1,8 méternél magasabban lévő csöveket, berendezéseket takarítsuk. Pár havonta azonban ezek tisztítására is kerítsünk sort, ezzel lesz teljes az egészségügyi takarítás.

A technikát tehát tudjuk, már csak az ideális tisztítószer beszerzése van hátra.

Mi ebben is segítünk. Nézzen rá a webáruházunkban kapható speciális tisztítószerekre. A Bradochem termékek között valószínűleg ön is talál megfelelőt.

Rendelőjében is aktuális a professzionális takarító eszközök és tisztítószerek beszerzése? 

Nézzen körül a webáruházunkban, és kérje házhoz a szükséges termékeket. Legyen szó legkomplexebb orvosi rendelő takarításáról vagy más egészségügyi intézmény takarítási feladatairól, nálunk talál ideális eszközöket, tisztítószereket.

Amennyiben kérdése merül fel szállodai higiéniai anyag vagy tisztítószerek optimalizálásával, vagy a szállodák költséghatékony induló rendszereinek kialakításával kapcsolatban, keressen minket bizalommal, szívesen segítünk!  Ügyfélszolgálatunk elérhetőségeit megtalálja a Kapcsolat menüpontban!

Olvasson további hasznos tanácsokat takarítás témában: