Barion Pixel
MEGRENDELÉS LEADÁSA CSAK ONLINE LEHETSÉGES +36 70 369 6044 megrendeles@higienia-online.hu

A biztonságos tárolás nem csak a munkahelyeken betartandó ÁNTSZ szabályok és az esetlegesen működtetett környezetirányítási rendszer miatt fontos, hanem a saját biztonságunk miatt is. Ha veszünk egy tisztítószert, ritkán gondolunk arra, hogy annak az otthoni tárolására komoly szabályok vonatkoznak. Persze mindenki tisztában vele, hogy a gyermekektől távol kell tartani a tisztítószert, de a szabály ennyiben azért nem merül ki. Ha munkahelyi környezetben például élelmiszeripari, egészségügyi vagy vendéglátóipari, szállodai környezetben tárolunk napi takarítási célra nagyobb mennyiségű tisztítószert, akkor még több előírást kell betartanunk.

 

Tárolás zárt szekrényben

 

Számos közegészségügyi szempont van, amit be kell tartani. Hivatalosan a veszélyes anyagokat zárt helyen kell tárolni. Ahol nincs annak lehetősége, hogy a szer a testi épséget vagy a környezetet károsítsa, veszélyeztesse. Természetesen a konyhai tisztítószereket  is mindig az élelmiszertől távol kell tartani. A kémiai anyagok ugyanis mérgezést okozhatnak.

Legyen szó céges vagy otthoni felhasználásról, a legjobb megoldás az, ha egy zárható vegyianyag raktárunk van. Ez persze lehet egy szekrény is. Lényeg, hogy ahhoz ne férjen hozzá mindenki. Különösen a gyermekek ne. A tisztítószeres szekrény esetében a legjobb, ha fémből készült szekrényt alkalmazunk. A zárt szekrényen pedig kulcsra zárható szekrényt értünk, aminek a tartalma listázott és a listán szereplő tisztítószerek biztonsági adatlappal rendelkeznek.

Öblítőszer ipari, éttermi mosogatógépekhez, KIEHL Arcandis Shine 10L

Mosogatógép öblítő

konyhai zsíroldó csomag

Konyhai zsíroldó csomag

Konyhai tisztítószer KIEHL Grasset 1L

Konyhai tisztítószer

Piktogramok és tárolási szabályok

Egyébként hivatalosan a raktár, szekrény ajtajára szükséges lenne kiírni, piktogramokkal illusztrálni, hogy odabent veszélyes anyagokat tárolunk. Amit – mármint a kiírást és fent említett biztonsági adatlapokat – az ÁNTSZ ellenőrzi – legalábbis a vállalkozásoknál.

 Szóval a raktárunkban kizárólag vegyi anyagokat tároljunk. És azokat is precízen különítsük el egymástól. Biztosítsuk, hogy az adott tisztítószeren jól látható legyen, hogy mit tartalmaz a flakon, a doboz. Minimálisra kell csökkenteni a felcserélhetőségnek a lehetőségét. Ennek az oka az, hogy bizonyos szerek keveredve károsíthatják az egészséget. Például bőrre kerülve. De adott tisztítószerek egymással keverednek, akár mérges gázok például klórgáz is felszabadulhat. Ezt belélegezve pedig ugyancsak az egészségünk láthatja a kárát.

Tisztítószer tárolási ötletek

Egyébként nem csak a tisztítószereket kell elkülönítve tárolni. A takarításhoz használt eszközöket is. Amiket mindig úgy lehet elrakni, hogy kellőképpen kezeltük azokat a takarítás után. Vagyis tisztán, megfelelő fertőtlenítést követően szabad csak eltenni. Lehetőleg szintén zárt helyre. Gondoljunk ugyanígy a higiéniai anyagokra is mint a kéztörlő, wc papírok, folyékony szappanokra és társaikra. Ezek ráadásul gyorsan fogyó termékek és viszonylag sok helyet is foglalnak.

Sokszor probléma éppen ezért, hogy nincs elegendő hely a tárolásra és a tisztítószer készlet, higiéniai anyagok egy szekrényben kapnak helyet. Ilyenkor figyeljünk rá, hogy legalább az egyes polcokon ne keveredjenek. A higiéniai papír termékeket mint a kéztörlő tegyük a felső polcokra és a tisztítószereket pedig alulra. Ha egy szekrényben tároljuk kiemelten figyeljünk rá, bár ez külön tárolás esetén is alapszabály – hogy a csomagolás sérülésmentes legyen!

Az eszközöket mint partvis, lapát, felmosó szett stb. viszont mindenképpen külön tároljuk. Ezeket semmiképpen se keverjük a higiéniai anyagot a takarító eszközök tárolásával. Élelmiszeripari, egészségügyi és más veszélyeztetett területeken mindenképpen biztosítani kell a külön tárolási feltételeket.

A takarító eszközök tárolása esetén alapszabály, hogy minden eszközt tiszta állapotban rakjuk a helyére. A takarító kocsin ne maradjon vegyszer vagy maximum zárt csomagolásban veszélytelen típus. Például a napi takarításhoz szükséges általános lemosó maradhat, de a savas, veszélyes vegyszereket mindenképpen a tisztítószerraktárba adjuk le a feladat végeztével, ahol a vegyszerek tárolása történik. A felmosóvödröket, vizes tartályokat  öblítsük ki, és a partvis kefe részét is takarítsuk le. 

Sokszor a tisztítószeres szekrény máshol található mint a takarítószekrény, ahol az eszközök vannak és ez utóbbi nem feltétlenül zárható. Hiszen, ha nap közben történik valami például az irodában, amikor a takarító személyzet nincs jelen, akkor is lehetővé kell tenni a beavatkozás lehetőségét. Az irobában dolgozók pedig általában nem ismerik a vegyszerek adagolását, felhasználását. Emiatt fontos, hogy ezeket a tárolási szabályokat ne hágjuk át. A takarító eszközökről ugyanúgy leltárt érdemes vezetni a tároló szekrényben, mint a vegyszerekről. Ha valamelyik eszköz megsérül vagy tönkremegy, akkor ezen a listán feljegyezve lehet igazoltatni a csoportvezetővel vagy iroda vezetővel a pótlási igényt.

Takarítókocsi VILEDA VoleoPro Standard

VILEDA – Takarítókocsi

Nagy kapacitású puha kéztörlő, üzemi mosdókba, TORK

Tekercses kéztörlő

felmosó csomag

Felmosó csomag

Tisztító és vegyszerek adagolása

A tárolók kialakításánál hasznos az adagolásra is gondolni. Ugyanis a nagyobb alapterületű irodák, szállodák, egészségügyi intézmények rendszeres takarítása alkalmával minden alkalommal annyit szert praktikus és gazdaságos a takarítókocsikra kiadagolni, ami az aznapi vagy aktuális takarításhoz kell. Ezzel csökkentjük a takarítókocsi terhelését és a felesleges túlhasználatot is elkerüljük. 

Az adagolás a legjobb, ha tároló helyiségben erre kialakított helyen történik vagyis a vegyszeres flakonok minél kevesebbet mozognak. A rendszeres adagoláshoz hasznos biztosítani padlóösszefolyót és vízcsapot, mosdót az adott helyiségben, hogy a bő vizes lemosás lehetősége rendelkezésre álljon szükség esetén. Valamint egyéb semlegesítőkről is gondoskodjunk, ami az adott szerhez előírt baleset esetén, például munkabiztonsági szemmosó állomást.

Takarítós szekrény otthon

Kiemelt fontosságú tehát a tisztítószer készlet körültekintő tárolása. Természetesen nem csak a munkahelyen, valamint a bölcsödében, az óvodában vagy az iskolában – ahol ezt akár számon is kérheti mondjuk az ÁNTSZ -, hanem otthon is ajánlott betartani a szabályokat. És nem a megszokott módon a mosdó vagy a mosogató alatt tárolni az olykor veszélyes anyagokat. 

Különösen a gyermekes családoknál szem előtt tartandó ez. Elég ha egyszer megtörténik a baj. Jobb elővigyázatosnak lenni és következetesen használni, tárolni a tisztítószereket. Minden esetben zárt helyre tegyük azokat, amit egy gyermek önállóan nem tud kinyitni. Másik nem elhanyagolható szabály, hogy ne zsúfoljunk be mindent egy kisebb szekrénybe. Alakítsunk ki megfelelő méretű tároló helyeket. Ez a takarítást is meg fogja könnyíteni.

A jelöletlen flakonok használatát kerüljük! 

A másik ok a nyíltlángtól való távoltartás, amiért nem szabályszerű a mosogató alatt tárolni a tisztítószereket. Ha a mosogató a konyhában van, akkor ott például egy gáztűzhely használata esetén előfordulhat a nyílt láng használata is. Ugyanakkor a takarító eszközöket se tegyük a konyhait mosogató alá, hiszen ezek az eszközök szennyezettek.

Illetve otthon is ügyeljünk arra, hogy jól látható legyen, hogy melyik flakonban mi található. Hiszen nem kell ahoz ipari környezet, hogy két olyan szert használjunk együtt, ami ártalmas lehet. Vagy netán védőfelszerelés nélkül dolgozzunk olyan tisztítószerrel, amihez szükséges lenne.

Nem szabad tehát félvállról venni a tisztítószer tárolásának fontosságát. Legyen tudatos és körültekintő. Akár tőlünk rendelt tisztítószert használ, akár máshol vásárolta azt, ügyeljen a szabályok betartására.

Kérdés esetén, keresse bizalommak ügyfélszolálatunkat a Kapcsolat menüpontban!

Olvassa el kapcsolódó takarítás témájú cikkeinket is:

A napi irodatakarítás eszközei

A fali kéztörlő tartó előnyei

Miért fontos a higiénia és a tisztaság

Szelektív hulladékgyűjtés otthon és az irodában

A fertőtlenítő takarítás folyamata az orvosi rendelőkben

Olvasson további hasznos tanácsokat higiénia, és takarítás témában: